Bilantul violentelor din fata Parlamentului de la Kiev: Trei morti, noua oameni raniti grav si 141 spitalizati [1]

Înca un politist aucrainean a decedat marti in urma ranilor, ridicand astfel numarul victimelor la trei morti

. De asemenea, noua manifestanti se aflau in stare grava, la o zi dupa confruntarile sangeroase cu manifestantii de extrema dreapta in fata parlamentului ucrainean, care protestau fata de adoptarea unei reforme controversate ce atribuie mai multa autonomie regiunilor separatiste proruse.

Violente in Kiew

"Inca un membru al Garzii Nationale s-a stins din viata din cauza ranilor ca urmare a exploziei unei grenade (...) Este dureros", a scris pe contul sau de Twitter ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, potrivit Agerpres.

Garda Nationala ucraineana, aflata in subordinea Ministerului de Interne, este formata in principal din voluntari care fac parte din militiile de autoaparare ale Maidanului, miscarea de contestare proeuropeana din centrul Kievului, reprimata sangeros in februarie 2014. Anterior, o purtatoare de cuvant a politiei ucrainene, Oksana Blisciuk, raportase 'in total, 141 de raniti, spitalizati in diverse unitati spitalicesti din Kiev, intre care 131 de politisti, dintre care zece in stare grava'.

Citeste si Actiune ANTI-UCRAINEANA a rebelilor prorusi. Porosenko promite ca vinovatii vor fi pedepsiti sever

Politistii in stare grava sufera de rani la stomac, plamani si la cap, a precizat la randul sau Olga Bogomolet, deputat si consiliera a presedintelui Petro Porosenko responsabila cu problemele umanitare. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a denuntat luni o 'actiune antiucraineana' si a promis sa-i pedepseasca pe cei vinovati, inainte de a-i vizita pe politistii raniti marti dimineata, potrivit presedintiei de la Kiev.

Adoptarea de catre parlamentul ucrainean a unui proiect de lege privind descentralizarea care acorda o autonomie mai mare regiunilor separatiste proruse, aflate in razboi cu Kievul, a condus luni la confruntari sangeroase intre fortele de ordine si militantii de extrema dreapta care se opun acestei reforme. Initial, un membru al Garzii Nationale si-a pierdut viata, fiind lovit in inima de o schija, dupa ce o grenada de lupta a fost detonata luni in fata cladirii parlamentului. Ulterior, oficiali ai Ministerului ucrainean de Interne au recunoscut ca acesta a fost impuscat in inima, potrivit Unian.

Citeste si Violente in fata Parlamentului din Kiev: Cel putin 120 de politisti au fost raniti VIDEO

Aceasta este pentru prima oara cand capitala Ucrainei devine teatrul unor astfel de violente de la miscarea proeuropeana din Piata Independentei (Maidan) din iarna 2013-2014, care a condus la caderea presedintelui prorus Viktor Ianukovici. Violentele au suscitat o vie preocupare din partea SUA si a Uniunii Europene, care sustin clasa politica din Ucraina, precum si din partea Rusiei, acuzata de Occident de sprijinirea rebelilor separatisti din estul tarii.

Optsprezece suspecti ramaneau in arest marti, printre care persoana suspectata ca a lansat grenada in fata intrarii in parlament, a precizat purtatoarea de cuvant a politiei din Kiev. Doisprezece dintre cele 30 de persoane arestate luni au fost puse in libertate.


Publicat de : ---
Data publicrii: 02 Sep 2015 - 05:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49230&titlu=Bilantul_violentelor_din_fata_Parlamentului_de_la_Kiev__Trei_morti__noua_oameni_raniti_grav_si_141_spitalizati