Codul Fiscal reintra astazi in dezbaterea Parlamentului

     Cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal transmisa Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis a prilejuit dezbateri aprinse toata vara

. Acum Guvernul pare ca a facut un pas inapoi si a acceptat reducerea TVA in doua etape si amanarea eliminarii supraaccizei pe carburanti. Dar negocierile dintre liderii politici nu s-au incheiat.
     Codul va reintra in dezbaterea parlamentara incepand de astazi, cand este programat ca Senatul sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru analiza si votarea cererii de reexaminare a legii transmisa de presedinte. Senatul este primul for legislativ sesizat in legatura cu Codul Fiscal, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor, care se va reuni tot in sesiune extraordinara.
     Reprezentantii partidelor parlamentare au avut, joia trecuta, o intalnire tehnica pe tema Codului Fiscal si au convenit ca TVA sa fie scazut in doua etape: la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. Ei au hotarat amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial.
     Insa, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sambata, ca nu s-a ajuns la o solutie, ci la o propunere de modificare a actului normativ. Domnia sa a adaugat: "In primul rand, sunt multumit ca ideea lansata de mine a dat roade, in sensul ca am propus sa incercam sa cream un alt climat politic in tara, nu un climat bazat pe scandal, tensiune si contraziceri permanente, ci un climat in care cel putin marile teme ale societatii sa fie in oarecare consens. Ca propunerea la care s-a ajuns poate deveni solutia finala sau mai poate fi nuantata este cu totul altceva.
     Vom avea intalnirea liderilor politici care va decide acest lucru. Pentru mine, este multumitor faptul ca ce am propus s-a intamplat".
     Inainte cu o zi de intalnirea tehnica a reprezentantilor partidelor parlamentare, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritatile legislative din toamna, inclusiv despre Codul fiscal, conform Agerpres.
     Prezent la discutiile tehnice ale reprezentantilor formatiunilor politice, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a aratat ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsa nici acum, dupa aplicarea masurilor de reducere a TVA in doua etape si de amanare a eliminarii supraaccizei pentru carburanti. Domnia sa a estimat ca deficitul se reduce la 2% in urma amendamentelor propuse de reprezentantii formatiunilor politice pentru Codul Fiscal.
     Ministrul Finantelor a mai spus ca, in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice, s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa stie exact ca tinta de deficit este respectata.
     Vineri, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul si-a propus o crestere economica de circa 3% in fiecare an, crestere care va fi una "sanatoasa si sustenabila" prin adoptarea noului Cod Fiscal.
     Domnia sa a mentionat: "Deci, daca noi mentinem cresterea de 3% in medie anuala si parerea mea este ca, in baza noului Cod Fiscal, vom mentine acest lucru si in 2016, atunci vom reusi sa avem o crestere sanatoasa, sustenabila si sa recuperam din decalajul fata de tarile din vestul Europei. Pentru ca este nevoie doar de stabilitate, de intelepciune si este nevoie sa lasam deoparte scandalurile care vin si pleaca intr-o zi si sa ne uitam la lucrurile importante".
     Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, in 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.   
Publicat de : ---
Data publicării: 24 Aug 2015 - 06:29
 

Link știre