Neobolșevici [1]

Presa a constituit și constituie terenul preferat de manifestare a tuturor experimentelor pe care le permite democrația. Inclusiv pentru cele cu iz totalitar.

Dacă unii dintre cei veniți mai nou în câmpia literei tipărite și vorbite nu le-au cunoscut, sau le-au ignorat, au cel mai minunat prilej de a le redescoperi.

Asist cu uimire și cu jenă la revărsarea de comentarii care țintuiesc la stâlpul infamiei persoane și evenimente, în numele dreptului propriu de a decide ce e bun și ce e rău, sau ca reprezentanți auto-autorizați de a pune practică principiile unui nou purism ideologic.

De aici până la 'cine nu e cu noi, e împotriva noastră' nu este decât un pas și el se face cu nonșalanță și cu încântarea de a fi purtătorii adevărurilor absolute.

Culmea este că acest curent devine - împotriva oricărui iz democratic - un curent aproape oficios.

Zile în șir am urmărit excesul de zel cu care reprezentanții unui tip original de democrație l-au încătușat și pus la zid pe Ion Iliescu, înainte ca justiția să fi stabilit un verdict.

Dar cu convingerea că justiția nu are altceva mai bun de făcut decât să le infirme convingerile. Altminteri nu mai e justiție, sau e o justiție lipsită de independență.

Zilele trecute l-am ascultat siderat pe un reprezentant al acestui val de tineri jurnaliști neobolșevici, unul dintre cei cărora li se pare că nu se pot afirma plenar din cauza unor trădători ai interesului național decretat de președinte, care acaparează mass-media nelăsându-le loc să-și arate valoarea, care-l lua la refec pe Mircea Geoană pe motiv că partidul lui n-a făcut reformă în justiție.

Dar am început-o - a încercat acesta să se justifice - prin crearea CSM-ului, care a preluat prerogativele de la minister și se exercită ca organ ales al puterii judecătorești.

'Bine, dar n-ati văzut ce oameni sunt acolo, în CSM?' - a izbucnit mânios moderatorul care e convins că independența justiției e posibilă doar cu mitraliera, prin execuția celor ale căror figuri le sunt neplăcute.

'De acord', a spus Geoană, 'sunt și unii care n-ar merita, dar ei au fost aleși de Corpul magistraților.'

Nimic nu l-a putut convinge pe tânărul neobolșevic, căruia i se părea absolut firesc ca în locul mitralierei să poată fi utilizată doamna Macovei, care să decidă ea, democratic, cine trebuie și cine nu să facă parte din CSM - aceasta fiind esența măsurii luate de Guvern pentru a întări independența justiției reclamată de Uniunea Europeană.

Noua democrație, ca și bolșevismul ar trebui introdusă și impusă cu forța. Votul popular - care i-a adus, de fapt, la putere, pe promotorii acestor principii rămâne un simplu mijloc de atingere al scopurilor.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 20 Iun 2005 - 10:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5185&titlu=Neobolsevici