Nicolaescu: Nici asumarea raspunderii, nici OUG nu ar respecta Constitutia [1]

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a sustinut luni ca o lege adoptata de Parlament si aflata in proces de promulgare precum Codul Fiscal nu mai poate fi adoptat prin alta procedura legislativa, cum ar fi asumarea raspunderii Guvernului sau o Ordonanta de Urgenta

.

"As vrea sa subliniez un aspect de natura constitutionala: atat timp cat o lege este adoptata de Parlament si se afla in proces de promulgare, un asemenea act normativ nu mai poate fi adoptat prin alta procedura legislativa, cum ar fi asumarea raspunderii Guvernului sau o Ordonanta de Urgenta, decat, sigur, incalcand prevederile constitutionale", a declarat Nicolaescu la RFI.

Coalitia de guvernare "probabil va avea mintea de pe urma, in sensul in care sa se puna la masa si sa convoace Parlamentul, ca de aceea este majoritate parlamentara si bineinteles, absolut toti cei care au ceva de spus sa dezbata inca o data care sunt riscurile aplicarii Codului Fiscal, in conditiile in care Guvernul nu si-a indeplinit angajamentele", a mai spus acesta.

Întrebat care e solutia pentru adoptarea Codului Fiscal, Eugen Nicolaescu a declarat: "Unica solutie ramane convocarea Parlamentului, dezbaterea in Parlament a cererii de reexaminare a presedintelui, unde sunt trei posibilitati. Una este sa-l retrimita in forma in care a fost adoptat initial, a doua, sa faca modificari si a treia, sa-l respinga".

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, dupa respingerea Codului Fiscal de catre presedintele Klaus Iohannis, ca Guvernul va incepe sa promoveze masurile cuprinse in acest document fie prin ordonanta de urgenta, fie prin prin asumarea raspunderii.

"Eu cred ca Parlamentul si noi, Guvernul, o sa incepem sa aplicam fie prin ordonanta de urgenta, fie printr-o angajare a raspunderii aceste masuri dar sa stiti, imaginea proasta ramane si oamenii de afaceri o sa spuna: 'Nu, iar e razboi politic, mai bine ne tinem banii si mai vedem. Nu-i mai bagam in Romania ca nu e o tara de oameni seriosi.(...)' Am solutii. Miercuri pot sa adopt prin ordonanta de urgenta—cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9% — pot sa adopt si cea cu 19% sau altceva. Sau pot sa merg sa imi angajez raspunderea si cu siguranta nu vor avea voturi pentru motiunea de cenzura. Problema e alta: mesajul nu este de coerenta si de consens politic", a spus Ponta la RTV.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2015 - 05:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48493&titlu=Nicolaescu__Nici_asumarea_raspunderii__nici_OUG_nu_ar_respecta_Constitutia