COZMA IL ACUZA PE ILIESCU [1]

La eliberarea din Penitenciarul Rahova, «Luceafarul Huilei» i-a demascat pe comunistii si securistii care au pus la cale «mineriadele»

Odiseea juridica a lui Miron Cozma este deja cunoscuta de opinia publica. Un lider indragit in continuare in Valea Jiului, dar in egala masura personaj controversat, "Luceafarul huilei" a avut in ultimii ani parte de tot soiul de experiente juridice: arestari, eliberari, rearestari, condamnari, incarcerari, o gratiere, reincarcerare, o arestare si, in final, o noua eliberare. Nu multi pot spune ca se asteptau la decizia magistratilor craioveni, care au revocat mandatul de arestare din 27 decembrie 2004 prin care Miron Cozma era reincarcerat in urma anularii propriului decret de gratiere de catre Ion Iliescu. Pentru unii, vestea eliberarii a cazut ca un trasnet, pentru altii, decizia judecatoreasca intareste ideea preconceputa ca justitia din Romania este influentata politic.

Situatia juridica a lui Miron Cozma este ceva mai complicata si trebuie explicata punct cu punct. Mandatul de arestare revocat, ieri, de Judecatoria Craiova a fost emis, pe 27 decembrie 2004, de Judecatoria Sectorului 5, pentru a-l reincarcera in urma revocarii, pe 18 decembrie, de catre fostul presedinte Ion Iliescu a propriului decret de gratiere, semnat cu o zi inainte. Avocatii fostului lider sindical au contestat acest mandat, care ieri a fost revocat. Decizia judecatorilor craioveni nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de 15 zile. Cu toate acestea, instanta a dispus punerea de indata in libertate daca nu este arestat in alta cauza. Astfel, Miron Cozma se poate bucura de libertate cel putin o luna de acum incolo pana la ramanerea definitiva a unei hotarari privind valabilitatea mandatului de arestare. Asta, daca, intre timp, nu va fi pronuntata o sentinta de condamnare la inchisoare cu executare intr-unul dintre cele doua procese de la instanta suprema privind ultimele mineriade de la Costesti, respectiv Stoenesti. Sau, este posibil la fel de bine ca, in noul dosar privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, sa fie emisa o ordonanta de retinere cu propunere de eliberarea unui mandat de arestare.

Intre timp, magistratii Curtii de Apel Bucuresti urmau sa decida, ieri, daca decretul de gratiere al lui Ion Iliescu este nul, la cererea noii administratii prezidentiale. Din cauza neprezentarii lui Miron Cozma, Curtea de Apel a decis amanarea acestui proces pana pe 6 septembrie. Daca se constata ca decretul este nul, mandatul de arestare era implicit valabil, astfel ca decizia de la Craiova ar fi fost anulata. Teoretic, cel putin pana in septembrie, Miron Cozma este un om liber, cu exceptia cazurilor amintite mai sus – emiterea unui mandat pentru Mineriada din 13-15 iunie sau o condamnare la inchisoare intr-unul dintre procesele aflate pe rol. Dar, si in cazul acestora din urma, este foarte posibila amanarea judecarii cauzelor pana la toamna, cand se va relua activitatea instantelor, in urma vacantelor judecatoresti. Astfel, pentru ca Miron Cozma sa fie rearestat, nu ramane decat varianta unei decizii definitive dupa judecarea apelului si recursului fata de sentinta de la Craiova sau emiterea unui mandat pentru Mineriada din iunie 1990.
Publicat de : Andi Topala
Data publicării: 15 Iun 2005 - 07:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5004&titlu=COZMA_IL_ACUZA_PE_ILIESCU