Drumul spre independență [1]

În condițiile în care frământările din lumea presei decantează tot mai limpede cine este 'pentru', cine este 'contra' și chiar cine se abține, demersurile pentru fixarea televiziunii și radioului public în tiparul existent devin tot mai concrete.

După respingerea rapoartelor de activitate ale celor două instituții de către comisiile de specialitate ale Parlamentului, plenului nerămânându-i decât formalitatea validării, a început frontal concurența pentru noile candidaturi.

Partidele își verifică fidelii, îi reordonează și așteaptă să-i arunce în lupta politică din interiorul consiliilor de administrație. Pentru noii șefi ai celor două instituții, Executivul mai cugetă, sfâșiat între dorința de a pune un jurnalist fidel sau un manager tentat de tendințe de independență.

Funcționează 'modelul Nicolau', care a venit din cabinetul lui Adrian Năstase și a sfârșit prin a fi repudiat chiar de către membrii partidului acestuia.

Dacă dorința dlui Tăriceanu era una sinceră, n-avea decât să-l lase pe Nicolau în continuare, căci acesta a știut cum să facă din TVR un jucător redutabil pe piața mass-media.

Dl Tăriceanu dorește însă, deocamdată în sinea sa, să împace capra fidelității cu varza eficienței, ceea ce pare destul de greu.

Tuturor acestor manevre le pune capac chiar președintele Băsescu, care regretă că schimbările din cele două instituții se fac cu un an mai devreme decât ar fi trebuit, introducând o nouă sursă de tensiuni în disputele publice pe marginea acestui subiect.

În stilu-i nonconformist, președintele dă impresia că n-ar fi avut nimic împotrivă să coabiteze cu un Nicolau 'în formol' și cu un Șeuleanu, marcat de ștampila 'Năstase' încă un an.

Spre regretul său, lucrurile se precipită și vom avea, din nou, două instituții care, pe drumul independenței editoriale se împiedică sistematic de necesitatea pe care o resimt toate guvernările de a-și asigura un spate mediatic printr-un program prietenos.

Dincolo de prietenii de circumstanță, care-și oferă servicii pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp, în funcție de evenimente și de sondaje.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 17 Iun 2005 - 08:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5111&titlu=Drumul_spre_independenta