Iliescu si Nastase parasiti de PSE [1]

Ziarul ZIUA a prezentat, in urma cu o saptamana, pentru prima data, opinia socialistilor europeni, in legatura cu posibila revenire a lui Ion Iliescu in fruntea PSD.

Surse din cadrul fostului partid de guvernamant ne-au declarat, la acea vreme, ca socialistii europeni nu sunt de acord cu preluarea partidului de catre Ion Iliescu, avand in vedere scandalurile legate de gratierea lui Miron Cozma si decorarea lui Corneliu Vadim Tudor. Aceste doua actiuni ale lui Ion Iliescu au fost privite, intr-adevar, ca "mutari foarte rele", ne-au confirmat ieri mai multi lideri ai PSD care au legaturi apropiate cu grupul socialistilor din Parlamentul European.


N-au relatii
In urma cu cateva zile, secretarul executiv al PSD, Victor Bostinaru, ne declara ca Adrian Nastase se bucura, pe de alta parte, de o imagine foarte buna in ochii socialistilor europeni si este preferat pentru sefia partidului. Lucru negat insa de alti lideri ai PSD. Referindu-se la Bostinaru, un lider important al fostului partid de la putere ne-a declarat ca acesta este un "nevertebrat", care are problemele sale de imagine in ochii socialistilor europeni. Acelasi lider a justificat declaratia lui Bostinaru, spunand ca acesta este un apropiat al lui Nastase, urmand sa fie "angajat ca si consilier pe probleme de politica externa al presedintelui Camerei Deputatilor". Aceleasi surse din cadrul partidului ne-au mai spus ca, de fapt, liderul PSD, Adrian Nastase, nu este bine privit de grupul socialistilor europeni - de o mai mare incredere bucurandu-se Ion Iliescu - fiind nevoie de interventii pentru ca acesta sa aiba acces la parlamentarii europeni. Potrivit sursei citate, Nastase nu are relatii sus-puse nici in grupul socialistilor germani, nici in cel al socialistilor francezi, olandezi sau britanici. Lasand la o parte preferintele fiecarui membru din PSD pentru un lider sau altul, realitatea arata ca nici Iliescu, nici Nastase nu sunt doriti pentru functia de presedinte al partidului de catre parlamentarii europeni.


Jo Leinen vrea "forte proaspete"
Europarlamentarul socialist german Jo Leinen, care este si presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Legislativul Comunitar, a acordat vineri un interviu redactiei romane a postului de radio Deutsche Welle in care recomanda PSD sa isi aleaga o noua conducere capabila sa il schimbe cu adevarat. Pe de alta parte, Leinen a recunoscut ca victoria lui Traian Basescu in alegeri a fost o surpriza pentru Bruxelles, dar a fost considerata a fi, pe de alta parte, "o a doua revolutie portocalie dupa cea din Ucraina". Reamintim faptul ca in urma cu cateva zile, acelasi secretar executiv al PSD, Victor Bostinaru, declara, pentru ZIUA, ca socialistii europeni nu isi permit sa faca recomandari social-democratilor din Romania in legatura cu viitoarea conducere a PSD. Jo Leinen il contrazice insa pe Bostinaru in interviul acordat Deutsche Welle si spune ca, intr-adevar ca alegerea presedintelui PSD este problema PSD, dar Europa poate sa dea un sfat. Iar sfatul pe care Jo Leinen il da PSD este acela de innoire, in urma unui insucces in alegeri. "Au existat doua infrangeri electorale iar uzanta este ca intr-o asemenea conjunctura sa tragi concluziile potrivite, politice si personale. Viitorul PSD ar putea arata mai bine daca forte proaspete ar prelua conducerea partidului si ar elabora un nou program politic", a precizat europarlamentarul socialist german pentru acelasi post de radio. Jo Leinen a aratat ca pierderea alegerilor nu inseamna neaparat renuntarea la vechea echipa, dar a tinut sa precizeze ca peste tot in Europa, "dupa astfel de insuccese au loc innoiri la nivelul conducerii unei formatiuni politice". "Ceva a deranjat electoratul, altfel, partidul ar fi castigat. Problemele din politica sunt intotdeauna identificate cu anumite persoane. Din perspectiva Bruxellesului, am recomanda instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizeaza un nou inceput si ii pot da viata", a mai spus europarlamentarul german.


Credit pentru PD
Pe de alta parte, Jo Leinen isi aduce aminte de Partidul Democrat, condus, pana nu demult de Traian Basescu, si spune ca formatiunile surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strans si cu incredere cu Basescu si cu PD. "La Bruxelles s-a apreciat ca partidul este conservator, de dreapta. Eu cred ca de fapt face parte din spectrul nostru. Are multe puncte progresiste, inovatoare si marea familie a social-democratilor. De aceea recomand social-democratilor europeni sa colaboreze la fel cu noua guvernare precum au facut-o cu guvernul PSD condus de Adrian Nastase". Surse din cadrul PSD care au legaturi cu sociali-democratii europeni au declarat ieri pentru ZIUA ca Jo Leinen este un parlamentar foarte apreciat in familia europenilor si, in general, opinia sa este si cea a liderului grupului din Legislativul comunitar. In ceea ce priveste afirmatiile lui Jo Lienen legate de afinitatea grupului pentru PD, acelasi lider din PSD ne-a spus ca acesta ar putea fi un avertisment pentru social-democratii romani: daca nu reformati partidul, exista o alta formatiune pe care grupul socialistilor europeni ar putea sa o ia sub aripa sa.


Carmen EPURAN
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51&titlu=Iliescu_si_Nastase_parasiti_de_PSE