Partidele au primit in luna august 464.644 de lei de la bugetul de stat [1]

Partidul National Liberal (PNL) a primit de la bugetul de stat, in luna august, 200

.948,99 de lei, Partidul Social Democrat (PSD) 167.792,84 de lei, Partidul Conservator (PC) 16.308,77 de lei, iar Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) 7.672,36 de lei.

Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PPDD), care recent a fuzionat prin absorbtie cu UNPR, in urma unei reuniuni comune a Conferintei Nationale a UNPR si a Congresului PPDD, a primit de la bugetul de stat 70.507,92 de lei.

Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) este formatiunea care a beneficiat de cea mai mica subventie de la bugetul de stat, in luna august, respectiv 1.413,12 de lei.

Sumele incasate de partide de la bugetul de stat pot fi destinate pentru intretinerea si functionarea sediilor, plata personalului, activitati de propaganda si organizarea de activitati cu caracter politic, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in tara si in strainatate, arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

De asemenea, partidele pot aloca parte din aceste sume pentru plata facturilor de telefon sau pot plati cotizatiile datorate organizatiilor politice internationale la care este afiliat partidul politic.

Investitiile in bunuri mobile si imobile, necesare activitatii partidelor respective, cheltuielile de protocol, birotica, precum si cele necesare pentru campania electorala pot sa fie finantate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral, mai arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Citeste si: Draghici: 10% din normele de aplicare a legii finantarii partidelor contravin spiritului legii

In timp ce, potrivit sursei citate, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni si consilierilor din cadrul municipiului Bucuresti, daca au obtinut cel putin 50 de mandate de consilier judetean si de consilier din cadrul municipiului Bucuresti.

Pentru partidele politice care promoveaza femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocata de la bugetul de stat va fi majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de candidatii femei.

Suma alocata anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat.

Incepand cu anul 2008, partidele politice primesc subventia de la bugetul de stat prin bugetul Autoritatii Electorale Permanente si au obligatia sa inregistreze distinct in evidenta contabila proprie subventia primita.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Aug 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49134&titlu=Partidele_au_primit_in_luna_august_464_644_de_lei_de_la_bugetul_de_stat