Republica Moldova sarbatoreste 24 de ani de independenta fata de URSS [1]

Republica Moldova sarbatoreste 24 de ani de la declararea independentei fata de URSS

. La festivitatile de la Chisinau a participat si premierul Romaniei. Victor Ponta a avut intrevederi cu liderii cei mai importanti de peste Prut.

In toata Moldova e sarbatoare azi. Multi oameni poarta costume populare sau macar ie si flutura tricolorul. In Piata Marii Adunari Nationale, unde in 1991 s-a citit declaratia de independenta, spectacolul a inceput inca de dimineata.

Au fost prezentate costume populare din toate colturile tarii, dar si din Romania. Parada a fost urmata de joc si voie buna. S-au incins hore in centrul Chisinaului.

In Piata Marii Adunari Nationale. Acolo, ziua a inceput cu o festivitate solemna, in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant.

Primii care au depus coroane au fost seful statului, Nicolae Timofti, presedintele parlamentului Andrian Candu si premierul Valeriu Strelet. Au urmat apoi, cu buchete, ministri, deputati, oameni de arta si de cultura.

Alaturi de liderii din Republica Moldova, a fost si premierul roman, Victor Ponta. Nu a venit singur, ci cu o delegatie guvernamentala, din care au facut parte si ministrul de externe, Bogdan Aurescu si cel al economiei, Mihai Tudose.

Premierul roman si omologul sau moldovean  au semnat un acord prin care au stabilit ca ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova sa fie cheltuit pana in 2020.

Doua sute de tineri purtand masti cu chipul cetateanului roman George Simion s-au numarat printre locuitorii Chisinaului care au iesit sa-l intampine pe premierul roman, insotit de omologul sau moldovean, Valeriu Strelet, pe strazile capitalei R.Moldova.

Presedintele roman Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj, de Ziua Independentei Republicii Moldova, prin care isi exprima dorinta ca "romanii de pe ambele maluri ale Prutului" sa se regaseasca in Uniunea Europeana si reafirma sprijinul Romaniei pentru aderarea la structurile UE.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Aug 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49124&titlu=Republica_Moldova_sarbatoreste_24_de_ani_de_independenta_fata_de_URSS