Gorghiu: La consultarile liderilor politici nu a fost abordata si tema votului prin corespondenta [1]

Alina Gorghiu a spus ca in discutiile cu liderii partidelor parlamentare nu a fost abordata si tema votului prin corespondenta

.

”Am sesizat, in schimb, declaratiile anterioare ale liderului PSD. Mihai Voicu a exprimat pozitia PNL si am vrea sa adoptam o rezolutie, cu un termen pentru publicarea legii in Monitorul Oficial, la Biroul Politic National care va avea loc sambata la Gura Humorului. Daca nu vom reusi pana in 10 noiembrie sa ducem legea in Monitorul Oficial, alegerile din 2016 nu vor putea avea loc cu aceasta facilitate a votului prin corespondenta. Vom discuta aceasta chestiune in Biroul Politic al partidului”, a afirmat copresedintele PNL.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, luni, ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid sa elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenta si sa le trimita AEP, institutie care va elabora, la randul sau, proiectul pe aceasta tema.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, ca va prezenta saptamana viitoare "un set de principii" privind legea votului prin corespondenta, mentionand ca adoptarea acestui proiect reprezinta una dintre prioritatile legislative ale PSD in aceasta sesiune parlamentara.

Citeste si: Gorghiu, despre acordul pe Codul Fiscal: Discutia a stat sub zodia prudentei. L-am informat pe Iohannis

La randul sau, vicepresedintele PNL Mihai Voicu a aratat ca liberalii atrag atentia ca parlamentarii si AEP nu trebuie sa omita opinia celor din Diaspora in privinta legii votului prin corespondenta, iar proiectul liberalilor este singurul care contine prevederi agreate de cetatenii romani din strainatate.

Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, a mai spus ca partidele trebuie sa se mobilizeze la inceputul sesiunii parlamentare pentru a adopta cat mai rapid legea votului prin corespodenta, pana cel mai tarziu la inceputul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicata la viitoarele alegeri lesgialtive.

Proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, dupa alegerile prezidentiale existand consultari la Palatul Cotroceni si un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislatia electorala (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale si legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind inregistrate patru initiative pe aceasta tema.


Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Aug 2015 - 05:52
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49128&titlu=Gorghiu__La_consultarile_liderilor_politici_nu_a_fost_abordata_si_tema_votului_prin_corespondenta