Decizie DEFINITIVA: Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, ramane in AREST [1]

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, rămane in arest preventiv, in dosarul in care este judecat pentru trafic de influență, a decis definitiv, joi, Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), relatează Agerpres

.

Aceeași decizie a luat ICCJ și in cazul fostului deputat Mihai Banu, iar față de fiul său, Lucian Banu, a menținut controlul judiciar.

Curtea de Apel Bacău a menținut, in 19 august, arestul preventiv la Gabriel Berca și Mihai Banu, respingand cererile acestora de inlocuire a acestei măsuri. Tot atunci, a decis ca Lucian Banu să fie in continuare sub control judiciar.

Citește și: Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, ARESTAT PREVENTIV

In 17 august, DNA a anunțat că procurorii Structurii Teritoriale Bacău i-au trimis in judecată, in stare de arest preventiv, pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca și pe Mihai Banu, senator și, respectiv, deputat la data faptelor, pentru trafic de influență.

In dosar a fost deferit justiției, sub control judiciar, și Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influență.

DNA susține că, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins și primit, atat pentru sine, cat și pentru formațiunea politică din care făcea parte, de la un om de afaceri, in mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator și președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-și folosească influența personală pe langă membri ai Guvernului in vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului.

Suma de bani respectivă era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate de firma omului de afaceri, in beneficiul unității administrativ-teritoriale.

Procurorii susțin că, in aceeași perioadă și in același scop Mihai Banu a pretins și primit, in mai multe tranșe, de la același om de afaceri, suma de 220.000 euro, atat pentru sine, cat și pentru Gabriel Berca și pentru partidul din care făceau parte.

Anchetatorii au reținut că din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remiși de către omul de afaceri sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de acesta.

"Astfel, la 11 august 2010, intre persoana respectivă, in calitate de promitent-vanzător și firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumpărător, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumpărare pentru un teren arabil in suprafață de 10.000 mp., situat in extravilanul unei comune, prețul vanzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri in trei tranșe, in perioada 12.08.2010—22.07.2011, in conturile indicate de inculpații Mihai și Lucian Banu", au constatat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse in cauză.

29 lei la orice model comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Aug 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49130&titlu=Decizie_DEFINITIVA__Fostul_ministru_de_Interne__Gabriel_Berca__ramane_in_AREST