Luni, 21 Septembrie 2015 - 08:56 AM Aleg.RO: REZULTATE PARTIALE ALEGERI GRECIA: Partidul lui Alexis Tsipras a castigat alegerile cu 35,5% din voturi

Publicat de: ---

7plus

Grecii au mers duminica la urne, intr-un nou scrutin legislativ, al doilea din 2015 si al cincilea in sase ani, pentru a alege un nou Parlament dupa demisia din august a fostului premier Alexis Tsipras, liderul Syriza, care a determinat organizarea acestor alegeri anticipate . Potrivit rezultatelor partiale, partidul lui Tsipras a castigat alegerile legislative cu 35,5% din voturi. Syriza are un avans de 7,5% fata de urmatorul partid clasat, Noua Democratie (dreapta).

UPDATE 23.50: Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stanga Syriza, a declarat ca victoria sa si a formatiunii sale la alegerile legislative de duminica este o victorie a poporului elen si ca grecii i-au acordat un mandat clar de patru ani in fruntea unui nou guvern. "In Europa momentului, Grecia si poporul grec sunt sinonime cu rezistenta si demnitatea, iar aceasta lupta va fi continuata impreuna cu voi pentru urmatorii patru ani", a spus Tsipras in fata unei multimi de simpatizanti veniti sa sarbatoreasca victoria in alegeri intr-una din pietele din centrul Atenei."Am primit un mandat clar de a elimina coruptia sistemica. Incepand de maine, vom lucra pentru rezolvarea acestor probleme. Syriza nu va fi intimidata", a mai afirmat Tsipras.El a atras atentia ca relansarea Greciei nu va veni ca prin minune, ci prin multa munca. "Ne asteapta vremuri dificile, dar, in acelasi timp, ne aflam pe o baza solida. Nu ne vom reveni din aceasta lupte prin minune, ci prin multa munca", a declarat liderul Syriza.Tsipras a anuntat totodata ca va forma un guvern de coalitie cu partidul suveranist de dreapta ANEL (Grecii Independenti), care a fost partener al Syriza si in executivul precedent."Ne unim fortele astazi. Vom continua impreuna", a spus Tsipras de la tribuna, unde i s-a alaturat si Panos Kammenos, liderul ANEL, conform imaginilor transmise de televiziunile elene."Am primit un mandat clar de a da la o parte fortele care ne-au tinut pe loc", a mai declarat el, spunand ca se simte 'razbunat'. Tsipras a facut aparent referire la deputatii Syriza care s-au opus in august noului pachet de ajutor convenit de Atena cu creditorii sai internationali si care au parasit partidul, privand Syriza de majoritatea in parlament si determinandu-l pe Tsipras sa demisioneze si sa convoace aceste alegeri anticipate.

Dupa numararea a peste 60% din buletinele de vot, Syriza, care ar obtine 145 din cele 150 de locuri din parlament, ar dispune de o majoritate absoluta de 155 de mandate cu sprijinul ANEL.

UPDATE, ORA 23.02. Conform rezultatelor partiale dupa numararea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obtinut 35,5% din voturi, in timp ce pentru Noua Democratie au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Presedintele francez Francois Hollande a salutat victoria Syriza si a lui Alexis Tsipras in alegerile din Grecia, considerand-o "un mesaj important pentru stanga europeana". "Grecia va cunoaste o perioada de stabilitate, cu o majoritate solida", a declarat Francois Hollande, care se va duce la Atena "probabil in urmatoarele saptamani"."Este un succes important pentru Europa, care trebuie sa asculte mesajul grecilor", a adaugat Hollande.

UPDATE 22.08: Alexis Tsipras, liderul partidului stangii radicale Syriza, care a castigat detasat alegerile legislative de duminica din Grecia, a transmis pe Twitter ca, dupa aceasta victorie, "se deschide calea muncii si a luptelor".

"Ni se deschide in fata calea muncii si a luptelor", a scris Tsipras pe Twitter, la mai putin de o ora dupa ce principalul sau rival, Vangelis Meimarakis, liderul partidului de dreapta Noua Democratie, si-a recunoscut infrangerea, potrivit Agerpres.Rezultatele oficiale partiale dupa numararea a 38,63% din voturi releva un avans de peste 7 puncte procentuale pentru partidul Syriza, care a obtinut 35,47% din voturi. Noua Democratie este cotata cu 28,07% din sufragii.

UPDATE 22.00 Partidul de stanga al fostului premier grec Alexis Tsipras, Syriza, a castigat alegerile legislative desfasurate duminica in Grecia cu 35,33% din voturi, urmand sa obtina 144 de mandate din cele 300 din Parlament, potrivit rezultatelor partiale, citate de The Guardian in editia electronica.

Potrivit rezultatelor oficiale prezentate de Ministerul grec de Interne dupa numararea a 23% din voturile exprimate, Syriza s-a clasat pe primul loc cu 35,33% din sufragii. Conform estimarilor pe baza acestor rezultate, Syriza ar urma sa obtina 144 de mandate in Parlament, inclusiv bonusul de 50 de mandate acordat formatiunii castigatoare.

Formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie a obtinut 28,16% din voturi, conform rezultatelor partiale, astfel ca ar urma sa aiba 75 de parlamentari. De altfel, lliderul partidului Noua Democratie, Vangelis Meimarakis, si-a recunoscut infrangerea in alegeri.

Partidul de extrema-dreapta Zori Aurii a obtinut 7,29% din voturi si ar urma sa aiba 20 de parlamentari, dar cel mai probabil nu va fi abordat in vederea formarii unei coalitii.

Socialistii de la PASOK au castigat 6,47% din sufragii (17 mandate), comunistii de la KKE 5,52% (15 mandate), Grecii Independenti (Anel) 3,72% (10 mandate), To Potami (Raul) 3,8% (10 mandate) si Uniunea Centristilor 3,5% (9 mandate).

Potrivit unor observatori citati de presa locala, prezenta la urne, de aproximativ 60%, este una scazuta, in contextul in care votul in Grecia este obligatoriu, chiar daca sanctiunile pentru absenteism nu se aplica.

UPDATE 21.54: Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democratie (ND), Vangelis Meimarakis, si-a recunoscut infrangerea la alegerile legislative anticipate de duminica in fata principalului sau rival, fostul premier Alexis Tsipras, presedintele partidului de stanga Syriza, potrivit Agerpres.

"Rezultatul alegerilor pare sa arate o victorie a Syriza si a domnului Tsipras", a declarat Meimarakis presei, adaugand ca prioritatea tarii este acum formarea unui guvern.

"Il felicit si ii urez sa creeze un guvern, de care este nevoie, si sa vina in parlament", a mai spus liderul Noii Democratii.Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agentia Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern in trei zile. Syriza ar urma sa apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenti, cu care a format si precedenta coalitie de guvernare.Dupa numararea a aproximativ 25% din voturi, Syriza a obtinut 35,3% din voturi, conform Ministerului de Interne de la Atena. Noua Democratie a obtinut 28,1% din sufragii, situandu-se pe pozitia secunda. Diferenta dintre cele doua partide este mai mare decat cea din sondajele de opinie. Pe baza acestor procente, formatiunea lui Tsipras ar obtine 144 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democratie — 75. Pentru a detine majoritatea, un partid trebuie beneficieze de 151 de mandate in legislativ.Conform acelorasi date ale Ministerului de Interne, rata de participare la vot a fost de 54,4%, comparativ cu 63,5% la scrutinul din ianuarie castigat de asemenea de Tsipras.Este a treia oara cand grecii au fost chemati la urne in acest an, dupa alegerile legislative din ianuarie, castigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), si dupa referendumul de la inceputul lunii iulie privind acordul cu creditorii internationali.

UPDATE, ORA 19.21: Partidul de stanga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a clasat pe prima pozitie la alegerile parlamentare anticipate de duminica din Grecia.

Conform unui sondaj combinat de la cinci posturi de televiziune, Syriza ar obtine intre 30% si 34% din voturi, comparativ cu 36% la scrutinul din luna ianuarie, iar Noua Democratie intre 28,5% si 32,5%.Pe pozitia a treia s-ar afla partidul de extrema dreapta Zorii Aurii, care ar obtine intre 6,5% si 8% din voturi si cu care niciun alt partid nu vrea sa se alieze in parlament. Pe urmatoarele locuri se situeaza PASOK (socialist) si KKE (comunist), cu procentaje intre 5,5% si 7% din voturi, urmate de partidul de centru To Potami (4% — 5,5%), de Uniunea Centristilor (3,2% — 4,2%), de partidul radical de dreapta Grecii Independenti (3% — 4%), fost partener al Syriza la guvernare, si Unitatea Populara (2,5% — 3,5%), formatiune creata de fostii membri ai Syriza care s-au opus acordului semnat in august de guvernul lui Tsipras cu creditorii internationali.Pragul minim pentru ca un partid sa intre in parlament in Grecia este de 3%.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Urnele s-au deschis la ora locala 07.00 si se vor inchide la ora 19.00. Autoritatile au pus la dispozitia celor peste 9,8 milioane de greci cu drept de vot aproximativ 19.100 de sectii de votare, in 56 de districte electorale, transmite Agerpres.

UPDATE 13.00 Liderul partidului elen de centru-dreapta Noua Democratie (ND), Vangelis Meimarakis, si-a exprimat convingerea ca, la alegerile legislative anticipate de duminica, grecii vor respinge "obscuritatea, minciunile si mizeria" si vor aduce inapoi "adevarul si autenticitatea". "Cred cu tarie ca (cetatenii greci) vor sa respinga obscuritatea, minciunile, mizeria si sa aduca inapoi adevarul si autenticitatea", a adaugat el. Meimarakis si-a exprimat de asemenea speranta ca grecii vor avea "un viitor mai bun, indiferent de preferintele de vot".

UPDATE 12.00  Liderul partidului elen de stanga Syriza, fostul premier Alexis Tsipras, s-a declarat optimist ca grecii vor vota duminica la alegerile legislative anticipate pentru un guvern cu un mandat de patru ani si "care este dispus sa lupte". "Grecii isi vor lua viitorul in maini si nu vor lasa pe altii sa decida pentru ei", a declarat presei Tsipras, dupa ce si-a exprimat votul la o sectie din Atena. "Poporul va confirma tranzitia spre o noua epoca, oferind mandatul unui guvern pe termen lung de care tara are nevoie si care este dispus sa lupte", a spus el. "Vom depasi dificultatile cu pasi siguri. Am demonstrat deja ca putem deschide drumuri chiar si atunci cand pareau ca nu pot fi deschise", a mai declarat fostul premier.

_________________________________________________________________________________

Partidul de stanga Syriza, al fostul premier Alexis Tsipras, si formatiunea de centru-dreapta Noua Democratie (ND), condusa de Vangelis Meimarakis, erau cotate foarte apropiate in sondaje, cu un usor avans, de pana la 3%, pentru stanga radicala.

Insa niciunul dintre cele doua partide nu ar urma sa obtina 151 din cele 300 de locuri din parlament necesare pentru a forma o majoritate. Prin urmare, formatiunea invingatoare va trebui sa incerce sa formeze o coalitie de guvernamant, posibil cu partidul de centru Potami sau cu PASOK (socialisti).

Tsipras a fortat in august organizarea acestor alegeri anticipate, in speranta de a-si reinnoi sprijinul parlamentar, dupa ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au impotrivit prevederilor acordului cu creditorii internationali, care cer reforme economice profunde si continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci in ultimii cinci ani si care au fost initial respinse categoric (peste 61%) printr-un referendum la inceputul lunii iulie.

Creditorii internationali — FMI si UE — ar urma sa efectueze in octombrie o prima evaluare a progreselor inregistrate de Atena in cadrul programului de asistenta financiara pe trei ani in valoare de 86 de miliarde de euro pe care Tsipras, ca prim-ministru, l-a acceptat in luna iulie, dupa sase luni de negocieri dure cu zona euro si FMI.

Semnarea acordului cu creditorii a dus la scindarea partidului Syriza, dar si la o scadere in popularitate a fostului premier, care a promis inainte de precedentele alegeri legislative din ianuarie, castigate categoric (cu 36,3%) de formatiunea sa, ca va pune capat austeritatii.

In total, 14 partide si cinci coalitii iau parte la alegerile de duminica. Pentru acest scrutin s-au cheltuit aproximativ 33,3 milioane de euro, mai putin decat la precedentele alegeri generale de la 25 ianuarie, care au costat 51,5 milioane de euro.


(451 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

REZULTATE PARTIALE ALEGERI GRECIA: Partidul lui Alexis Tsipras a castigat alegerile cu 35,5% din voturi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64639115333557 seconds.