Parlamentul voteaza astazi motiunea de cenzura impotriva guvernului Ponta

     *  Miting de protest organizat de PNL
       Parlamentul dezbate si voteaza, astazi, motiunea de cenzura "Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis

. Demite-l pe Victor Ponta!". Motiunea a fost depusa in Parlament pe 21 septembrie de catre PNL si a fost citita in plen pe 23 septembrie.
     Documentul a fost semnat de 183 de parlamentari - 122 deputati - 115 de la PNL, sase neafiliati si unul de la grupul democrat si popular - si 61 de senatori - 58 de liberali si trei neafiliati, respectiv Mircea Geoana, Dan Ionita si Dan Tataru.
     PNL va organiza astazi si un miting de protest fata de Guvern in Parcul Izvor, unde sunt asteptati cateva mii de oameni.
     Pana la dezbaterea motiunii de cenzura, optiunile politice privind votarea acesteia au fost deja conturate printr-o serie de intalniri intre protagonisti si prin declaratiile oferite ulterior de catre reprezentantii coalitiei guvernamentale, pe de o parte, si cei ai opozitiei, pe de alta parte, potrivit Agerpres.
     Copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat ieri ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, au timp pana la dezbaterea motiunii sa aleaga intre binele public si egoismul politic de a ramane la putere.
     In replica, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis Alinei Gorghiu ca "a ales de mult binele public" si ca nu va vota motiunea de cenzura pentru a indeparta o "guvernare stabila". Dragnea a precizat ca parlamentarii coalitiei guvernamentale vor fi prezenti in sala la motiunea de cenzura, dar nu vor vota.
     Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat sambata la Galati ca formatiunea politica pe care o conduce nu va vota motiunea de cenzura. "Consideram ca actualul guvern este un guvern bun, care are performante economice pentru Romania", a aratat Oprea.
     Si parlamentarii ALDE vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura, dar nu vor vota, a mentionat copresedintele formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al Senatului.
     "Vom fi prezenti toti parlamentarii si, pentru ca noi consideram ca este mai mult un gest politicianist, decat o dorinta reala de dezbatere a unor probleme care vizeaza actul de guvernare, parlamentarii nostri nu vor vota motiunea de cenzura", a afirmat liderul ALDE. Aceeasi precizare a facut-o si celalalt copresedinte ALDE, Daniel Constantin.
     Premierul Victor Ponta si presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea au avut o intalnire la Camera Deputatilor cu parlamentarii din Grupul minoritatilor nationale, in urma careia prim-ministrul a afirmat ca deputatii minoritatilor nu vor vota motiunea de cenzura.
     In schimb, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca parlamentarii Uniunii vor vota la motiunea de cenzura impotriva Guvernului, subliniind ca nu va fi un vot pentru textul motiunii. "Recomandarea in grup, luata cu majoritate, a fost sa votam impotriva Guvernului, dar trebuie sa subliniem ca nu este un vot pentru textul motiunii de cenzura", a spus Kelemen Hunor.
     Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, duminica, la Ploiesti, ca parlamentarii acestui partid vor vota motiunea de cenzura pentru ca premierul Victor Ponta sa plece din fruntea Guvernului, aratand insa ca motiunea nu va trece pentru ca PNL "mimeaza actul de opozitie".
     Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis declara ca adoptarea motiunii de cenzura depuse de liberali, care ar duce la caderea Guvernului Ponta, ar fi "un lucru bun". Potrivit acestuia, trecerea motiunii de cenzura ar rezolva o "mare problema a Romaniei, faptul ca are un prim-ministru trimis in judecata".   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2015 - 05:35
 

Link știre