Veste buna pentru parintii care nu-si permit sa-si trimita copiii la gradinita. Tichetul social, aprobat [1]

Proiectul de lege privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor din familiile defavorizate a primit marti raport pozitiv din partea Comisiilor pentru munca si administratie din Camera Deputatilor

.

Raport pozitiv asupra proiectului privind acordarea tichetului social pentru copiii din familiile defavorizate

Incepand cu 1 ianuarie 2016, un numar de 111.000 de copii din familiile defavorizate, cu varste cuprinse intre trei si sase ani, vor primi un tichet social, in valoare de 50 de lei pe luna, pentru a putea merge la gradinita.

Deputatul PNL Claudia Boghicevici a declarat ca in sedinta Comisiilor de munca si administratie s-a stabilit ca este vorba de un "program de interes national".

"Daca am fi lasat aceasta initiativa la dispozitia Consiliului local cu siguranta s-ar fi produs discriminari. Acele judete, acele comunitati locale care isi permit prin resursa bugetara pe care o au sa acorde acest tichet, iar acele comunitati sarace care ar fi avut nevoie de acest tichet nu ar fi acordat acest beneficiu. Vine in atributia Consiliului local sa isi stabileasca impreuna cu institutiile care au aceste atributii — inspectorate scolare, institutii care monitorizeaza acordarea acestor bani sa identifice cati copii exista in comunitatea respectiva, iar impactul, calculul va fi usor pentru ca suma va fi inmultita cu 50 de lei", a explicat Boghicevici, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca tichetul social va fi acordat pentru 111.000 de copii care provin din familiile defavorizate, are un impact bugetar de 39 milioane de lei pe an si se intentioneaza introducerea acestuia de la 1 ianuarie 2016.

"Acest tichet social se da sub forma unui voucher care nu va putea fi transformat in bani. Cu el se vor putea cumpara alimente, hainute, jucarii sau rechizite pentru acesti copii care provin din familiile defavorizate. Tichetul are valoarea de 50 de lei pe luna. Vor primi copiii din familiile defavorizate al caror venit pe membru de familie nu depaseste de doua ori venitul minim garantat", a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a aratat ca acordarea tichetului social se va face in functie de prezenta fiecarui copil la gradinita.

"Acordarea acestui tichet social se va face in functie de prezenta fiecarui copil la gradinita, iar absentele motivate pot fi facute numai pe o perioada de 50% din timpul lunii in care acestia merg la gradinita", a explicat Rovana Plumb.

Proiectul de lege a fost initiat de mai multi deputati PSD si ALDE si este sustinut de Guvern.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2015 - 05:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49611&titlu=Veste_buna_pentru_parintii_care_nu_si_permit_sa_si_trimita_copiii_la_gradinita__Tichetul_social__aprobat