"Va multumesc dragi mineri" a ajuns, dupa 15 ani, sub acuzare [1]

Procurorii militari l-au anuntat, ieri, pe Ion Iliescu ca l-au pus sub acuzare in legatura cu organizarea mineriadei din 13-15 iunie 1990. La aniversarea a exact 15 ani de la brutalitatile din Piata Universitatii, Iliescu sustine in continuare ca nu are nici o vina.

Ion Iliescu a fost convocat, ieri, la Parchetul Militar, pentru a i se aduce la cunostinta o serie de acuzatii legate de implicarea sa in mineriada din 13-15 iunie 1990. Potrivit unor surse judiciare, Iliescu are in prezent calitatea de invinuit in dosarul mineriadei din 1990, impotriva sa fiind declansata urmarirea penala.

„Este vorba de o lista lunga de invinuiri, formulate in plingerile mai multor asociatii nonguvernamentale si persoane fizice, majoritatea referindu-se la distrugerile si lovirile la care au fost supuse mai multe persoane in timpul mineriadei“, au precizat sursele citate. Printre altele, Iliescu este acuzat de „crime impotriva umanitatii“ si „subminarea puterii de stat“. Pentru ca Iliescu nu a venit ieri la Parchet, documentul care contine aceasta lista de acuzatii i-a fost predat avocatului sau, Radu Ghergovan Silinescu, procurorii militari conformindu-se articolului 6 din Codul de procedura penala, care precizeaza ca „organele judiciare au obligatia sa incunostiinteze pe invinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este invinuit, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii“.
Iliescu nu recunoaste

Dupa ce a parasit sediul Parchetului, avocatul Silinescu a confirmat, initial, ca Ion Iliescu a fost pus sub acuzare „pentru o paleta larga de invinuiri“, la fel ca si fostul prim-ministru Petre Roman si vicepremierul din acea perioada, Gelu Voican Voiculescu. Dupa citeva minute, el a revenit asupra propriilor afirmatii si a sustinut ca a fost gresit inteles, insistind ca Ion Iliescu este in continuare doar martor in acest dosar. In tot acest timp, Ion Iliescu s-a aflat la Senat. El a negat, la rindul sau, ca s-ar fi facut vreo acuzatie la adresa sa in ceea ce priveste mineriada din 13-15 iunie 1990. „Cine v-a spus? Este un fals, o provocare, o diversiune. Nu s-a formulat nici un fel de acuzare“, a spus Iliescu.

Cu toate acestea, procurorul Dan Voinea, cel care conduce ancheta, sustine ca din punctul de vedere al Parchetului Militar s-a depasit faza cercetarilor prealabile si s-a intrat in cea de urmarire penala, ceea ce arata ca Iliescu si echipa sa de atunci sint invinuiti.
Vinovatii sint cautati de 15 ani

Peste trei zile se implinesc exact 15 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, operatiune care a dus la inabusirea prin violenta a manifestatiei-maraton din Piata Universitatii. In seara de 13 iunie 1990, grupuri numeroase de mineri din Valea Jiului au venit in Bucuresti si i-au atacat pe manifestanti. Se estimeaza ca in confruntarile violente care au urmat si-au pierdut viata zeci de persoane (bilantul oficial indica doar sase victime), iar peste 500 au fost ranite, fiind internate in spitalele bucurestene cu taieturi, contuzii, fracturi sau alte plagi. Dosarul mineriadei din 1990 a fost redeschis de Parchet la inceputul anului trecut, la solicitarea Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care a depus plingeri penale impotriva celor pe care ii considera vinovati de organizarea mineriadei: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Mihai Stan (fost adjunct SRI), Mihai Chitac, Adrian Sirbu, Gheorghe Diamandescu (fostul sef al Politiei), Traian Basescu (ministru al Transporturilor in 1990) si Gheorghe Dobre (actualul ministru al Transporturilor).
Publicat de : Narcis Iordache
Data publicării: 10 Iun 2005 - 08:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4869&titlu=__Va_multumesc_dragi_mineri___a_ajuns__dupa_15_ani__sub_acuzare