Boc se și vede buricul Coaliției [1]

Nici n-a fost încă uns președinte cu drepturi depline al PD, că Emil Boc trece să traseze directive, ca un veritabil prim-ministru, partenerilor din coaliție. PNL să nu se gândească la fuziune, iar UDMR și PC au termen până după Convenția PD să aleagă definitiv dacă vor la guvernare sau în opoziție.

Președintele interimar al PD e în campanie electorală. Deocamdată una de uz intern, ținând cont de faptul că sâmbătă va candida, de unul singur e adevărat, pentru funcția de președinte al PD. Incursiunea de la sfârșitul săptămânii trecute a fost la Arad, meleag de baștină al vicepremierului Gheorghe Seculici. Din acest motiv Boc nu a omis să declare ca "eligibilă" candidatura lui Seculici la o funcție de vicepreședinte în cadrul partidului, spunând despre acesta că "a lăsat ceva în urmă".
Boc, secondat de vicepreședintele Sorin Frunzăverde pe post de mentor doctrinar, a trecut apoi la probleme mai serioase apreciind că "fuziunea cu PNL nu este o temă de actualitate și nici prioritatea democraților". El le-a spus posibililor săi susținători că PD "trebuie să se concentreze asupra guvernării" și "să guverneze eficient România" și a reamintit că nu este momentul unei fuziuni.
Pe același segement relațional al PD cu alte partide, Boc le-a dat termen liderilor Partidului Conservator și ai UDMR "să stabilească definitiv alternativa pe care și-o doresc, la putere sau în opoziție". El a spus că după Convenția Națională a PD din 25 iunie va cere oficial celor două partide din coaliția guvernamentală să-și clarifice poziția politică.
"După 25 iunie, Partidul Democrat va trebui să aibă principii politice clare și să impună o clarificare a poziițiilor în cazul Partidului Conservator și UDMR. Așteptăm de la PC să decidă ce orientare au și în ce direcție merg. PC și UDMR trebuie să stabilească definitiv alternativa pe care și-o doresc, la putere sau în opoziție", a spus Boc. Direcția pe care liderul PD o vrea pentru UDMR e, probabil, "braț la braț" dacă ținem cont că Boc a promis, spre deosebire de premierul Tăriceanu, că "Guvernul nu va neglija infrastructura Transilvaniei" și că va realiza autostrada Brașov-Borș.

Îl vrea pe Videanu în echipă
Democrații au convenit, în ședința Biroului Permanent Național, ca președintele executiv al PD să fie desemnat, la fel ca și șeful partidului, de Convenția Națională Extraordinară. Mecanismul a fost explicat de actualul președinte interimar și unicul candidat la cea mai înaltă funcție din partid, Emil Boc.
"Primul înscris pe lista de susținători ai moțiunii câștigătoare va fi declarat președinte executiv al PD", a spus Boc. Potrivit statutului PD, moțiunea cu care cel care candidează la președinție trebuie să beneficieze de susținerea a 35 de membri, urmând ca la Convenția Națională să fie prezentată de cinci democrați, alături de inițiatorul platformei-program. Primul pe lista de susținători ai moțiunii populare cu care candidează Emil Boc este actualul vicepreședinte Adriean Videanu.
În ceea ce privește numărul vicepreședinților, Boc a spus că în BPN s-a stabilit ca numărul acestora să fie de 10, iar numărul secretarilor executivi, 14 sau 16. Comisia de statut este însă, potrivit lui Boc, cea care va propune Convenției Naționale formula finală, după consultarea cu organizațiile locale.

Traian Băsescu, cheia creșterii PD în sondaje
Emil Boc crede că procentul mare pe care îl are partidul său în sondaje se datorează, "în cea mai mare parte", succesului lui Traian Băsescu în alegerile prezidențiale și în politica internă, ca șef al statului.
"Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Procentul substanțial pe care îl are PD în sondajele de opinie nu ni se datorează în special nouă, ci, în cea mai mare parte, se datorează succesului pe care președintele Traian Băsescu l-a avut în campania prezidențială și în politica internă de după câștigarea alegerilor prezidențiale, PD având, în acest moment, marea provocare de a putea menține partidul la acest standard ridicat și să-l ducă mai departe. Dar meritele nu trebuie să ni le asumăm în totalitate, pentru că ele provin de la succesul pe care președintele Traian Băsescu l-a avut atât în campania prezidențială, cât și în politica internă", a spus Boc.

Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 20 Iun 2005 - 08:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5166&titlu=Boc_se_si_vede_buricul_Coalitiei