Bancile se redeschid in Grecia [1]

De luni, bancile din Grecia se redeschid, iar Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) creste cu 10 procente pentru o serie de bunuri si servicii

. Sunt doua teste majore pentru economie si premierul Alexis Tsipras, scrie AFP.

De la bancomat pot fi retrasi zilnic maximum 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita ca populatia sa fie nevoita sa faca zilnic coada la ATM-uri.

Tot de luni, TVA-ul creste de la 13% la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante, dar si pentru calatoriile cu taxiul sau inmormantari. Pentru serviciile hoteliere, TVA-ul ramane la 13%, iar pentru medicamente, carti si bilete de spectacole, la 6%.

Începand din 2016, guvernul grec mizeaza pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro in 2015 si de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

În acelasi timp, autoritatile de la Atena ar urma sa primeasca in regim de urgenta un imprumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, precum si pentru arierate de aproximativ doua miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

De miercuri, in Parlamentul de la Atena urmeaza sa fie adoptata o noua runda de reforme in domeniul dreptului civil si al legislatiei bancare.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa ce 39 din cei 149 de deputati ai Syriza au votat impotriva majorarii TVA-ului. Tsipras a procedat la zece schimbari in cadrul echipei sale inlocuind mai multi ministri si viceministri.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2015 - 05:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48506&titlu=Bancile_se_redeschid_in_Grecia_