Ultimul sondaj crediteaza Alianta DA cu 50%, iar PSD, cu 28% [1]

Daca am avea alegeri anticipate maine, Alianta DA ar forma singura guvernul, fiind creditata cu 50% din optiunile de vot, potrivit unui sondaj de opinie al CURS.

Eliberarea ziaristilor din Irak a adus o crestere a increderii electoratului in Traian Basescu, politicianul cel mai popular al momentului, 71% din optiuni, dar si o crestere de 2 procente pentru Alianta DA, sustine Sebastian Lazaroiu, directorul CURS.

PSD are, in acest sondaj, 28 de procente.

Alaturi de cele doua constructii politice, in Parlament ar mai intra PRM si UDMR, cu 8 si respectiv 5 procente, umanistii deveniti conservatori continuand sa ramana in afara plutonului parlamentar cu 3 procente.

Dintre liderii politici, dupa presedintele Basescu se plaseaza in topul increderii electoratului liderul PSD Mircea Geoana, cu 60%, si premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 57%, in timp ce Adrian Nastase, fostul prezidentiabil al PSD, nu mai face parte din plutonul de personalitati politice luate in calcul de sondaj.

Aproape jumatate din votantii Aliantei DA (49%) doresc ca PNL si PD sa se uneasca intr-un singur partid, ponderea simpatizantilor PD fiind de 44%, iar a celor PNL de 38%. Cea mai surprinzatoare situatie tine de orientarea politica dorita de simpatizanti in cazul consemnarii fuziunii intre PNL si PD - doar 24% din respondenti se pronunta pentru orientarea populara, 17 pentru cea liberala, in timp ce social-democratia este dorita in proportie de 30% dintre cei intervievati.

Pentru directorul CURS, aceasta orientare este explicabila - „35% din romani sunt pensionari, 22% sunt saraci, un procent substantial agricultori, deci o populatie asistata prin definitie. Sigur, exista si o mare confuzie legata de doctrina politica. Curentul popular le suna bine oamenilor doar pentru ca este legat de Europa. In concluzie, populatia relativ imbatranita se orienteaza inevitabil spre social-democratie“, apreciaza Lazaroiu. El a atras atentia si asupra cresterii simpatiei populatiei fata de PD. „Cresterea PD nu trebuie pusa neaparat pe seama asocierii cu PNL, ci pe seama PSD, al carui electorat a inceput sa migreze de la ultimele alegeri la PD“, a mai spus Lazaroiu. De altfel, 38% din subiectii sondajului au raspuns ca mai bine pentru viata politica din Rom?nia ar fi ca PD sa ram?na social-democrat, 26% - PD sa devina partid popular, iar 36% nu au stiut sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Pentru democratul Emil Boc, datele din sondajul CURS reprezinta „o poza a zilei“ si vor constitui o baza primara pentru analizele viitoare referitoare la o eventuala fuziune a PD cu PNL. In ceea ce priveste chestiunea schimbarii orientarii doctrinare a PD, Boc sustine ca cifrele sondajului nu sunt relevante de vreme ce a fost efectuat inainte de inceperea dezbaterilor din interiorul partidului cu privire la linia doctrinara.
Publicat de : Marius Vulpe
Data publicării: 15 Iun 2005 - 07:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5023&titlu=Ultimul_sondaj_crediteaza_Alianta_DA_cu_50%__iar_PSD__cu_28%