Partidul lui Macovei, atac la Iohannis [1]

Partidul M10 al europarlamentarului Monica Macovei il critica pe presedintele Klaus Iohannis dupa ce seful statului a promulgat legea alegerilor parlamentare, sustinand intr-un comunicat ca "Iohannis si cartelul PSD-PNL sfideaza diaspora si electoratul reformist"

.

"Presedintele Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare, care sfideaza diaspora si nu aduce niciun progres real pentru electoratul care vrea reforma clasei politice. Singurul scop al legii este sa protejeze partidele mari si corupte, in principal PSD si PNL. Pragul electoral a crescut pentru aliante (8-10%), iar numarul alesilor de diaspora a ramas acelasi, sfidator de mic. S-a revenit la votul pe lista. Nu se tine cont de referendumul prin care poporul a decis instituirea unui parlament unicameral cu 300 de deputati, asa ca vom avea 466 de alesi, in continuare prea mult pentru o tara cu populatia Romaniei", afirma partidul lui Macovei.

În opinia formatiunii politice, la acestea se adauga, "abandonarea subiectului votului la distanta (prin corespondenta si electronic)".

Criticile partidului lui Macovei la Iohannis vin la scurt timp dupa atacul lui Traian Basescu. Fostul presedinte s-a declarat la randul sau nemultumit de promulgarea legii alegerilor parlamentare, afirmand ca „presedintele Iohannis a abdicat fara sa fie rege".

"Promulgand fara sa obiecteze Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, Presedintele Iohannis si-a abandonat cea mai importanta prerogativa, aceea de a-i reprezenta si de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare deceptie cand am constatat ca legea nu este atacata la Curtea Constitutionala si iata de ce: - Numar de parlamentari conform noii legi: 466; - Numar de parlamentari conform referendumului din 2009: 300. Daca Parlamentul nu a binevoit sa respecte votul exprimat de romani intr-un referendum validat, Presedintele Romaniei avea obligatia constitutionala sa actioneze in favoarea propriului popor", a scris Basescu pe Facebook.

Basescu, si cu legea alegerilor parlamentare, si cu Codul Fiscal

Tot marti, Traian Basescu a lansat un atac la adresa presedintelui Iohannis pe tema Codului Fiscal.

"Înainte de a respinge acest cod, presedintele trebui sa cheme Guvernul pentru consultari", a spus Basescu, care a precizat totodata ca "avem sansa, pe aceasta teorie a cresterii economice prin consum, sa ajungem la situatia din 2009-2010".

Basescu a afirmat totodata, legat de salariile demnitarilor, ca "daca asta il salveaza pe domnul Iohannis de coruptie, dati-i repede salariu mare".

Ponta, doar cu Codul Fiscal

Un atac la adresa lui Iohannis a venit marti si de la Victor Ponta, tot pe tema Codului Fiscal. Premierul l-a atacat din nou pe presedintele Iohannis dupa ce seful statului a promulgat luni Codul de Procedura Fiscala, Ponta spunand ca "avem caruta, nu avem caii, dar poate asa se lucreaza nemteste".

Ce prevede legea alegerilor parlamentare

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, proiect agreat si de PSD si de PNL.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede ca alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare sa fie un deputat la 73.000 locuitori si un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputati, carora li se adauga cei 18 deputati ai minoritatilor, 134 de senatori si doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori si 4 deputati, mentinandu-se numarul actual al celor care ii reprezinta pe romanii din strainatate).


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Iul 2015 - 05:01
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48517&titlu=Partidul_lui_Macovei__atac_la_Iohannis