Când trei se ceartă, câștigă PSD [1]

„Igen” astăzi, „Nem” mâine. Așa decurg relațiile UDMR cu partenerii de guvernare, în ciuda aparențelor de perfectă înțelegere pe care liderii celor patru partide se străduiesc să se afișeze.

Se bate palma astăzi că Legea minorităților intră în pachetul pentru care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament, mâine se sucește Mona Muscă și nu mai vrea. Marko Bela intră la negocieri dure cu ministrul și o convinge să accepte legea așa cum o vrea UDMR, Mona Muscă se răzgândește în ziua următoare și-i trimite vicepremierului 17 pagini de amendamente prin fax. Încep din nou discuții. Ministrul Culturii se lasă greu, dar acceptă cu jumătate de gură. Fix a doua zi, în ședința de guvern, Muscă declamă că nu va fi niciodată de acord cu includerea Legii minorităților în pachetul de reformă a Justiției și cere dezbaterea proiectului prin proceduri parlamentare obișnuite. UDMR este învinsă la puncte, iar liderii săi așteaptă, cu sufletul la gură, să vadă cum va ieși legea din furcile caudine ale Legislativului.

Uniunea n-a avut mult de așteptat pentru a-și lua revanșa. Printr-o manevră care i-a lăsat cu gura căscată chiar și pe mai-marii liberali și democrați, Marko Bela le-a spus în față să-și ia „la revedere” de la voturile UDMR pentru schimbarea din funcții a lui Adrian Năstase și a lui Nicolae Văcăroiu. „E doar temporar, până iese din Parlament Legea minorităților”, și-a liniștit Marko partenerii, încurajat de lipsa de apetit a conservatorilor lui Dan Voiculescu, în chestiunea înlăturării din funcții a președinților pesediști ai Parlamentului. Dar de la „la revedere” la „adio” nu mai e decât un pas, pe care udemeriștii nu se vor sfii să-l facă. Iritați de lipsa de cuvânt a celor din PNL și din PD, în mai toate chestiunile asupra cărora se convenise într-o armonie deplină, liderii UDMR sunt hotărâți să răspundă cu aceeași monedă și să blocheze inițiativele politice sensibile ale cele două partide.

„Trădare!”, au țipat liberalii și democrații, „pe vremea PSD nu își permiteau ei să facă așa ceva!”. E drept. UDMR este singura formațiune politică din România care s-a aflat, în ultimii nouă ani, fără pauză, la guvernare, trecând fără jenă de la un aliat la altul. Statutul de partener tăcut al PSD a fost ideal pentru udemeriști. Nu era nimic să nu se rezolve la o partidă de tenis cu piciorul între Viorel Hrebenciuc și Verestoy Atilla, intrați în folclorul politic ca fiind cuplul perfect complementar. Cele mai dureroase cerințe ale udemeriștilor s-au rezolvat în timpul guvernării pesediste: polițiști care vorbesc maghiară, traducători în Justiție și amplasarea Statuii celor 13 generali. În cei patru ani de guvernare comună, PSD și UDMR au avut protocoale care s-au respectat cu sfințenie. Pe lângă binele general al comunității, liderii udemeriști s-au îngrijit și de binele personal. Mulți dintre ei au învățat de la Hrebenciuc cum se fac afaceri înfloritoare la limita legii, iar averea lui Verestoy s-a umflat, propulsându-l pe un loc fruntaș în Top 300. Despărțirea de PSD a fost dureroasă, mai ales că precedenta cooperare cu PNL și cu PD nu dădea udemeriștilor speranțe de mai bine. De teama lui Băsescu, liderii Uniunii au înghițit în sec și s-au așezat la masa acestei guvernări, alături de PNL, PD și PUR. N-a trecut mult, și udemeriștii și-au văzut confirmate temerile: nu își vor putea promova interesele fără lupte de gherilă. Iar când trei se ceartă, câștigă PSD.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 18 Iun 2005 - 10:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5143&titlu=Cand_trei_se_cearta__castiga_PSD