"Impartirea echitabila a poverii presupune discounturi de pana la 48%, la conversia creditelor"

     *  Debitorii au transmis o scrisoare deputatilor, in care cer adoptarea de urgenta a Legii conversiei
       Persoanele imprumutate in franci elvetieni (CHF) solicita, intr-o scrisoare transmisa deputatilor, adoptarea in regim de urgenta a proiectului legislativ privind conversia in lei a creditelor contractate in valuta, care sa implice o impartire echitabila, intre banci si debitori, a poverii creditelor, "nu doar un discount nesemnificativ"

.
     Semnatarii scrisorii sustin ca stabilirea valorii discountului trebuie sa porneasca de la "valoarea prejudiciului suferit de clienti" si de la o "impartire echitabila" a poverii.
     Aceasta din urma presupune ca, in functie de dobanda si de anul de acordare a creditului, discounturile sa fie cuprinse intre 30% si 48% pentru creditele acordate in 2006, intre 32% si 46% pentru cele din 2007, intre 27% si 36% pentru imprumuturile contractate in 2008 si intre 19% si 24% pentru creditele din 2009 (care au cel mai mic numar din tot portofoliul de credite in CHF din cadrul bancilor), potrivit surselor citate. Pentru calculul acestor discounturi, au fost luate in calcul dobanzi de 3% si 4%, pentru imprumuturile de 100 pana la 200.000 de CHF, subliniaza debitorii, afirmand ca, pentru dobanzi de peste 4%, valoarea discountului necesar creste.
     Reprezentantii persoanelor cu imprumuturi in CHF precizeaza: "Prin impartire echitabila intelegem ca atat clientii, cat si bancile, sa suporte cate 50% din impactul aprecierii valutare a monedei elvetiene fata de costurile creditelor pe toata perioada de creditare.
     Impartirea echitabila a poverii ris¬cului valutar pe toata perioada creditului ia in calcul doua componente: impartirea echitabila a riscului valutar pentru sumele achitate pana acum de clienti, de la semnarea contractului si pana in prezent (principal & dobanda) si impartirea echitabila a riscului valutar pentru soldul exis¬tent la momentul conversiei".
     Debitorii considera ca orice discount sub 30% este acordat "de forma" si nu repara prejudiciul suferit de debitor in relatia cu banca.
     In pregatirea sedintei care va avea loc in aceasta saptamana in Comisia de buget din Camera Deputatilor si in care urmeaza sa fie luat in discutie proiectul ce prevede conversia creditelor contractate in valuta, clientii imprumutati in CHF transmit deputatilor: "Elaborarea solutiei care va face obiectul legii trebuie sa aiba ca punct de referinta prejudiciul suportat pana acum 100% de client si care ar fi impartirea echitabila a acestui prejudiciu. Sub nicio forma conturarea unei solutii nu trebuie sa aiba ca punct de referinta disponibilitatea bancilor.
     Refuzul de a implementa o solutie corecta si echitabila pentru aceasta problema pe motiv ca bancile ar da faliment daca solutia s-ar impune prin lege este similara refuzului de a condamna la inchisoare un criminal in serie pentru ca are diabet.
     Raspunderea bancilor nu trebuie confundata cu disponibilitatea lor sau cu posibilitatea financiara. Nici clientii nu isi permit sa poarte in carca greselile de management ale bancilor. Dar asta fac de 7-9 ani si, in absenta unei legi, se presupune ca ar trebui sa faca acest lucru in continuare, cu urmari dezastruoase in economia si viata sociala a Romaniei".
     Clientii sunt de parere ca amendamentul depus de deputatul PSD Ana Birchall la propriul sau proiect, aflat in dezbatere in Camera Deputatilor, conform caruia conversia se va realiza la media lunara a cursului de schimb de la data contractarii si pana la data efectuarii conversiei, reprezinta o conversie la un curs de 3,04 lei/CHF pentru creditele contractate in 2006 si la 3,4 lei/CHF pentru cele din 2008. Din punct de vedere al dis¬countului, acesta se incadreaza intre 16% si 20%.
     Debitorii reitereaza ca, din toate actiunile lor anterioare, rezulta urmatoarele: bancile nu sunt dispuse si flexibile in adoptarea unor solutii de impartire a poverii creditelor in mod echitabil, solutiile propuse si promise de catre BNR, nu au fost adoptate si nici macar negociate cu reprezentantii clientilor, "bancile avand o atitudine superiorioara si de impunere a propriilor solutii, fara sa acorde sprijinul si empatia fata de client, aflat in situatii disperate".
     In aceste conditii, in opinia clientilor, singura solutie in vederea impartirii poverii a fost, este si va ramane Legea conversiei, prin care bancile sa fie obligate sa acorde un discount semnificativ, astfel incat ris¬curile sa fie preluate in mod echitabil intre banca si client.
     Debitorii subliniaza, in scrisoarea lor transmisa deputatilor: "Situatia in care se afla cetatenii romani imprumutati in CHF este disperata, fiind accentuata de faptul ca acestia au platit timp de noua luni rate exagerate (120% fata de cursul initial). Au continuat sa faca sacrificii sperand ca vor gasi sprijinul in clasa politica prin adoptarea unei legi a conversiei care sa imparta in mod echitabil aceasta povara.
     Clasa politica din celelalte tari din Europa a intreprins masuri in vederea impartirii acestei poveri, printr-o conversie la cursul initial in unele state.
     Bancile din Romania, in majoritatea lor, au declarat profituri uriase aferente primului semestru (...), iar previziunile pentru viitorul acestor companii este unul favorabil. Nicio banca din lume nu va putea renunta la o piata asemanatoare Romaniei cu un astfel de potential profit.
     Nimeni, nicio institutie europeana nu va putea declansa o actiune de infringement asupra unei tari care-si protejeaza proprii cetateni.
     Niciun politician, din orice stat, nu trebuie sa accepte ideea ca proprii cetateni sunt sclavi ai unor credite toxice acordate in mod iresponsabil sau ca sunt prizonierii unor contracte de imprumut care contin clauze abuzive, dovedite de instantele nationale (cu efect erga omnes, in curand).
     Aveti datoria, obligatia si responsabilitatea de a adopta Legea conversiei creditelor din valuta in lei, astfel incat povara acestor credite sa fie impartita in mod egal intre banci si client.
     Sunteti persoanele votate de cetatenii acestei tari sa ne reprezentati interesele si sa ne asigurati un trai decent in conformitate cu Constitutia Romaniei, art. 47 (1) - Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent".
     Deputatii din Comisia de buget, finante si banci au reluat, saptamana trecuta, discutiile pe tema conversiei creditelor contractate in franci elvetieni (CHF), fiind facute noi propuneri pe aceasta tema.
     Deputatul PSD Viorel Stefan a cerut Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa aduca la cunostinta comisiei propunerea facuta de ministrul de resort Eugen Teodorovici referitoare la conversia imprumuturilor in CHF, astfel incat sa poata fi dezbatuta si, eventual, inserata in proiectul legislativ initiat pe aceeasi tema de deputatul PSD Ana Birchall.
     Subliniind ca este nevoie de solutionarea de urgenta a situatiei create de explozia francului elvetian, domnia sa precizat ca initiativa Anei Birchall are deja avizele necesare, fiind trecuta de Senat si ca introducerea legii propuse de MFP in circuitul legislativ ar putea dura pana in martie 2016.
     Doar ca debitorii nu mai sunt de acord cu proiectul legislativ de la Finante, de care se vorbeste inca de cand Darius Valcov ocupa fotoliul de ministru, dupa cum ne-a spus Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii clientilor cu credite in CHF, care a fost prezent la discutiile din Comisia de buget.
     Initiativa prevede conversia cu discount a creditelor luate in valuta, restul ramas de plata urmand sa fie garantat in proportie de 50% de catre stat.
     Catalin Voivozeanu ne-a precizat: "Nu prea mai au ce sa preia din acest proiect. Se pare ca nu s-a tinut cont de solicitarile noastre. Printre altele, ni s-a spus ca plafonul de un miliard de euro care inseamna garantiile oferite de stat va putea fi majorat, iar programul - prelungit si anul viitor. Acum lucrurile nu mai stau asa".
     Dupa cum a scris domnul Voivozeanu pe pagina de facebook a Grupului Clientilor cu Credite in CHF, bancile nu au agreat solicitarea debitorilor care viza ca bancile sa adopte un discount de 25%, institutiile de credit fiind de acord cu o reducere de doar 15%.   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2015 - 05:35
 

Link știre