Geoana si Nastase ii dau in cap lui Iorgovan cu Omar [1]

Antonie Iorgovan si-a depus mandatul de prim-vicepresedinte al Comisiei de integritate a PSD, exact forul care trebuie sa ancheteze relatiile lui Omar Hayssam cu formatiunea din care face parte, dupa ce in presa au aparut documente care il prezinta pe senatorul PSD ca avocat al omului de afaceri.

Este foarte posibil ca noua conducere a partidului sa accepte demisia lui Iorgovan, dupa ce Adrian Nastase a sugerat ca senatorul se afla in stare de incompatibilitate.Iorogovan a numit documentul aparut in presa o "diversiune ordinara" si s-a justificat prin aceea ca el a incheiat un contract de asistenta cu o societate fara sa stie ca in spate se afla Hayssam.

"Nu poate fi acuzat un avocat ca a aparat o firma a lui Hayssam, in conditiile in care lideri importanti in partid l-au hranit, l-au pastorit, l-au mosit", a spus Iorgovan. "Toata manevra asta pleaca din partid, nu am nici cea mai mica indoiala ca in spate este conducerea partidului", a precizat senatorul.

Iorgovan crede ca a deranjat mult faptul ca si-a ingaduit sa intrebe daca e posibil ca cei care au condus partidul si au detinut anumite informatii sa nu le fi dus mai departe. Potrivit senatorului, exista doua posibilitati: ori Comisia de integritate este aleasa de congres ca sa rezolve abaterile, ori este un paravan de pus in fata care nu-si ia rolul in serios. Iorgovan chiar l-a acuzat pe Nastase ca prin comentarii de genul "electron sarit de pe orbita" la adresa sa de primvicepresedinte al unei structuri care trebuie sa-l ancheteze pe Nastase "inseamna un pic a baga pumnul in gura".

Iesirea la atac a lui Geoana inseamna, in aceste conditii, "un al doilea pumn bagat in gura". Iorgovan isi pune problema daca nu cumva se doreste scoaterea sa din comisie si a anuntat ca isi va pune la dispozitia comisiei mandatul sau de primvicepresedinte. Comisia de Integritate nu s-a intrunit insa ieri, asa cum era asteptat. Senatorul considera declaratiile lui Geoana drept "pustisme" si l-a avertizat ca "daca nu se maturizeaza, se pare ca-si va merita soarta". Pentru Iorgovan, "consecintele pozitiei adoptate de conducerea partidului pot fi plecarea lui Iliescu din PSD si nu numai a lui". Cat despre investigatia care a nascut atatea dispute, ea a fost extinsa si la alte judete, a spus Iorgovan.

Adrian Nastase nu a ramas dator si i-a replicat lui Iorgovan ca nu crede ca i se poate pune pumnul in gura si ca acesta nu este un obiectiv pentru cineva din conducerea partidului. Nastase crede insa ca Iorgovan "a avut un mesaj de transmis si de aici au aparut anumite dificultati". El s-a declarat uimit de faptul ca Iorgovan a fost avocatul lui Hayssam dar a spus ca nu-si da seama daca aceste chestiuni "sunt compatibile cu pozitia celui care trebuie sa examineze intr-o astfel de cauza", lucru pe care il vor decide cei din Comisia de arbitraj. Rolul acestei comisii nu este, potrivit lui Nastase, de a fi o instanta de judecata in interiorul PSD.


Nastase crede ca Iorgovan "a avut un mesaj de transmis si de aici au aparut anumite dificultati".


Presedintele executiv al PSD a declarat apoi ca nu a stiut ca Hayssam e membru de partid decat in 2004 cand a fost impotriva incuderii lui pe listele parlamentare. Pe de alta parte el a recunoscut ca stia despre Hayssam "ca foarte multi altii" si ca nu are rost sa se ascunda dupa deget.

Mai departe, insa, trebuie vazut daca au existat interese din partea unor colegi "si nu doar naivitate sau lipsa de intelepciune politica in a promova aceasta candidatura".

Banii reprezinta "moralitatea avocaturii"

Ion Iliescu nu a ezitat sa ii ia apararea lui Iorgovan despre care a afirmat ca are calitatea morala de a vorbi despre Hayssam in cadrul comisiei de Arbitraj. Iliescu i-a gasit scuze lui Iorgovan prin explicatia ca avocatura nu e o meseria a moralitatii, ci a interesului. "Avocatul e platit, pledeaza pentru clienti, asta e logica si moralitatea avocaturii", spune Iliescu. El a facut disocierea intre casa de avocatura care are un client si pozitia lui Iorgovan de om politic. Potrivit fostului presedinte, replicile impotriva lui Iorgovan survin pentru a-l descuraja pe un om care ridica niste probleme si sunt de aceea imorale. Faptul ca Iliescu ii ia partea lui Iorgovan este de natura sa justifice legatura facuta intre atacurile duse de acesta impotriva actualilor lideri ai partidului si intentia fostului presedinte de a se razbuna pe cei care l-au "lucrat" la Congres. Cabinetul de avocatura a lui Antonie Iorgovan a reprezentat in instanta, in anul 2000, firmele SC Florian Haus Prod Com SRL, Best Wood si Elite Club Impex SRL, care au castigat administrarea a patru piete din sectorul 1 al Capitalei, societati care aveau legatura cu omul de afaceri Omar Hayssam. (M.V.)

Gusa:"Omar are afaceri politice cu PD"

Cosmin Gusa, deputat PIN, ales parlamentar pe listele PD, sustine ca "in anul 2004, Hayssam Omar a colaborat nu numai cu PSD, ci si cu alte partide, intre care figureaza si PD. Este vorba de afaceri politice". Gusa a refuzat sa spuna daca Omar a sponsorizat campania electorala a PD, dar nici nu a negat. In anul 2004, Cosmin Gusa a facut parte din staff-ul campaniei electorale a PD. "Indiciile" lasate de Gusa in declaratia sa pentru cotidianul "Averea" faceau trimitere la deputatul PD Gheorghe Albu, care ar fi fost trezorierul partidului. Contactat telefonic, Albu a declarat: "Omar nu a sponsorizat PD cu nici un ban. Nu exista nici o legatura intre Omar si PD. Nu sunt trezorier, sunt cenzor. Sigur ca il cunosc, dar pentru mine Omar este o simpla cunostinta pe care o intalnesti la ambasade, la receptii. A venit o data la mine ca sa-i inlesnesc o intrevedere cu domnul presedinte Basescu, dar nu i-am inlesnit-o". (O.G.)
Publicat de : Clement Sava, C.F.
Data publicării: 10 Iun 2005 - 08:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4887&titlu=Geoana_si_Nastase_ii_dau_in_cap_lui_Iorgovan_cu_Omar