Șoferii senatorilor cer spor de stres pentru că lucrează cu demnitari [1]

Noxe în garaj, salarii proaste, pericole la ieșirea din garaj și dureri de cap din cauza condițiilor de lucru sunt numai câteva din ofurile șoferilor de la Senat, strânse într-o petiție, trimisă conducerii acestei Camere

În pofida limuzinelor luxoase cu care îi plimbă pe senatori și pe care le mai folosesc și ei din când în când, șoferii angajați ai Senatului sunt nefericiți. Ei acuză condiții de lucru insalubre și faptul că sunt prost plătiți. O scrisoare trimisă, ieri, de către Sindicatul șoferilor din Senat, Biroului Permanent arată că, în garajul subteran unde sunt parcate mașinile senatorilor, instalația de evacuare a gazelor produse de autoturisme nu funcționează, iar dispecerii se plâng de dureri puternice de cap și de faptul că respiră foarte greu. De altfel, șeful serviciului de protecție a muncii din Senat, Gheorghe Bălașa, declara, săptămâna trecută, că volumul de noxe din garaj este mult peste limita admisibilă. Bălașa susținea că, din această cauză, cel puțin patru șoferi au murit de cancer în ultima perioadă.

Șoferii cer, pe lângă refacerea instalației de aerisire, să li se plătească un spor de toxicitate, iar Senatul să suporte plata pentru analizele medicale ale conducătorilor auto. Aceștia se mai plâng că ieșirea din garajul subteran este anevoiasă și că pune în pericol atât pe cel care conduce mașina, cât și autoturismul. Se pare că, la ieșirea din garaj, s-au produs câteva accidente, de care au fost invinovățiți, fără nici o bază, șoferii, cărora li s-a suspendat permisul pe o perioadă între o lună și trei luni. Șarpanta, unde parchează 40 de mașini, este insalubră, acoperișurile sunt sparte, apa curge pe instalațiile electrice, iar, în clubul amenajat acolo, pardoseala este șubredă și acoperișul este deteriorat.

Șoferii mai cer ca, în locul halatelor de protecție cu care au fost dotați cu forța de fostul secretar al Senatului, Constantin Sava, să primească costume. Vor, de asemenea, să primească un spor de stres, pentru că transportă demnitari, să li se dea bonuri de masă și bilete de odihnă și tratament. Ei cer redistribuirea salariilor de merit, mai ales pentru spălătorii care lucrează în condiții de umiditate ridicată și noxe.

În apărarea revendicărilor șoferilor s-a ridicat chestorul Senatului, liberalul Nicolae Vlad Popa, dar demersul său nu a avut succes. După cum a spus, ieri, președintele acestei Camere, Nicolae Văcăroiu, singurul lucru care se poate face pentru șoferi este repararea celor două ventilatoare din garajul subteran. Pentru rest – care ar presupune alocarea a zeci de miliarde -, nu sunt bani, mai ales că Senatul are nevoie de fonduri pentru a se muta la Palatul Parlamentului.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 09 Iun 2005 - 08:48
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4839&titlu=Soferii_senatorilor_cer_spor_de_stres_pentru_ca_lucreaza_cu_demnitari