Consilii de administratie in regim de urgenta [1]

La loc comanda: PNL si PD au renuntat la numirea de directori interimari la posturile publice de radio si televiziune

Pina la sfirsitul saptaminii viitoare, parlamentul va numi noile consilii de administratie ale SRTV si SRR. Coalitia aflata la guvernare a decis urgentarea numirii noilor conducatori dupa ce, timp de citeva saptamini, nu a reusit sa cada de acord asupra persoanelor pe care sa le sustina pentru cele doua fotolii de director general interimar.

Problema alegerii noilor sefi ai posturilor publice de radio si televiziune nu mai este doar in ograda PNL si PD, partidele care, conform intelegerii din coalitie, ar fi trebuit sa desemneze directorii interimari. Birourile Permanente ale parlamentului au decis, marti seara, ca institutiile publice respective sa aiba in frunte, cit mai repede, noile consilii de administratie.

Sefi noi pe lege veche

Decizia de a nu mai numi sefi interimari la SRTV si SRR face ca noile conduceri ale celor doua posturi sa fie numite conform legii vechi, desi un proiect de modificare a ei a trecut deja de comisia de specialitate din Camera Deputatilor, iar altele doua se pregatesc sa fie depuse. Surse din coalitie spun ca, in cazul in care modificarile la lege vor fi adoptate la toamna, singurele schimbari care se vor putea face, pina la terminarea mandatului noilor consilii de administratie (CA), sint cele care deriva din separarea functiei de presedinte al CA de cea de director general al SRTV. Nu vor fi aplicabile noile modalitati de numire a membrilor CA si noua formula a organismului de conducere, care va avea in componenta si reprezentanti ai societatii civile.
Conform Legii 41/1994 de organizare si functionare a STRV si SRR, CA-urile sint alcatuite din 13 persoane, din care opt sint desemnate de partidele parlamentare, conform ponderii in forul legislativ. Presedintele Romaniei, guvernul si grupul parlamentar al minoritatilor nationale vor desemna, fiecare, ocupantul cite unui loc, in timp ce angajatii SRTV si SRR vor alege, prin scrutin, cite doi reprezentanti. Presedintii-directori generali vor fi alesi dintre membrii CA-urilor si validati de parlament.

Alegere grea

Propunerile pentru consiliile de administratie nu se dovedesc a fi un proces mai simplu decit cel de desemnare a directorilor interimari. Fiecare partid parlamentar si-a programat pentru perioada 18-20 iunie discutii privind candidatii. Pina acum, in PNL se vorbeste despre Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, in PD de Paul Grigoriu, Sebastian Sirca si Carol Sebastian, iar in PSD de Despina Neagoe si Victor Socaciu. Reprezentantii UDMR se gindesc sa-si pastreze reprezentantii din mandatul trecut, in timp ce PRM da prioritate fostilor parlamentari, mai ales lui George Pruteanu.
Reprezentantii salariatilor celor doua institutii vor fi stabiliti, prin scrutin, saptamina viitoare.

Lucian Sirb merge la Prima TV

Numele Rodicai Culcer este cel mai vehiculat dupa ce Lucian Sirb a ales sa renunte la functia de director al Departamentului stiri din cadrul TVR. Surse din apropierea televiziunii publice spun ca Sirb este „curtat” de SBS Broadcasting, compania care detine in totalitate Prima TV. Reprezentantii SBS au declarat, acum trei luni, ca problema cea mai mare in ceea ce priveste programele Prima TV este calitatea jurnalelor de stiri.
Publicat de : Bety Blagu
Data publicării: 16 Iun 2005 - 07:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5069&titlu=Consilii_de_administratie_in_regim_de_urgenta