Vicepresedintele Camerei Deputatilor Dan Motreanu si George Scutaru, judecati pentru spalare de bani [1]

Procurorii Directiei Nationale Anticorutie i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe fostul consilier prezidential pentru securitate nationala George Adrian Scutaru, la data faptelor deputat si membru cu functie de conducere in PNL, si, in stare de libertate, pe vicepresedintele Camerei Deputatilor Dan Motreanu, deputat si membru cu functie de conducere in PNL (la data faptelor si in prezent), pentru spalare de bani

.

Anchetatorii au trimis-o in judecata pentru aceeasi infractiune si pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societati comerciale.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2008, o persoana cu functie de conducere in administratia locala, denuntator in cauza, a pretins si primit de la o alta persoana aproximativ un milion de euro, cu titlu de mita, in schimbul sprijinirii acesteia din urma in demersurile de punere in posesie de terenuri aflate in municipiul Buzau.

"Din suma de 700.000 euro, bani primiti efectiv de persoana denuntatoare, aceasta le-a remis inculpatilor Scutaru George-Adrian si Motreanu Dan Stefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei intelegeri anterioare. Ambele sume au fost date in acelasi scop, respectiv pentru finantarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale), a candidatilor partidului din care fac parte cele doua persoane ultim mentionate", au precizat procurorii DNA in rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienta acestor sume de bani, GeorgeScutaru, Dan Motreanu si Ana Maria Schaer "au initiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realitatii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferata, in mai multe transe, din contul societatii administrata de catre aceasta din urma catre o firma care a produs articole de vestimentatie folosite ca materiale in campania electorala".

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor celor trei inculpati, pana la concurenta sumei de 1.213.090 de lei, suma care a fost efectiv platita firmei producatoare a materialelor electorale.

Dosarul va fi judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La inceputul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, in acest dosar.

George Scutaru, fost lider al deputatilor PNL, a fost jurnalist pana in 1998, cand a devenit consilier al presedintelui ApR, Teodor Melescanu, formatiune politica la care si-a depus si adeziunea. In 2001, Scutaru devine membru al PNL, in urma fuziunii cu ApR, si obtine in 2002 functia de presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau. Din 2010 si pana anul acesta a condus organizatia judeteana a PNL Buzau. Scutaru a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucuresti.

In decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis in functia de consilier prezidential pentru securitate nationala.

In 6 martie, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din functia de consilier prezidential pentru securitate nationala a lui George Scutaru, seful statului spunand ca acesta a demisionat din motive personale

Dan Motreanu este deputat de Calarasi, fiind la cel de-al treilea mandat de parlamentar. Timp de patru ani, intre 2000 si 2004, a fost consilier judetean in Consiliul Judetean Alba, iar in 2004 a castigat primul mandat de deputat, fiind ales intr-o circumscriptie din Bucuresti. In perioada 2006 - 2007, Dan Motreanu a fost ministru al Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Dezvoltarii Rurale. De asemenea, Motreanu este vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Dan Motreanu este membru al PNL din anul 1990, de-a lungul timpului ocupand mai multe functii in partid - vicepresedinte PNL Alba Iulia, presedinte Tineretul National Liberal, secretar general al PNL. Din 2010 este vicepresedinte al PNL Calarasi. De asemenea, Dan Motreanu este prim-vicepresedinte al partidului la nivel national.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Sep 2015 - 05:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49564&titlu=Vicepresedintele_Camerei_Deputatilor_Dan_Motreanu_si_George_Scutaru__judecati_pentru_spalare_de_bani