Coalitia vrea sa-l darame pe Nastase pana pe 28 iunie [1]

Coalitia de guvernamant pare din ce in ce mai decisa sa-l debarce pe Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Aceasta problema a fost readusa in discutie in CNC-ul coalitiei de miercuri seara, cand a venit vorba de problemele pe care reprezentantii partidelor de guvernamant le-au avut in sedinta Birourilor Permanente de marti.

Liderul PSD are nevoie de negocieri aprige pentru a ramane in functie

Surse din cadrul coalitiei au relatat ca "flacara" a fost aprinsa de catre premierul Calin Popescu Tariceanu care a intrebat din ce ratiuni, in sedinta Camerelor reunite de saptamana viitoare se discuta in primul rand rapoartele de activitate ale SRR si SRTv, iar nu raportul intocmit de comisia speciala de ancheta.

In acest context, reprezentantii coalitiei si-au adus aminte ca in sedinta cu pricina PSD le-a pus bete in roate si in privinta calendarului asumarii raspunderii, hotarand ca sedinta comuna va avea loc saptamana viitoare. Dorinta liberalilor de a-l schimba cel putin pe Adrian Nastase din functie pana la sfarsitul acestei sesiuni a prins aripi si s-a materializat intr-o propunere de a modifica doar patru puncte din regulament, printre care si cel privitor la revocarea membrilor Biroului Permanent, pana la sfarsitul acestei luni.

O schita a acestui calendar ar arata cam asa - in sedinta CNC de saptamana viitoare, PNL ar prezenta propunerea de hotarare a colegilor din PD, UDMR si PC, urmand sa fie introdusa pe ordinea de zi a sedintei Biroului Permanent de luni, 20 iunie. Pe 21 iunie propunerea ar trebui sa primeasca votul Comisiei de Regulament iar o sapatamana mai tarziu ar intra pe ordinea de zi a plenului.

Trebuie mentionat ca si in situatia fericita in care totul ar merge snur, la sfarsitul sesiunii parlamentare ar fi batuta in cuie doar posibilitatea de a-l inlocui pe Nastase, mai apoi urmand sa fie pusa in practica. Ramane insa de vazut ce sustinere are aceasta idee in Coalitia de guvernamant.

Precautie la UMDR si PC

"Pana cand problema alegerilor anticipate nu va mai fi aruncata in discutie de fiecare data si la fiecare intalnire nu putem vorbi despre inlocuirea presedintilor celor doua Camere. Cand nu vom mai vorbi de anticipate atunci vorbim si de schimbarea lui Adrian Nastase", a declarat deputatul UDMR, Kelemen Hunor.

El este de parere ca inlocuirea presedintilor Camerei si Senatului nu este o prioritate, intrucat "soarta coalitiei nu sta in cei doi presedinti".

De altfel, unii membri ai Uniunii sustin ca sunt probleme care tin de constitutionalitate in aceasta situatie.

Reprezentantul Partidului Conservator, deputatul Daniela Popa, a spus ca nu considera corect sa fie scoase din proiectul de lege cateva puncte care sa fie modificate inaintea celor care vor fi schimbate la inceputul lunii septembrie.

"Personal nu sunt de acord cu acest lucru. Asa ceva nu s-a intamplat nicaieri si niciodata in Parlament", a declarat parlamentarul PC.

Aceasta propunere s-ar putea insa bucura de sprijinul PRM aripa Corneliu Vadim Tudor. "Se vor lua in calcul toate variantele, tinandu-se cont in primul rand de ceea ce a spus presedintele partidului", a declarat deputatul Lucian Bolcas.

C.V. Tudor i-a retras recent, la nivel declarativ, sprijinul lui Adrian Nastase, acuzandu-l ca a instrumentat puciul din PRM.

In ceea ce il priveste pe Corneliu Ciontu , se pare ca liderul "noului PRM" nu vrea sa isi strice relatiile cu nimeni. Unele voci sustin ca grupul pe care il conduce se va abtine de la vot intr-o atare situatie.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 10 Iun 2005 - 08:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4889&titlu=Coalitia_vrea_sa_l_darame_pe_Nastase_pana_pe_28_iunie