Prima reactie a unui parlamentar in cazul poetului Ion Siugariu [1]

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, recent intrat in Parlament pe locul lui Eduard Hellvig, a remis presei un Comunicat in care-si exprima opinia in cazul poetului-erou Ion Siugariu

. Liberalul cere destituirea secretarului Ambasadei romane din Slovacia care l-a declarat „fascist” pe eroul cazut in lupta contra armatei hitleriste.

Va prezentam mai jos textul integral al Comunicatului de presa semnat de Daniel Gheorghe, subliniind faptul ca este singurul parlamentar roman care a considerat necesar sa se implice in acest caz, in care un erou al Romaniei, decorat poste-mortem pentru sacrificiul sau, a fost blocat de un reprezentant al Romaniei!

Ministerul Afacerilor Externe insulta un erou roman

„Recent am aflat cu stupefactie faptul ca Ambasada Romaniei la Bratislava a cerut primariei orasului Brezno din Slovacia respingerea propunerii comunitatii locale potrivit careia un pod din oras va purta numele eroului roman din al doilea razboi mondial, Ion Soreanu Siugariu, cazut la datorie la 1 februarie 1945.

De mentionat faptul ca Ion Soreanu Siugariu a murit pe acel pod luptand pentru apararea orasului Brezno de armata germana si a contribuit la eliberarea asezarii de sub stapanirea nazista.

Demersul de bun-simtsi adanca recunostinta al primarului Tomas Abel din Brezno si al consiliului local de acolo s-a lovit din partea autoritatilor diplomatice romane de un raspuns brutal si parca desprins din retorica anilor '50 in care se respinge initiativa respectiva pe motiv ca eroul Ion Soreanu Siugariu ar fi fost „fascist”. Invectivul ii apartine unui obscur angajat al ambasadei, secretarul politic, Radu Coanta. Sunt convins ca definitia termenului de „fascist” il depaseste pe domnul Coanta care, prin acest argument rusinos generat de niste scrieri de tinerete cu caracter nationalist ale eroului roman care nu se face vinovat de absolut nicio crima si care chiar a fost decorat postmortem in anul 1946 de catre M.S. Regele Mihai I cu inalta distinctie „Coroana Romaniei cu spade in gradul de Cavaler si cu panglica de Virtute Militara”, nu face altceva decat sa readuca in prezent retorica antinationala si mistificatoare a celor care au instalat bolsevismul in Romania cu ajutorul tancurilor sovietice.

Cum poate fi „fascist” un erou care si-a dat viata chiar in razboiul antinazist aparand o comunitate?

„Cer public ministrului Aurescu destituirea lui Radu Coanta care se erijeaza in comisar ideologic”

Nu stiu cat de bun crestin este domnul Radu Coanta, dar imi amintesc de pilda talharului de pe Cruce care s-a mantuit in ultimele clipe ale vietii marturisindu-l pe Hristos. Oare daca, ipotetic vorbind, Ion Soreanu Siugariu, poet talentat in afara de martir, a fost autorul unor texte controversate din punct de vedere ideologic ori moral, aceste opinii de tinerete ar anula sacrificiul suprem pe care l-a facut luptand cu insasi masina de razboi a regimului german nazist, regimul ideologic extrem al familiei politice cunoscute sub numele de fascism?

Nu m-ar mira ca in curand o alta minte luminata din Ministerul Afacerilor Externe sa ceara pe acelasi model stergerea memoriei generalilor Avramescu, Macici ori Radescu, primii 2 chiar lichidati de ocupantul sovietic si instrumentele sale represive, si care, conform retoricii bolsevice, se faceau vinovati de „fascism”.Mentinerea lui Radu Coanta in aparatul diplomatic roman este un act antiromanesc

Cer public pe aceasta cale ministrului Afacerilor Externe al Romaniei, domnului Bogdan Aurescu, destituirea de urgenta si rechemarea rapida in tara a acestui domn Radu Coanta care se erijeaza in comisar ideologic si care prin ineptiile debitate manjeste cu noroi obrazul Romaniei pe care ar pretinde ca o reprezinta. Cultul eroilor joaca un rol fundamental in orice tara care se respecta pe sine, astfel ca sa nu uitam ca in tari democratice si demne precum Marea Britanie, Israel, Polonia ori Statele Unite a insulta un erou-martir este un adevarat gest de lezmajestate si de atac la adresa simbolurilor nationale. Dar, la noi, la Ministerul Afacerilor Externe, unde protocolul primeaza, iar nu patriotismul, ne permitem sa inchidem ochii atunci cand se ara cu plugul mormintele eroilor romani din al doilea razboi mondial ori ii lasam pe martirii neamului sa-si doarma somnul de veci in paragina cu gunoaie, moloz si balarii de un metru precum se intampla cu cimitirul eroilor romani din al doilea razboi mondial aflat chiar in centrul orasului Chisinau.

Mentinerea lui Radu Coanta in aparatul diplomatic roman este un act antiromanesc si astept o reactie pe masura din partea domnului ministru Aurescu cu privire la aceasta situatie jenanta creata in Slovacia.

În calitate de parlamentar al Romaniei imi cer scuze pentru aceasta situatie absolut bizara in fata autoritatilor slovace si a onorabilei comunitati din Breznosi transmit poporului slovac ganduri de prietenie si sincera apreciere. Sper ca nu vor ceda in fata aberatiilor formulate de aceste minti ratacite oplosite prin sistemul diplomatic romanesc.

În rest suntem datori cu o lumanare, o prescura si un nume de strada pentru eroul roman, Ion Soreanu Siugariu!”

Daniel Gheorghe a fost validat ca deputat in Parlamentul Romaniei in data de 11 iunie 2014, inlocuindu-l pe Eduard Hellvig. Are numai 30 de ani, fiind nascut in 27 iulie 1985 in Otopeni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, fiind acum doctorand in istorie in cadrul Institutului “Nicolae Iorga” Bucuresti. Este membru PNL din 2006 si vicepresedinte al Asociatiei „Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei”. În 2013 a urmat un curs de “diplomatie si securitate” la Institutul Diplomatic Roman.

- http://www.cotidianul.ro/ambasada-a-actionat-fara-a-avea-o-documentare-adecvata-si-fara-a-avea-acordul-centralei-mae-266737/

- http://www.cotidianul.ro/sotul-meu-nu-a-fost-niciodata-legionar-si-nu-a-facut-parte-din-vreun-partid-politic-266682/

- http://www.cotidianul.ro/ambasada-romaniei-refuza-ca-podul-unde-a-murit-sa-poarte-numele-ion-siugariu-266439/


Publicat de : ---
Data publicării: 24 Aug 2015 - 06:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=49060&titlu=_Prima_reactie_a_unui_parlamentar_in_cazul_poetului_Ion_Siugariu