Republica Moldova are un nou Guvern. Valeriu Strelet a primit votul de incredere al Parlamentului [1]

Guvernul condus de premierul Valeriu Streleţ a primit, joi după-amiază, votul de incredere al Parlamentului Republicii Moldova, informează Mediafax

.

In total, 52 de parlamentari au votat in favoarea Guvernului, iar 41 s-au pronunţat impotrivă.

In acest moment, are loc procedura de investire in funcţie a Guvernului Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat, luni seara, decretul de numire a lui Valeriu Streleţ in funcţia de premier, după ce a fost propus de către Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM).

Streleţ a fost insărcinat să formeze un Cabinet şi să prezinte un program de guvernare in Parlament in următoarele 15 zile, a declarat şeful statului moldovean.

Citește și: Coaliția pro-europeană se răzgandește cu privire la noul premier. De ce a fost retrasă Maia Sandu

Insă Parlamentul urmează să se pronunţe in legătură cu noul Guvern pe 31 iulie.

Candidatura lui Streleţ a fost convenită de către partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE3, la putere) şi prezentată preşedintelui luni după-amiază.

Streleţ, in varstă de 45 de ani, este cofondator şi deputat al PLDM. El conduce grupul parlamentar al formaţiunii incepand din septembrie 2014.

Coaliţia la putere a incercat să ajungă la un acord asupra unei candidaturi, după ce Chiril Gaburici a demisionat din funcţia de premier pe 12 iunie.

Prioritățile lui Streleț

Streleţ a prezentat priorităţile asupra cărora Cabinetul pe care-l va forma se va axa, in cazul in care va primi votul de investire.

El a anunţat că incepand de marţi demarează consultări cu privire la programul de guvernare şi componenţa noului Cabinet.

"Principalele priorităţi ţin de restabilirea (relaţiilor) cu partenerii de dezvoltare, să restabilim un acord cu FMI. Alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni in vederea unei activităţi eficiente a misiunii europene in justiţie, stabilită prin Acordul Alianţei, vital necesară pentru a reseta o serie de instituţii care trebuie să fie independente şi funcţionale", a declarat Streleţ, citat de Unimedia.

Sectorul financiar-bancar se va bucura, de asemenea, de o atenţie deosebită, a anunţat el. "Urmează să fie investigată megrafrauda din acest sector şi recuperarea resurselor care au fost extrase din sectorul bancar", a spus el adăugand că "alt bloc de probleme sunt cele sociale, şi anume preţurile la energia electrică, la gaze".

"Am acceptat (nominalizarea) pentru că sunt om de partid. Sunt in politică din 1993 şi in Parlament din 2009. Ştiu ce inseamnă rolul partidului şi increderea din partea colegilor. Am acceptat votul colegilor mei pentru a exercita pe viitor această muncă deloc simplă in condiţiile actuale", a spus candidatul la funcţia de premier.

El nu a spus insă care sunt candidaţii PLDM la fotoliile de miniştri, dar a declarat că numele acestora vor fi anunţate "in curand". "Există un principiu al acceptării prin consens a tuturor candidaţilor pentru Cabinetul de miniştri", a spus el, adăugand că va "trata cu respect delegările partidelor".

A inceput campanie Black Friday 2014 in fashion! comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Iul 2015 - 05:37
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48778&titlu=Republica_Moldova_are_un_nou_Guvern__Valeriu_Strelet_a_primit_votul_de_incredere_al_Parlamentului