Fricile romanilor/ de Ziarul de duminica [1]

Autor: Ziarul de Duminica 26

.11.2015

Fricile sociale ale romanilor

Studii de psihosociologie

Volum coordonat de Septimiu Chelcea

Editura Tritonic

?Am adunat intre copertile cartii 15 studii pu­blicate in ultimii 15 ani ? scrie autorul, profesor onoritc la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti. Ele dau seama atat de activitatea mea ca cercetator stiintific, cat, mai ales, de rostul psihologiei sociale sau al psihosociologicii, cum mi se pare mai adecvat sa numesc domeniul interdisciplinar de cunoastere a interactiunilor comportamentale ale indivizilor in spatiul social, precum si de rezultatele psiholo­gice ale acestor interactiuni: sinele sau ?seiful?, emotiile colective, loialitatea fata de propriul grup ? de la familie la natiune ?, opinia publica etc.

Temele aduse in discutie (fricile sociale, zvonurile, idolii, ero­ii si antieroii, justitia sociala, discriminarea sociala, identitatea nationala s.a.) consider ca au relevanta si azi, chiar daca acuitatea lor s-a estompat sau, dimpotriva, au dobandit o si mai mare actualitate, comparativ cu momentul in care au fost abordate. La ?piramida fricilor sociale? ale romanilor s-au adaugat frica de posibilele actiuni teroriste, de razboiul  de la granitele Romaniei si frica de Big Brolher, de supravegherea continua a fiecaruia dintre noi. Zvonurile de azi, ca o ?marfa perisabila?, nu mai vizeaza evenimentele din August 1968 sau evenimentele din Decembrie 1989, ci coruptia inaltilor demnitari, dar mecanismul de producere a lor a ramas neschim­bat, ca si cauzele producerii lor: trasaturile psihologice ale persoa­nelor care colporteaza si factorii sociali: libertatea de exprimare a opiniilor sau ingradirea acestei libertati, insuficienta informatiilor oficiale, neincrederea in canalele de transmitere a informatiilor, ca si suspiciunea de coruptie a clasei politice ? devastatoare in acest  an 2015, cand un numar semnificativ de senatori, deputati si fosti ministri isi ispasesc condamnarea in penitenciare sau sunt urmariti penal. frauda financiara, ca si frauda intelectuala, par a nu cunoaste limite: se intinde de sus in jos, de la sute de milioane de euro la cate­va sute de lei, de la plagiatul dovedit al prim-ministrului la plagiatul elevilor si studentilor, ba chiar si al profesorilor.

Idolii romanilor de acum zece ani, persoanele publice foar­te mult apreciate si cu care cetatenii ar fi dorit sa se identifice, s-au dovedit a fi ?idoli de o clipa?. Cine il mai admira azi pe ex-presedintele Traian Basescu? Dar pe Mona Musca, fost  ministru al culturii, ?idolul-femeie? al anului 2005, cand Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a realizat sondajul pe care il comen­tez? Au ramas ?idoli de o clipa? si persoanele din mass-media: Andreea Marin, realizatoarea de emisiuni TV, avea printre romani o faima mai mare decat Michael Jackson in randul americanilor.

Spre deosebire de acesti idoli, eroii romanilor s-au pastrat in me­moria colectiva: Stefan cel Mare si Sfant, Alexandru loan Cuza, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Carol I (i-am ordonat dupa cum au intrunit aprecierile populatiei din esantionul sondajului reprezen­tativ national. Conform datelor din sondajul CURS (aprilie 2005), in fruntea listei cu antieroii sau ?idolii negri? din istoria recenta sau mai veche a tarii noastre se plaseaza Nicolae Ceausescu, urmat de un sir lung de personalitati politice comuniste si anticomuniste, din care nu lipsesc regii si fostii presedinti ai Romaniei. Rezultatele sondajului CURS conduc indubitabil la concluzia: nu va faceti idoli din oamenii politici ai zilei; s-ar putea ca in timp sa fie dovediti ?idoli de o clipa? sau, si mai rau, ?idoli negri?.

Studiile de psihosociologie pe care le-am initiat sau la care m-am asociat, incluse  in acest volum, releva falsitatea etichetarilor de genul ?Numai in Romania se poate intampla asa ceva? sau ?La noi ca la nimeni?.Este scuzabil, intr-o anumita masura, cand ros­tesc astfel de sentinte persoanele cu un nivel de scolaritate scazut, mai putin informate. Ii suspectez insa de rea credinta, de oportu­nism pe ?savantii? care se pronunta doctoral, in baza unor intuitii ?de geniu? sau a unor ?generalizari pripite?, ca suntem dominati de ?complexul de inferioritate? sau ca ne zbatem intre ?complexul de inferioritate? si ?complexul de superioritate?, ca eroii nostri   nu sunt, de fapt, eroi. Asemenea lor, unii jurnalisti se straduiesc sa ne faca sa credem ca romanii sunt ?ultimii oameni?. Bascalia lor tra­deaza grave carente  psiho-morale si profesionale personale.?

Studiile adunate in volum au mai fost publicate anteiror in reviste de specialitate ori in alte volume colective.

Pe langa profesorul Septimiu Chelcea, mai semneaza articole in acest volum: Aurelian Stoica, Dorel Abraham, Sebastian Lazaroiu, Lucian Radu, Cristian Ciuperca, Alexandru Zodieru, Gabriel Jderu, Loredana Ivan, Ionela Sufaru, Andreea Bobb.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 27 Noi 2015 - 07:56
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50993&titlu=Fricile_romanilor/_de_Ziarul_de_duminica