Fruntașii PSD își iau gâtul din cauza lui Hayssam [1]

Liderii PSD continuă să se disculpe penibil și să se acuze unii pe alții în cazul Omar Hayssam.

Președintele executiv al partidului, Adrian Năstase, a ținut să vină, ieri, cu precizarea că nu a avut habar, până anul trecut, de faptul că afaceristul sirian era membru PSD. Cu o zi înainte, președintele formațiunii, Mircea Geoană, se dezicea și el de Hayssam, susținând că există o singură legătură vizibilă a omului de afaceri cu PSD, și anume carnetul de membru de partid. „Avem foarte mulți membri. Eu nu am știut că Omar Hayssam este unul dintre ei până în 2004, când a apărut pe propunerile organizației București pentru listele parlamentare”, a spus Năstase, ridicând din umeri. El a forțat până la a pretinde că, „nici o clipă”, nu a putut să facă legătura între „diversele chestiuni legate de elemente economice” și „viața de partid sau calitatea de membru” a lui Omar Hayssam. Năstase a continuat să se justifice în cazul sirianului, încercând, spre final, un ton mai ferm: „În 2004, poziția mea a fost foarte clară. Am fost împotriva includerii sale pe listele parlamentare. Aici nu are rost să ne ascundem după deget”. A transferat apoi problema la Comisia de integritate morală a partidului, căreia i-a recomandat să lămurească lucrurile. „Trebuie văzut dacă din partea unor colegi au existat interese și nu doar naivitate sau lipsă de înțelepciune politică în a promova această candidatură”, a mai spus Năstase, cunoscut fiind faptul că Hayssam a fost propus pe listele parlamentare de către organizația PSD București.

O legătură consolidată în patru ani

Ca și Mircea Geoană, Adrian Năstase a dorit să vină în fața presei pentru a face aceste declarații în ideea de a demonstra că nu are nici o responsabilitate în cazul omului de afaceri, cercetat pentru terorism. Realitatea îi contrazice însă pe liderii PSD. Omar Hayssam a fost membru al partidului încă din anul 2001, fiind înscris în organizația PSD București sector 1, din care face parte și Adrian Năstase. Pe de altă parte, SRI a dezvăluit că l-a monitorizat pe sirian în perioada 2001-2004 și că a informat organele abilitate cu privire la infracțiunile de natură economică pe care le-a comis, printre acestea aflându-se și Ministerul de Interne, condus atunci de Ioan Rus. De altfel, fostul ministru a recunoscut că știa de activitățile ilegale ale lui Hayssam și că a transmis informațiile deținute Consiliului Superior de Apărare a Țării. Așadar, este greu de crezut că au fost privați de aceste date tocmai Năstase sau alți responsabili PSD, cum ar fi Dan Ioan Popescu, șeful organizației București, cea care l-a propus pe listele de parlament pe Hayssam. O dovadă în plus a faptului că D.I.Popescu era la curent cu povestea sirianului îl poate reprezenta momentul în care acesta a aruncat vina promovării candidaturii sirianului în spatele lui Mircea Ursache, președintele de atunci al organizației. Acesta și-a declinat responsabilitatea, arătând că totul este „o aberație”. Între timp, Hayssam a donat PSD, în preajma alegerilor, nu mai puțin de 1,4 miliarde lei, o parte dintre bani fiindu-i returnați deoarece suma depășea limita legală. În 2004, încep cercetările în „dosarul IPRS Băneasa”, însă omul de afaceri nu este exclus din partid. El rămâne pe poziții chiar și după alegeri. PSD a găsit de cuviință să se lepede de Hayssam numai în momentul în care s-a făcut legătura între el și cazul ziariștilor răpiți, adică atunci când a fost suspectat de acțiuni teroriste.

Senatorul-avocat se consideră victima lui Năstase și Geoană

Deconspirat că a pledat în calitate de avocat pentru una din firmele lui Omar Hayssam, senatorul Antonie Iorgovan a ieșit ieri violent la contraatac, reclamând că este victima lui Adrian Năstase și a lui Mircea Geoană. Aceștia s-ar afla, potrivit lui Iorgovan, în spatele dezvăluirilor care arată că, în 1999, avocatul Iorgovan a susținut interesele economice ale firmei S.C. Best Wood, S.R.L, a lui Omar. Folosind o expresie patentată deja de Ioan Talpeș, Iorgovan l-a acuzat pe Geoană de “puștism” politic, avertizându-l că, dacă “nu se maturizează, își va merita soarta”. Despre Năstase, Iorgovan a spus că face parte dintre persoanele care “l-au hrănit, l-au păstorit și l-au moșit” pe Omar Hayssam. Consecința “lucrăturii” pusă la cale de tandemul Geoană-Năstase va fi, potrivit lui Iorgovan, plecarea lui Ion Iliescu din partid, “și nu numai a lui”. Iorgovan s-a plâns că Geoană și Năstase i-au întins o cursă pentru că vor să-i pună pumnul în gură. Singura replică a venit de la Năstase: “Nici nu se poate să-i pună cineva pumnul în gură, pentru că la dânsul problema nu este gura”. Năstase a mai învârtit o dată cuțitul în rană: “Am fost extrem de uimit să aflu că domnul Iorgovan a fost avocatul lui Omar Hayssam”.
Iorgovan a fost, ieri, neconvingător când a încercat să explice că nu a știut că a lucrat pentru Hayssam. El a venit, ieri, cu o procură prin care societatea Best Wood delega un terț pentru a încheia contractul cu casa de avocatură a lui Iorgovan. Numele lui Hayssam nu apare pe document și senatorul s-a jurat că nu l-a cunoscut niciodată pe acesta. Întrebat dacă n-a avut curiozitatea să afle pentru cine lucrează, Iorgovan a mimat inocența: “Nu este treaba avocaților să verifice cine e în spatele societăților comerciale. Dacă nu ar fi apărut acum cazul Hayssam, eu aș fi plecat din acestă lume fără să știu că m-am intersectat cu interesele financiare ale lui”. Referitor la onorariul încasat de la Best Wood, senatorul a spus că acesta nu a fost mare, “de câteva zeci de milioane de lei”.

Lipsă de probe în dosarul Omar

Comisia de integritate morală a PSD București și-a finalizat raportul despre cercul de apropiați al lui Hayssam, descoperind că “cercul” este gol. Singurele persoane care au venit în contact cu Hayssam, dar doar tangențial, sunt șefii săi pe linie de partid, Petre Sălcudeanu, Nora Rebreanu (care l-ar fi promovat pe listele pentru alegerile preliminare) și Mircea Ursache. Raportul a fost discutat miercuri seara, de Comisia “mare”, condusă de Cristian Diaconescu. Acesta a spus, ieri, că așteaptă date suplimentare despre acest caz, în prezent cercetarea venită de la București neoferind decât informații deja cunoscute. Comisia de la București recomanda verificarea “calității extrapolitice a lui Hayssam în afara Capitalei”, dar nu este clar dacă aceasta va avea loc. Ieri,

Ion Iliescu: Una e avocatul, alta e omul Iorgovan

„Eu îl cred pe Iorgovan când spune că nu l-a cunoscut pe Omar Hayssam”. Sunt cuvintele cu care, ieri, fostul președinte al PSD Ion Iliescu i-a curățat lui Antonie Iorgovan orice pată morală legată de faptul că a reprezentat, în instanță, o firmă a omului de afaceri sirian. „De ce să nu aibă Iorgovan autoritate morală (să ancheteze cazul Hayssam în Comisia de integritate morală a PSD – n.red.)? El are un birou de avocatură, iar avocatul este judecătorul dracului. Avocatura e o meserie nu a moralității, ci a interesului. E plătit, pledează pentru un client. Că o casă de avocatură are un client e una și cu totul altceva este poziția omului public, omului politic”, a afirmat Iliescu. El a insistat, de mai multe ori, că nu Iorgovan, ci cabinetul de avocatură al acestuia a fost implicat în procesul firmei lui Hayssam cu Primăria Sectorul 1: „Faptul că Hayssam a apelat la biroul de avocatură e una și cu totul alta e omul Iorgovan. Sunt două chestiuni distincte și trebuie tratate diferit”.
Publicat de : Raluca DUMITRIU, L.R
Data publicării: 10 Iun 2005 - 08:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4884&titlu=Fruntasii_PSD_isi_iau_gatul_din_cauza_lui_Hayssam