LIVIU DRAGNEA, NOUL PRESEDINTE AL PSD. Ponta, sustinatorul Rovanei Plumb, invins in partid cu 65 la 18 [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

gandul prezinta toate informatiile de la PSD in format LIVE TEXT

UPDATE 19:20 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la finalul Comitetului Executiv al PSD, ca Liviu Dragnea este cea mai buna solutie pentru PSD, in acest moment, si l-a sustinut

.

Potrivit acestuia, CExN a luat o "decizie speciala" in cazul lui Dragnea, adaugand ca dosarul in care acesta a fost condamnat, in prima instanta, nu ar fi unul de coruptie.

Intrebat daca va candida la congresul partidului, Zgonea a spus ca, deocamdata, face parte din echipa PSD, ca l-a sustinut pe Dragnea si social-democratii il sustin pe Victor Ponta in fruntea Guvernului.

UPDATE 18:55 Liviu Dragnea, dupa votul in CExN: "Colegii mei mi-au acordat un vot de incredere pentru a putea forma o echipa buna, o echipa unita, o echipa larga, care sa pregateasca, intr-un termen foarte scurt, un plan concret de actiuni atat in teritoriu, cat si in Parlament si, de asemenea, un program politic pe termen lung, care sa ajute la dezvoltarea Romaniei in continuare.

Una din principalele concluzii ale CExN de azi este ca PSD este un partid unit, care poate trece si peste crize mai mici sau mai mari, este si motivul principal pentru care sunt aici alaturi de Rovana. Chiar daca fiecare dintre noi, avand acest drept, am cerut votul de incredere al colegilor, Rovana ramane presedinta Consiliului National, un om politic cu anvergura serioasa, un ministru foarte bun, un om politic care mai are foarte multe de spus in politica si cu care sunt convins ca pot colabora foarte bine.

A doua concluzie a fost mentinerea actului de guvernare. Toti am hotarat ca facem tot ce ne sta in putinta ca Ponta sa se simta asigurat si sprijinit de un PSD unit si puternic, de toti membrii de partid, in frunte cu mine .

Am avut o discutie telefonica cu Gabriel Oprea, care sprijina formula votata azi si il asigur de dorinta noastra de colaborare onesta si cinsitita".

UPDATE 18.40 Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe Liviu Dragnea presedinte interimar al PSD, pana la Congresul partidului din luna noiembrie. Scorul: 65 de voturi Liviu Dragnea, 18 Rovana Plumb, 2 voturi anulate

UPDATE 18.27  Ecaterina Andronescu: ”Nu am negociat cu nimeni, le-am spus colegilor ca pot fi in echipa cu oricare dintre ei, ca ii apreciez, ca nu am nevoie de functie ca sa pot face ce am facut pana acum. Nu cred ca functia te face altceva decat esti. Nu am luat in considerare varianta de a candida. Votul este secret. Nu va spun cu cine pentru ca vreau sa fim intr-o echipa unita, sa nu ne uitam urat unii la altii. Ii apreciez pe amandoi. Mai potrivit este cel care castiga mai multe voturi”. Intrebata daca PSD ar fi mai bine condus de o femeie, senatoarea PSD a spus ca da. ”Cum as putea eu sa spun ca o femeie nu este potrivita pentru o functie de conducere? Eu cred ca o femeie este la fel de inteligenta si poatre sa-si asume orice responsabilitate”, a raspuns ea.

UPDATE 18.14 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca l-a votat pe Liviu Dragnea, laudandu-l pentru experienta sa, adaugand ca Congresul partidului va fi organizat in luna noiembrie.

UPDATE 17.54 Votul pentru presedintia interimara a PSD a inceput. Membrii CEX trebuie sa bifeze candidatul pe care il sustin, avand de ales intre Rovana Plumb si Liviu Dragnea. Votul este secret. 

UPDATE 17.49 Victor Ponta a plecat de la sedinta PSD, indreptandu-se spre aeroport. Desi a spus ca se va vota, Ponta a precizat ca acum se duce la o intalnire importanta. ”Sunt absolut convins ca PSD e la fel de unit si dupa intalnirea asta si cum i-am asigurat si inauntru, oricine va fi, ori Rovana, ori Liviu, eu o sa lucrez cu ei pentru ca amandoi m-au ajutat foarte mult cat am fost lider si prim-ministru”, a declarat Ponta, inainte ca votul sa inceapa.

UPDATE 17.30 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a anuntat sustinerea pentru Liviu Dragnea.

UPDATE 17.00 Premierul Victor Ponta a anuntat in sedinta Comitetului Executiv ca o sustine pe Rovana Plumb pentru conducerea partidului. 

UPDATE 17.00 Deputatul PSD, Catalin Radulescu, i-a cerut din nou in cadrul Comitetului Executiv al PSD demisia ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc. Acesta este al doilea Comitet Executiv consecutiv in care lui Cazanciuc i se cere demisia. 

UPDATE 16.30  Nicolae Moga a propus in Comitetul Executiv ca Ecaterina Andronescu sa conduca in perioada pana la Congres, in timp ce Valeriu Zgonea si Marian Oprisan si-au anuntat sprijinul pentru Liviu Dragnea. Coordonatorul politic al PSD a vorbit despre unitatea partidului si despre continuarea guvernarii cu Ponta premier. Pana in acest moment, curentul majoritar in PSD este ca Dragnea sa preia atributiile de presedinte. Ecaterina Andronescu a refuzat sa candideze pentru functia de presedinte interimar al PSD.

UPDATE 16.00 Pe cine sustine Iliescu la presedintia PSD

UPDATE 15:10 Intr-un scurt discurs sustinut la inceperea Comitetului Executiv, Victor Ponta a anuntat ca va sustine conducerea partidului. "M-a intrebat lumea daca o sprijin pe Rovana sau pe Liviu? Ei m-au sprijinit pe mine, o fac si eu. Voi sprijini conducerea partidului", a afirmat el. Totodata, a cerut conducerii extinse a partidului sa-l ajute la guvernare. "Am invatat de la domnul Iliescu ca cel mai tare esti iubit cand esti ales si cand pleci din functie", a mai spus el.

UPDATE 15:05 Nita, despre sefia PSD: ”Dragnea are cele mai mari sanse”. Dragnea: ”Tot ce e posibil”

UPDATE 14:59 Victor Ponta a ajuns la sedinta: „Eu am fost sustinut ca presedinte al partidului si de Rovana, si de Liviu, si de ceilalti. Voi sprijini conducerea partidului”.

UPDATE 14:57 Inaintea Comitetului Executiv in care se alege niul presedinte interimar al formatiunii, Liviu Dragne a fost intrebat de jurnalisti daca decizia judecatorilor de a-l condamna la un an cu suspendare pentru fraudarea referendumului trage partidul in spate: "Cum se traga partidul in spate. L-a tras inainte".

UPDATE 14:56 Fostul ministru al Economiei si vicepresedinte PSD, Constantin Nita, a spus ca Liviu Dragnea are cele mai mari sanse in acest moment. ”Nu am vorbit nimic, am fost doar la o cafea. Cele mai mari sanse le are Liviu Dragnea. Cine se ocupa cel mai bine de organizarea partidului”, a declarat Nita, la iesirea din biroul lui Zgonea. Dragnea: ”Nu stiu, tot ce e posibil”.

UPDATE 14:55 Liderii PSD s-au strans in biroul lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, care a anuntat ca nu candideaza pentru functia de presedinte interimar.

STIREA INITIALA

Retragerea lui Victor Ponta a deschis sezonul luptei pentru putere in interiorul PSD, Liviu Dragnea oficializand ruptura de ”prietenul” sau, care o sustine pe Rovana Plumb. Comitetul Executiv al pesedistilor va decide daca Ponta isi va mentine influenta totala asupra partidului prin intermediul Rovanei Plumb sau Liviu Dragnea va juca rolul de filtru intre guvern si PSD. Partidul poate trece de la un presedinte inculpat – Ponta, la unul condamnat – Dragnea, dupa cum ii denumea pe cei doi chiar Valeriu Zgonea, un alt pretendent la sefia partidului in eventualitatea organizarii unui Congres. In viitorul PSD, un rol cheie il joaca Gabriel Oprea, dar si o negociere Ponta – Dragnea pentru impartirea sferelor de putere. Dragnea a acuzat-o voalat pe Plumb ca a folosit „multi bani” pentru o campanie de presa impotriva sa pentru a castiga competitia interna. In lupta pentru putere din PSD, tridentul Ghita-Udrea-Basescu l-a atacat pe Dragnea, prezentat drept un apropiat al Opozitiei si al lui Iohannis. Oprea a anuntat deja ca Ponta nu mai este liderul Coalitiei de guvernare si ca acesta este presedintele PSD, indiferent de numele sau. Votul din Comitetul Executiv va avea un rol important si in viitorul lui Ponta la Palatul Victoria.

Comitetul Executiv, in care se decide cine va conduce PSD pana la Congres, va arata daca Ponta isi mentine influenta asupra partidului sau Liviu Dragnea poate intrerupe hegemonia de cinci ani a lui Ponta. PSD a fost in ultimii cinci ani un partid care s-a supus total vointei lui Victor Ponta, contestatarii fiind eliminati treptat, opozitia in partid fiind o himera.

Este pentru prima data cand Liviu Dragnea si Victor Ponta se vor afla oficial in tabere diferite, chiar daca cei doi isi fac in continuare declaratii amicale, vorbind despre prietenia lor. Razboiul pentru scaunul gol lasat de Victor Ponta in Kiseleff a inceput, criza partidului poate inceta dupa CEX sau se poate acutiza in perioada urmatoare pana la organizare Congresului.

Relatia Ponta – Dragnea a fost cea care a dat forta PSD in ultimii cinci ani, cei doi cladind o echipa solida, care si-a eliminat adversarii cu pretentii la conducerea partidului. Puterea tandemului Ponta-Dragnea a crescut constant in PSD datorita victoriilor la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare, in timp ce PSD ajungea in 2014 un partid inert care accepta orice decizie venita de la Victor Ponta. Premierul a avut la indemana bani si functii pentru recompensarea fidelilor, gruparea premierului fiind dependenta de guvernare. Baronii si sefii de organizatii sunt si ei eliminati fie de DNA, fie pe linie de partid. Relatia Ponta - Dragnea

Prima fisura in relatia Ponta – Dragnea a inceput sa apara in 2014, cand Dragnea a simtit ca Ponta nu il sprijina pentru a prelua conducerea partidului daca premierul ajunge la Palatul Cotroceni. Dragnea a continuat sa ramana alaturi de Ponta si dupa pierderea prezidentialelor, incercand in decembrie 2014 organizarea unui Congres fulger pentru reconfirmarea lor in functii. In 2015, relatia celor doi a ajuns aproape la o ruptura, Ponta luand mai multe decizii fara sa se mai consulte cu Dragnea. Astfel, ultimul a fost nevoit sa recunoasca de mai multe ori ca a aflat de deciziile premierului de la televizor, fara sa fie informat in prealabil.

Dragnea pierde si functia de vicepremier in guvern - 2014, influenta lui Gabriel Oprea asupra lui Ponta crescand simtitor. Viitorul lui Dragnea in PSD parea sumbru dupa ce acesta a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului din 2012. Dragnea si-a dat demisia din functia de presedinte executiv, dupa ce Ponta a anulat un Comitet Executiv in care urma sa se discute situatia sa, fara sa-l anunte. Dragnea s-a retras si din guvern, ramand doar cu functia onorifica de coordonator politic al PSD.

Retragerea lui Ponta din fruntea PSD a fost inca un moment in care cei doi nu s-au consultat, Dragnea afirmand ca tot de la televizor s-a informat. Dar a fost si momentul in care Dragnea si-a refacut calculele. Vazand ca Ponta trage sforile ca Rovana Plumb sa preia partidul, ca Ilie Sarbu il ataca direct, iar trusturile media prietene premierului duc o campanie de presa impotriva sa, Dragnea ia decizia sa candideze pentru sefia partidului. Ruptura Ponta – Dragnea s-a produs, chiar daca cei doi mimeaza in continuare prietenia. Comitetul Executiv de miercuri va decide astfel daca se mentine actualul status-quo, Ponta conducand cu mana Rovanei Plumb sau Dragnea se impune ca numarul unu in partid. Decizia va avea un rol decisiv asupra PSD, dar si asupra viitorului Congres al partidului.

Rovana Plumb, solutia de compromis pana la Congres Rovana Plumb a fost impusa ca presedinta a Consiliului National al PSD in martie, ea neavand vreun contracandidat. Apropiata total de Victor Ponta, Rovana Plumb si fidelii premierului i-au transmis prin mai multe comunicate de presa lui Dragnea sa nu se bage pentru functia lasata libera de Ponta. Fara sa aiba sprijinul lui Victor Ponta, Rovana Plumb nu ar putea castiga competitia in partid impotriva lui Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a facut in ultima luna un turneu prin tara, trecand prin aproximativ 30 de organizatii PSD.

In acest timp, Rovana Plumb, in calitate de presedinte interimar, a avut rolul de a transmite mesajele guvernamentele ale lui Victor Ponta. Fara sa aiba vreun dosar la DNA, Rovana Plumb a fost vazuta ca o solutie de compromis pana la viitorul Congres al partidului. ”Este femeia noastra”, a descris-o Marian Oprisan chiar in sedinta Biroului Permanent National in care Rovana Plumb a fost reinvestita in functia de presedinte interimar. Si Ion Iliescu a declarat ca Rovana Plumb este o varianta buna pentru partid. Ea se bucura de votul colegilor din guvern, dar si fidelilor lui Victor Ponta.

Dragnea, condamnat si mentionat in alte dosare Principala problema pentru Dragnea in ocuparea functiei de presedinte interimar al PSD o reprezinta faptul ca este condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul. Astfel, pesedistii ar trebui sa dea explicatii cum de au ales un lider condamnat de o instanta. Numele lui Dragnea a fost mentionat si in alte dosare. Presedintele Klaus Iohannis a depus anul trecut o plangere penala pe numele lui Liviu Dragnea, din cauza Ordonantei care permite migratia alesilor locali. Pana in prezent, procurorii au anuntat doar inceperea urmaririi penale ”in rem” in acest dosar. In presa, au aparut anul trecut mai multe stenograme in care numele lui Dragnea aparea ca intermediar al unei spagi date de omul de afaceri Ioan Nicolae Alinei Bica – fosta sefa DIICOT. Dragnea a resping categoric intermedierea unei spagi de 3,5 milioane de euro.

Raportul de forta centru - teritoriu O alta semnificatie a votului de miercuri din CEx este legata de raportul de forta teritoriu – centru. In timpul mandatului lui Victor Ponta, centrul a castigat categoric suprematia in partid, liderii din teritoriu neavand niciun cuvant de spus in deciziile luate. De cele mai multe ori, sefii organizatiilor au fost convocati pentru a vota deciziile anuntate deja sau numele ministrilor pe care le-au aflat de la televizor. In teritoriu s-a acumulat deja un sentiment de frustare fata de centru, care este perceput drept singura sursa de putere. Dorinta presedintilor de organizatii a fost ignorata in ultimii ani, pe masura ce puterea lui Victor Ponta s-a marit in partid, iar sansele acestuia cresteau in a deveni presedintele Romaniei. Nici dupa infrangerea din 16 noiembrie, sefii de organizatii nu s-au revoltat de teama sa nu piarda guvernarea, care depinde exclusiv de Victor Ponta. In continuare, toti sefii de organizatii ii cer premierului sa ramana la Palatul Victoria si sa nu faca un gest pripit prin care sa-si anunte demisia. Frica de Opozitie este inca prezenta in PSD, care vrea sa intre in alegerile locale si parlamentare din postura de partid aflat la guvernare. In acelasi timp, liderii de organizatii doresc ca rolul partidului sa creasca in raport cu puterea celor pusi de PSD la Palatul Victoria. Rovana Plumb si Liviu Dragnea au vorbit la unison de mentinerea guvernarii, a actualei coalitii de guvernare si a functie de premier pentru Victor Ponta.

Rolul lui Gabriel Oprea in viitorul PSD Gabriel Oprea este un personaj care a castigat foarte multa putere in ultimii trei ani. Avand in spatele sau doar 15 parlamentari, 2,5%, Oprea a devenit cheia mentinerii guvernarii de PSD si Victor Ponta. In prezent, UNPR are 10% in Parlament si poate provoca rasturnarea guvernului daca anunta ca voteaza o motiune de cenzura. Influenta lui Oprea asupra lui Ponta s-a resimtit si in influenta crescuta a acestuia asupra Guvernului si a PSD.

Generalul participa la sedintele PSD, dar nu se sfieste sa afirme public ca UNPR sustine guvernul doar daca Ponta este premier. Oprea a ramas singurul vicepremier al Guvernului si a fost si premier interimar in perioada cand Ponta s-a operat si recuperate in Turcia. Acesta a declarat in ultima sedinta a Biroului Permanent National al PSD ca o sustine pe Rovana Plumb pentru sefia partidului, el prezentand-o pe aceasta drept ”liderul coalitiei de guvernare”. Dragnea a dorit sa se asigure, la un pahar de vin, ca Oprea nu se va implica in competitia interna din PSD. Chiar daca Dragnea a parut ca cere acordul lui Oprea, multi social-democrati se asteapta ca Dragnea sa opreasca ofensiva UNPR asupra alesilor locali ai PSD. In partid, circula deja teoria ca Oprea racoleaza intens alesi locali ai PSD promitandu-le ca ii scapa de problemele cu justitia. De altfel, chiar lideri din conducerea PSD cred ca Oprea ii poate ajuta sa obtina sentinte favorabile. Si Dragnea si Plumb au vorbit de prietenia cu Oprea si mentinerea actualei coalitii de guvernare, generalul creandu-si imaginea de personajul vital pentru PSD, de care depinde soarta acestui partid. Viitorului lider al pesedistilor ii va reveni misiunea de a gestiona relatia cu Oprea si UNPR, vorbindu-se de o alianta pentru locale si parlamentare.

Dragnea: Am fost atacat pe bani multi

Si in media s-a simtit deschiderea competitiei interne in PSD, Liviu Dragnea acuzandu-si contracandidata ca a folosit multi bani pentru a-l denigra. Dragnea s-a ferit sa vorbeasca deschis daca Rovana Plumb a platit posturile tv pentru stiri si emisiuni defavorabile lui. In ultima perioada, un post de televiziune, apropiat de Sebastian Ghita, a fost cel care a difuzat mai multe stiri impotriva lui Dragnea. ”Nu cred in coincidente, sunt baiat major, este o campanie impotriva mea”, au fost acuzele aduse de Liviu Dragnea. Coordonatorul politic a fost acuzat ca este omul lui Traian Basescu, al lui Klaus Iohannis, ca este santajat de binomul DNA-SRI si ca vrea sa il rastoarne pe Victor Ponta. Dragnea a reclamat deschis aceste atacuri chiar in sedinta Biroului Permanent National al PSD.

Basescu si Udrea il ataca pe Dragnea Elena Udrea si Traian Basescu s-au implicat si ei in campania din interiorul PSD, ambii atacandu-l pe Liviu Dragnea. Nu este pentru prima data cand Udrea si Basescu au interventii despre situatia din PSD, fostul presedinte aparandu-l pe Victor Ponta de acuzatiile DNA. In 2014, s-a vorbit despre un blat Ponta-Udrea-Ghita prin care se incerca supraexpunerea mediatica a conflictului Ponta – Udrea pentru eliminarea celorlalti competitori. Si campania premierului Ponta a mers pe dihotomia basist – antibasist, orice alta discutie incercand sa fie anulata.

Scrisoarea unui membru de partid

Andrei Alexandru, fostul purtator de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu, a trimis o scrisoare deschisa in calitate de membru PSD in care vorbeste de lupta pentru putere din interiorul PSD.

”Stimati colegi, oare nu mai distingeti intre mizele reale si cele imaginare ? Biroul Permanent National al PSD a votat in unanimitate nimic, iar acum Comitetului Executiv i se propune sa voteze tot nimic, chiar daca acelui nimic i s-a dat numele: presedinte interimar. Fiindca nu exista procedura statutara, la functia inexistenta de presedinte interimar al PSD se poate inscrie orice cetatean roman sau strain, membru sau nemembru de partid. Nu exista vreun criteriu de a refuza cuiva candidatura. Dupa ce lupta  se va fi incheiat, in urma careia icsulescu a primit votul majoritar al CEx pentru functia de presedinte interimar, icsulescu nu va avea mai multe atributii decat un simplu membru al PSD, pentru ca, repet, functia nu exista si, ca urmare, nu are atributii. Statutul oricarui partid este un act legal, cu o forta juridica conferita prin lege si inregistrat la Tribunalul Bucuresti pentru a fi opozabil in Justitie”, sustine Alexandru.

Potrivit acestuia, un procuror ”zelos” al Codrutei Kovesi ”ar putea eticheta drept uzurpare de calitati oficiale sau trafic de influenta, semnatura, pe orice document oficial, in calitate de ”presedinte interimar”. El pledeaza pentru incheierea rapida a acestei stari de interimat in PSD, precizand ca Dragnea si Ponta au gresit cand au impus in partid Rezolutia de Integritate la Consiliul National din martie.

Comitetul Executiv al PSD este format din 93 de membri, jumatate provenind din teritoriu, iar ceilalti reprezentand structurile centrale. Pentru a deveni viitorul lider al PSD, Dragnea si Plumb au nevoie de jumatate plus unu din numarul total de voturi al colegilor din Comitetul Executiv. Dragnea a anuntat ca votul o sa fie secret si ca spera ca premierul Ponta o sa-l voteze, asa cum l-a votat si el mereu. Rovana Plumb, ministrul Muncii, se bucura de sprijinul fidelilor lui Ponta si celor din administratia centrala, dar si locala. Ascensiunea lui Dragnea nu este vazuta cu ochi buni, principalul handicap al acestuia fiind condamnarea in dosarul Referendumul. Sedinta Comitetului Executiv a fost programata la Palatul Parlamentului.

Citeste si Oprea, dupa ce s-a intalnit „la un vin” cu Dragnea: „Ponta nu mai e liderul Coalitiei” Citeste si Dragnea: Victor Ponta trece printr-o perioada foarte grea si nu mai este foarte, foarte stabil. PSD trebuie sa-si vina in fire Citeste si Ponta anunta in ce conditii VA DEMISIONA si ii cere lui Iohannis un ACORD SCRIS Citeste si Cum raspunde Ponta la intrebarea: „V-ati gandit sa va dati demisia de la Guvern?” PLUS Pe cine ar sustine la Palatul Victoria in locul sau Citeste si Zgonea se incalzeste pentru sefia PSD: Ponta este inculpat, Dragnea este condamnat, partidul este in criza
Publicat de : ---
Data publicrii: 23 Iul 2015 - 04:58
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48547&titlu=LIVIU_DRAGNEA__NOUL_PRESEDINTE_AL_PSD__Ponta__sustinatorul_Rovanei_Plumb__invins_in_partid_cu_65_la_18