Schimb de replici intre CNS si UDMR [1]

Consiliul National Secuiesc (CNS) sustine ca refuzul Uniunii de a depune in Parlament proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc va avea consecinte grave asupra luptei pentru autonomie a secuimii.

„Este o decizie legislativa prin care se intareste dorinta puterii de a anula, printr-o lege care nu este potrivita nici pentru exercitarea drepturilor minoritatilor, garantarea prin lege a dreptului la autonomie, la autoguvernare a comunitatii maghiare din Transilvania si a Secuimii“ precizeaza presedintele CNS, Csapo Jozsef .

Conducerea CNS acuza parlamentarii Uniunii ca „au parasit“ Secuimea, i-au tradat interesele si au pus in pericol existenta acestei comunitati.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, in replica la afirmatiile lui Csapo Joszef, ca prioritar pentru parlamentarii Uniunii este proiectul de lege privind minoritatile nationale iar Uniunea trebuie sa se concentreze pe aceasta problematica, si nu pe proiectul de lege al CNS.

In plus, Marton Arpad a precizat ca acest proiect de lege contine foarte multe greseli, motiv pentru care in forma actuala a fost deja respins de Parlament anul trecut. Deputatul UDMR a mai spus ca dupa ce proiectul de lege privind minoritatile nationale va fi adoptat, urmatoarea problema ce trebuie rezolvata este cea a descentralizarii si a adoptarii unei legi in acest sens.

Decizia UDMR a fost dur criticata de conducerea UCM Covasna. Liderul acesti filiale, Gazda Zoltan, a acuzat parlamentarii UDMR ca „servesc propriile interese si pe cele ale Guvernului, nu pe cele ale comunitatii maghiare“. El i-a avertizat totusi pe colegii sai ca, prin initiativa individuala, un parlamentar ar putea da curs solicitarii Consiliului National Secuiesc.

Parlamentarii UDMR au fost convocati, in timpul saptamanii trecute, pentru adoptarea unei decizii in privinta solicitarii CNS catre Uniune de a depune la Parlament proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc si au decis sa nu faca acest pas.

Conducerea Consiliului National Secuiesc i-a somat, intr-o scrisoare deschisa, pe parlamentarii UDMR, mai ales pe cei din judetele Covasna, Harghita si Mures, sa depuna la Parlament proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 13 Iun 2005 - 07:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4950&titlu=Schimb_de_replici_intre_CNS_si_UDMR