Guvern: Romanii fara venituri lunare nu vor fi obligati sa plateasca contributia la sanatate [1]

Guvernul vrea sa elimine din lege obligativitatea platii contributiei la sanatate pentru oamenii care traiesc la limita saraciei

. Acestia, insa, pot beneficia de servicii medicale daca se imbolnavesc. Clarificarile au fost facute de Guvern dupa ce un secretar de stat de la Ministerul de Finante le-a  numit "fantome" pe cele 3 milioane de persoane din Romania care nu au venituri.

In forma actuala a legii, contributia la sanatate este obligatorie pentru toti romanii, chiar si pentru cei care nu au niciun venit sau au venituri temporare si foarte mici: 5,5 la suta din salariul minim, adica 57 de lei pe luna. Este vorba de "taxa de supravietuire" inventata de Gabriel Biris, acum secretar de stat in Ministerul Finantelor, care ar trebui platita de aproximativ 3 milioane de romani care nu au venituri.

Exceptie fac elevii, studentii, sotii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, femeile insarcinate si persoanele cu handicap.

Clarificarile au fost facute dupa ce Gabriel Biris, proaspat numit secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat, intr-un interviu acordat republica.ro, ca vrea sa scoata la lumina "fantomele", adica vreo trei milioane de adulti care nu exista din punct de vedere fiscal, adica nu platesc impozite si contributii sociale.

Gabriel Biris declara ca nu poate fi tolerata neplata impozitelor si taxelor, indiferent de motiv. Insa, tot el detine actiuni la mai multe offshore-uri din Cipru, potrivit unei declaratii de interese din 2010, cand acesta candida pentru functia de deputat. Biris a explicat pe Facebook ca respectiva companie la care este actionar in Cipru nu a fost activa niciodata, dar nu a fost lichidata pur si simplu din lipsa de timp.


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Ian 2016 - 06:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51743&titlu=Guvern__Romanii_fara_venituri_lunare_nu_vor_fi_obligati_sa_plateasca_contributia_la_sanatate