Nastase il piraste pe Traian Basescu [1]

Presedintele Traian Basescu “pretinde partidelor parlamentare conduite contrare Constitutiei”, se arata in sesizarea adresata Curtii Constitutionale de Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, in care se cere “solutionare acestui conflict juridic de natura constitutionala”.

Liderul PSD a transmis Curtii Constitutionale, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, o cerere de solutionare a “conflictului juridic de natura constitutionala creat de presedintele Traian Basescu, intre aceasta autoritate publica si Parlamentul Romaniei”, conform unui comunicat al Camerei Deputatilor. In cerere se mentioneaza ca, in interviul de joi acordat cotidianului “Adevarul”, presedintele Basescu a facut, in ceea ce priveste parlamentul, inclusiv partidele cu prezenta parlamentara, “afirmatii care depasesc atributiile sale constitutionale si a avut conduite contrare Constitutiei”. Potrivit lui Nastase, prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor celor doua Camere, seful statului “se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei”, creind astfel un conflict juridic de natura constitutionala intre institutia pe care o reprezinta si Parlamentul Romaniei. Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca e contrar literei si spiritului Constitutiei “un comportament al presedintelui Romaniei prin care se creeaza stari conflictuale in interiorul autoritatilor publice, intre autoritatile publice”. Nastase mai considera ca este anticonstitutional si “indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate”. “Alegerile anticipate se pot organiza doar in urma unei crize guvernamentale repetate si prelungite peste 60 de zile. Avind in vedere importanta deosebita a anilor 2005 si 2006, in care Romania trebuie sa realizeze toate angajamentele care au fost asumate prin capitolele negociate cu UE, astfel incit integrarea sa fie posibila la 1 ianuarie 2007, o criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele Romaniei, echivaleaza cu un act de incalcare a responsabilitatilor constitutionale”, se mai arata in sesizare. Curtea Constitutionala a anuntat, simbata, ca presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sesizat-o cu privire la “un pretins conflict de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Camera Deputatilor”. Acest demers a fost facut in temeiul articolului 46, alineat “e” din Constitutie si al articolelor 34-36 din Legea 47/1992 privind organizarea Curtii Constitutionale, conform unui comunicat al acestei institutii.
Amnezie in cazul Iliescu

Fostul prim-ministru nu a avut insa aceeasi atitudine atunci cind, incalcind grosolan spiritul Constitutiei, in campania electorala, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a facut propaganda electorala fatisa pentru PSD, afisindu-se cu mai toti candidatii acestui partid in vizitele prin tara pe care le facea ca sef al statului, deci pe bani publici. Liderul PSD nu l-a reclamat pe Ion Iliescu la Curtea Constitutionala nici cind ex-seful statului i-a certat pe cetatenii din Calarasi ca au votat la alegerile locale un candidat PNL, in detrimentul celui al PSD.
C.O.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:26
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50&titlu=Nastase_il_piraste_pe_Traian_Basescu