Ancheta asupra retrocedarilor ilegale a ajuns la Ioan Oltean

     *  DNA: Ioan Oltean avea "relatii cointeresate cu presedinta ANRP"
     *  Deputatul Ioan Oltean a primit de la Mihai Rotaru, intr-o biserica, 600

.000 de euro
     *  Mihai Rotaru si Sergiu Diacomatu, retinuti
     *  Fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, retinuta pentru abuz in serviciu
       Procurorii DNA au ajuns cu ancheta asupra retrocedarilor supraevaluate chiar la deputatul Ioan Oltean, despre care s-a spus, in presa, ca ar fi sustinut-o pe Crinuta Dumitrean sa ajunga presedinte la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
     De altfel, Crinuta Dumitrean a fost arestata, anul trecut, in acelasi dosar in care a fost retinuta fosta sefa DIICOT Alina Bica, pentru aprobarea unor despagubiri pentru omul de afaceri Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
     Directia Nationala Anticoruptie arata ieri, intr-un comunicat, ca deputatul Ioan Oltean este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.
     Potrivit Mediafax, Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, intr-o biserica, de la Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, pentru a interveni la Crinuta Dumitrean sa fie aprobata in comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despagubiri de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren in Pitesti.
     In acelasi dosar, deputatul Catalin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, este urmarit penal pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
     Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului.
     Ioan Oltean a declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".
     "La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea", spunea Ioan Oltean.
     Potrivit DNA, in dosar, prejudiciul in dauna bugetului de stat este de 87.291.596 lei.
     Aseara, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean a fost retinuta de procurorii DNA pentru infractiunea de abuz in serviciu, potrivit televiziunilor de stiri. O ambulanta a fost prezenta in fata sediului DNA, Crinuta Dumitrean fiind insarcinata.
     * Doarul lui Mihai Rotaru, un sfert din despagubirile pe 2011
     "Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011", arata procurorii, care adauga: "Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aproximativ 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta".
     Deputatul PNL a spus, ieri, la plecarea de la DNA, ca nu stie unde se afla biserica in care este suspectat ca ar fi primit mita.
     Cu toate acestea, procurorii l-au retinut pe Mihai Rotaru, alaturi de Sergiu Diacomatu, fost vicepresedinte al ANRP, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat in Ministerului Justitiei, si pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmand sa ceara instantei arestarea lor preventiva pentru abuz in serviciu.
     In aceeasi cauza mai sunt vizati Crinuta Dumitrean, Remus Baciu si Marko Attila, care au fost in comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru, au precizat surse citate de Mediafax.
     In luna noiembrie 2014, George Baesu, actualul sef al ANRP, a declarat ca mai mult de jumatate din actiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluarilor, ceea ce inseamna o frauda cam de 1,5-2 miliarde de euro.
     Avocatul Gheorghe Piperea a comentat, recent, ca aproximativ 55% din actiunile emise de Fondul Proprietatea sunt detinute de cateva fonduri de hedging, care au cumparat actiunile de la samsarii de dosare de despagubiri. Conform domniei sale, este posibil ca detinatorii actuali ai acelor pachete de actiuni care totalizeaza 55% din actiunile fondului sa nu aiba nicio implicatie in faptele penale, dar bunurile pe care le detin provin din infractiuni, fiind supuse confiscarii, indiferent daca detinatorul este responsabil penal sau nu, la fel si dividendele incasate de la listare pana in prezent. "Daca cineva le-a vandut produsul unei infractiuni, atunci acesti cumparatori, de buna sau rea-credinta, nu au decat sa se indrepte contra vanzatorilor pentru despagubiri", a precizat avocatul citat.
     Gheorghe Piperea a amintit dispozitia art. 112 din Codul Penal, dupa care un bun, o valoare sau o suma de bani care au fost obtinute prin savarsirea unei fapte penale, se confisca. 

     Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
     Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
     Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.
     Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Noi 2015 - 07:56
 

Link știre