Reformarea PD, in linie dreapta [1]

Liderii PD continua actiunea de popularizare a motiunii "Romania prospera, Romania democrata", singurul document ramas in cursa pentru presedintia partidului.

Inaintata de presedintele interimar Emil Boc, motiunea a fost prezentata, in ultimele doua zile, organizatiilor judetene Arad, Bihor, Caras Severin, Hunedoara, Timis, Alba, Bistrita Nasaud, Maramures, Mures si Satu Mare. "Obiectivul fundamental este acela de a arata ca, in fapt, punem in acord actiunea politica a partidului cu orientarea sa ideologica si doctrinara (...) Ne fundamentam aceasta motiune pe doctrina populara, dorindu-ne aderarea la Partidul Popular European. Odata cu redefinirea partidului ca apartinand curentului popular, nu se vor schimba nici denumirea, nici sigla si nici imnul partidului, singura modificare vizibila fiind adaugarea culorii portocalii la cea albastra, aceasta fiind cromatica folosita de Partidul Popular European", explica Emil Boc, cel care va deveni, in curand, presedinte "plin" al PD.

Pasul doctrinar de la centru stanga spre centru dreapta pe care il vor face democratii, sambata, 25 iunie, la Conventia Nationala, parea de neconceput acum o luna. In mai, Boc inca mai purta discutii cu reprezentanti ai Partidului Socialist European, ezitand sa puna problema desprinderii de familia social-democrata. In partid insa, ideea transformarii PD intr-un partid popular, lansata de vicepresedintele Sorin Frunzaverde incepea sa prinda. Convingerea lui Frunzaverde era ca PD va trebui sa aiba, dupa Conventia Nationala, o identitate proprie "mult mai pronuntata", lucru realizabil prin punerea in acord a doctrinei cu actiunile cu practicile politice. In cele din urma, presedintele interimar al democratilor Emil Boc a realizat oportunitatea schimbarii si a luat decizia de a candida la sefia PD cu o motiune populara. Adeptii ramanerii in familia socialista au abandonat rand pe rand, renuntand sa depuna motiuni. Boc a ramas candidat unic, cu scopul declarat de a consolida pozitia PD in centrul spectrului politic.


Colaborarea cu PSD si PRM, exclusa
Potrivit motiunii "Romania prospera, Romania democrata", la alegerile prezidentiale din anul 2009, PD va sustine candidatura lui Traian Basescu. In privinta relatiilor cu celelalte partide, Boc promite ca orice posibila apropiere de PSD si de PRM este exclusa. In peisajul politic european, formatiunea democratilor romani va functiona ca partid popular care nu se revendica de la crestin-democratie. "Suntem in aceeasi grupa a partidelor populare din Portugalia, Spania, Italia si Austria, conduse de lideri precum Jose Manuel Barroso, Jose Maria Aznar, Silvio Berlusconi, Wolfgang Schussel si altii", a aratat Sorin Frunzaverde. (O.B.)


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Iun 2005 - 08:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5181&titlu=Reformarea_PD__in_linie_dreapta