27 august 1991, ziua in care s-a scris istorie pentru Republica Moldova [1]

Au trecut mai bine de doua decenii de cand vocea Republicii Moldova s-a auzit in toata lumea

. Pe 27 august 1991, tara si-a declarat independenta fata de Uniunea Sovietica. Libertatea a fost platita scump si cladita pe sacrificii, pe care generatiile de acum trebuie sa le cunoasca.

Lupta pentru libertate a inceput in 1989, atunci cand puterea a trecut de la partidul comunist la sovietele de deputati. A fost nevoie, insa, de mult mai multe transformari. Tocmai de aceea, in aprilie 1990, a fost ales, in mod democratic, primul Palrament, numit si Parlamentul Independentei, care avea menirea sa rastoarne ceea ce a construit Uniunea Sovietica.

Au urmat alti pasi spre independenta - renuntarea la economia centralizata si sistemul administrativ de comanda si trecerea la economia de piata; adoptarea Decretului cu privire la puterea de stat; schimbarea denumirii statului - din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca in Republica Moldova si stabilirea relatiilor bilaterale cu alte state ale lumii.

Pe 27 august 1991, republica Moldova si-a declarat independenta fata de Uniunea Sovietica.

Independenta a fost recunoscuta oficial pe 2 martie 1992. Atunci, Republica Moldova a obtinut statutul de tara membra a Organizatiei Natiunilor Unite.

De atunci, au trecut mai bine de doua decenii. Acum, Republica Moldova se confrunta cu probleme economice, cu un exod masiv al populatiei, precum si cu o criza identitara. Unii cetateni doresc in continuare unirea cu Romania, in timp ce altii si-ar dori mai degraba o uniune cu Rusia.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Aug 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49123&titlu=27_august_1991__ziua_in_care_s_a_scris_istorie_pentru_Republica_Moldova