De ce a fost trecut Ludovic Orban pe linie moarta [1]

Ceea ce era previzibil s-a intimplat: Ludovic Orban, ultima voce puternica a liberalilor, nu mai este liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, fiind inlocuit de Eugen Nicolaescu

. Motivul: in iesirile publice a iesit din linia trasata de conducerea partidului! Adica de Alina Gorghiu si Vasile Blaga? Vai, Ludovic, ce ai fost si ce-ai ajuns?

Cititorii isi amintesc, probabil, articolul nostru „Ludovic Orban - ultimul liberal autentic tolerat in PNL, noua barca a basistilor”, in care spuneam: „Ce-o avea si el ascuns in dulap? Ce maimuta i s-o arata si lui dimineata? N-avem de unde sa stim. El, Orban, care altadata i se impotrivea lui Tariceanu sau lui Antonescu, oameni grei in PNL, se gudura acum pe linga fustita Alinei Gorghiu, dispus sa faca tot felul de tumbe numai sa-i fie pe plac celei intrate de curind in rindul plagiatorilor de lux! El, in fata caruia tremura pina si Traian Basescu, rosteste sfios numele lui Iohannis si pare dispus sa-si ia scauneleul pentru a ajunge la inaltimea fundului prezidential! Ludovic Orban priveste senin cum Presedintele isi alege oamenii de incredere numai din curtea fostului PDL. I s-a parut firesc ca Tatiana Bran, al carei sot tuna si fulgera in ziarele pariziene impotriva PNL-ului care da lovitura de stat in 2012. I s-a parut normal cind Iohannis l-a luat consilier de taina pe Mihai Razvan Ungureanu, care urla ca disperatul in timpul Referendumului („NU, NU!, NU!, Înca o data: NU!, NU!, NU!”), propunind romanilor „proiectul Basescu”. Si acum, cind Iohannis vine sa ne spuna tuturor ca MRU, cel atit de hulit pentru Gojdu, pentru Tezaur, pentru OMV, pentru Kobe, pentru Unguent, este singura varianta la conducerea SIE, Ludovic Orban ne prosteste in fata ca a trecut mult timp de atunci, de parca n-ar sti ca s-au scurs doar 3 ani de cind fostul membru al Comitetului Central al UTC era doar o floricica la butoniera lui Traian Basescu!”

Pina si eu recitesc cu mare tristete acele rinduri scrise despre unul dintre politicienii pe care i-am pretuit de-a lungul timpului. Ludovic Orban a fost totdeauna o voce distincta in PNL, avind curajul sa se opuna, alaturi de Crin Antonescu, acelei Aliante D.A., care reunea aceleasi partide, PNL si PDL, manifestindu-si neincrederea in Traian Basescu si oamenii lui. Istoria recenta consemneaza, de altfel, ca scorul electoral cel mai mare pe care l-a obtinut PNL la alegeri a fost in perioada in care tandemul Antonescu-Orban se afla la conducerea PNL.

Dupa ce Klaus Iohannis a cistigat alegerile prezidentiale, in PNL s-a produs brusc o schimbare radicala, in urma careia, simultan, au fost scosi in fata fostii pedelisti ai lui Traian Basescu, in timp ce au fost exclusi sau au fost obligati sa se retraga mai multi dintre liberalii consacrati ai partidului. Mai intii, Calin Popescu Tariceanu, cel care a rezistat 4 ani tirului neintrerupt al lui Traian Basescu, indreptat spre PNL, partid pe care a vrut sa-l inglobeze in PD-ul sau, nereusind insa decit sa-i ia pe citiva oportunisti din jurul lui Theodor Stolojan, cu care a format PDL: sotii Turcanu, MRU, Teodor Paleologu. Dupa Tariceanu, au urmat Norica Nicolai si Renate Weber, doua voci care s-au impus in spatiul public ca voci liberale autentice, pe care putini politicieni au putut sa le acopere. A venit apoi rindul lui Ioan Ghise, caruia, dupa cum am vazut, tocmai liberalii nu i-au iertat vehementa cu care s-a luptat pentru validarea Referendumului prin care Traian Basescu a fost demis de votul a 7,4 milioane de romani!

Iar acum a venit rindul lui Ludovic Orban, ultimul mohican al vechiului PNL! Mai intii a pierdut batalia cu Alina Gorghiu pentru presedintia PNL prin implicarea fatisa a lui Klaus Iohannis, care si-a dorit o marioneta in fruntea partidului care l-a facut presedintele Romaniei. Orban a acceptat rezultatul, desi stia foarte bine ca Iohannis trebuia sa stea in banca lui, la Cotroceni, si vedea cum Crin Antonescu se stingea incet-incet ca voce a partidului.

Ludovic Orban nici nu si-a dat seama ca, in ultima vreme, devenise o mica sluga la curtea Alinei Gorghiu, motiv pentru care, in finalul articolului citat, scriam cu parere de rau: „Pe Ludovic Orban l-as fi vazut, mai degraba, pe lista exclusilor, dar el nu mai este calul lui Fat-Frumos, cel care minca jaratic, ci mirtoaga pe care o mai calaresc din cind in cind Alina Gorghiu sau Klaus Iohannis”!

Unde cred ca lui Ludovic Orban i-a sunat ceasul, este momentul „Cazului Rarinca”, mai exact atunci cind, in mai multe rinduri, in emisiunile TV, a spus ca se impune demiterea Laurei Codruta Kovesi din functia de sef al DNA si a Liviei Stanciu din cea de sefa a ÎCCJ pentru implicarea abuziva a Justitiei in rezolvarea unei probleme personale a Liviei Stanciu, care a dus la arestarea timp de 191 de zile a Marianei Rarinca. La acest eveniment se refera cei care il acuza pe Ludovic Orban ca a iesit din linia partidului!

Pina la urma, cine este presedintele PNL sau cine este liderul de grup din Camera Deputatilor este o problema interna a partidului. Totusi, nu putem sa ne facem ca nu vedem un fapt infrijorator: in timp ce liberalii adevarati, cei care au tinut sus steagul PNL, in ciuda tuturor vicisitudinilor din acesti 25 de ani, sint inlaturati, in vreme ce sint adusi in PNL o multime de „basisti” care, in „deceniul groazei”, reprezentat de regimul Basescu, au militat constant pentru distrugerea PNL! Tine de absurd faptul ca Vasile Blaga, Sulfina Barbu, sotii Raluca si Valeriu Turcan sau sotii Adriana si Elvis Saftoiu vorbesc in numele PNL. Cind ei apar la TV, oricine vede in spatele lor sigla PDL si chiar pe Traian Basescu insusi, rinjind satisfacut de dupa perdeluta!

Însa Ludovic Orban isi merita cu prisosinta acest statut de mirtoaga izgonita din batatura pentru ca nu-i mai este de folos stapinului. Si asta pentru ca, desi a vazut ce se intimpla in partid, a tacut si chiar a contribuit la musamalizarea numeroaselor momente ce anuntau creseterea puterii celor din PDL in detrimentul vechilor liberali. Cind Teodor Atanasiu a incercat sa vorbeasca si PDL-istii i-au inchis gura, Orban a tacut. Cum a tacut si atunci cind MRU a fost numit sef la SIE sau cind au fost excluse din partid Norica Nicolai si Renate Weber.

Iata ca acum a venit si rindul lui Ludovic Orban, trecut pe linia moarta a PNL. Daca va alege si de aceasta data, asa cum a anuntat deja, sa stea in banca lui, cuminte, sperind ca si valul acesta sa treaca pe deasupra lui, atunci isi merita pe deplin soarta si nu vad de ce i-am mai plinge de mila. În fond, orice mirtoaga inutila ajunge, mai devreme sau mai tirziu, ori la abator, ori la groapa de gunoi. Chestia cu farasul plin cu jaratic, care face dintr-o mirtoaga un cal zburator, este valabila doar in basme.


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Sep 2015 - 05:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49317&titlu=De_ce_a_fost_trecut_Ludovic_Orban_pe_linie_moarta