-->
exclusiv
Tweet
0
Comenteaza
0
Email
Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla
Aboneaza-te
In ultimul an si jumatate, o adevarata academie a infractorilor a inceput sa se dezvolte in penitenciarele din Romania
. Elita detinutilor scrie carti pe banda rulanta, folosindu-se de prevederile legale care spun ca o „lucrare stiintifica”, scrisa sub coordonarea unui cadru didactic universitar si publicat la o editura acreditata la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice si Invatamantului Superior (CNCSIS), valoreaza 30 de zile de inchisoare scazute din pedeapsa.
Cifrele obtinute de gandul de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) arata ca fenomenul capata amploare de la an la an, astfel ca daca in 2012 erau publicate 7 „lucrari stiintifice” de catre detinutii din Romania, in perioada 2012-2014 s-a ajuns la 97 de lucrari.
In perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, detinutii din Romania au publicat sau vor sa publice 174 de lucrari detectate de gandul, pe baza datelor obtinute de la ANP, plus alte 24 de titluri pe care nu le-am putut gasi la vreo editura, insa care au fost notificate de detinuti la penitenciarele lor. In total, deci, 198 de lucrari intr-un an si 4 luni.
In articolul de maine, gandul va arata cum se scriu unele dintre aceste „lucrari stiintifice”, asa cum ne-a povestit directorul unei edituri des frecventate de puscariasii care vor sa isi publice cartile: de cele mai multe ori, e vorba de „insailari” care sunt completate in afara gratiilor de alte persoane, iar profesorii care isi dau girul asupra lor sunt fie cunostiinte ale infractorilor, fie sunt platiti special pentru asta.
„Scriitorii” din inchisori nu sunt tocmai infractori comuni: parlamentari, functionari publici, primari, magistrati, oameni de afaceri, cadre militare, medici, bancheri sau jurnalisti. Multi sunt nume cunoscute: Adrian Nastase, Dan Voiculescu, George Becali, Nicolae Mischie, lotul oamenilor de fotbal din dosarul „Transferurilor”, fostul sef al Loteriei Romane Nicolae Cristea, primarii Antonie Solomon si Sorin Apostu, fostii parlamentari Dan Pasat, Sorin Rosca Stanescu, Zsolt Nagy, magistrati precum procurorii Max Balasescu, Gabriela Ghita sau judecatorul Dumitru Rebegea, oamenii de afaceri Cornel Penescu, Stefan Radulescu, Ioan Niculae sau Bogdan Popovici.
Alaturi de ei, de gulerele albe ale infractorilor, sunt si cazurile exotice de „scriitori”. Violatorul Dragos Virgiliu Oprea a scris nu mai putin de 4 carti de finante, criminalul Aurel Enea, poreclit „Macelarul din Petrosani”, a scris despre „Evolutie versus creatie” – o serie de panseuri despre Dumnezeu si viata. Constanteanul Nicu Caracota, implicat intr-un caz de furt de motorina, a scris un ghid gastronomic, fiind si proprietar de restaurant. Cantaretul Lupsa Realini, de la „Gaz pe foc”, a scris doua lucrari de medicina dentara cat si-a ispasit pedeapsa pentru complicitate la trafic de influenta, iar traficantul de droguri Octavian Arhip, din dosarul „Cocaina saracilor” a scris doua carti despre turism. Doi proxeneti – Tibor Polgar si Andrei Staicovici, din dosarul de pedofilie al fostului prezentator OTV Doru Iuga, au scris despre reinsertia sociala a puscariasilor, respectiv despre aerul conditionat. Politistul Laurentiu Balan din lotul permiselor de la Arges a scris doua carti despre automobile.
Campionii lor, al „scriitorilor” din inchisori care isi castiga zilele de libertate cu fiecare coala scrisa, sunt insa doi: fostul deputat PSD Nicolae Vasilescu, poreclit „nea Jack” sau „nea Geaca”, si omul de afaceri Dinel Staicu.
„Nea Jack” a scris nu mai putin de 9 carti (dintre care 5 sunt caracterizate drept „studii documentare”) in doar un an de detentie si a schimbat chiar si penitenciarul, dupa ce i s-au respins primele cereri de liberare conditionata. El va iesi din inchisoare in iulie, daca decizia ultimei instante se mentine. A stat in spatele gratiilor un an si jumatate din cei doi cati a primit, pentru trafic de influenta, dupa ce a cerut impreuna cu complicii sai exorbitantul comision de 40% din contracte publice ale unor primarii din judetul Constanta.
Dinel Staicu a scris 7 carti in perioada analizata de gandul. Este un scriitor prolific, la doua-trei luni publica o carte, iar daca ar fi ca penitenciarul sa tina cont de toate cartile sale, Dinel si-ar ispasi pedeapsa cat ai clipi din ochi. In 2014, Dinel Staicu a primit 5 ani de inchisoare pentru ca a mituit o judecatoare, sa-l scape de pedeapsa din dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor.
Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti: „Exista o imperfectiune majora a cadrului legislativ”
Desi apetitul scriitoricesc al detinutilor respecta legea, iar instantele de judecata nu au nicio obligatie sa tina cont de opera lor „stiintifica” din spatele gratiilor atunci cand iau decizia liberarii conditionate, exista o mare problema: cine stabileste caracterul stiintific al acestor scrieri si cine certifica faptul ca autorii lor sunt chiar detinutii? Nu exista un control veridic al calitatii „stiintifice” a acestor lucrari, iar practica arata ca in unele cazuri lucrarile pot fi suspectate ca au alti autori – vezi cazul Gheorghe Copos, acuzat de plagiat de un fost masterand la istorie.
In cazul lui Copos, care a scris 5 carti in doar un an de detentie, fiind eliberat conditionat la inceputul lunii aprilie, dupa ce a executat mai putin de o treime din pedeapsa, Universitatea din Bucuresti desfasoara o ancheta de plagiat, dupa ce un fost masterand la Istorie, Catalin Parfene, l-a acuzat pe acesta ca i-a copiat lucrarea de masterat cu tema „Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI” si a publicat o carte din inchisoare.
Legea 254/2013 privind executarea pedepselor arata, la articolul 96, ca pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie brevetata, se considera 30 de zile executate din pedeapsa. Prin lucrari stiintifice, se intelege lucrari publicate in reviste recunoscute de CNCSIS, la edituri recunoscute de CNCSIS sau comunicari stiintifice sustinute la o conferinta nationala sau internationala si publicate in analele acestora, conform unui raspuns al ANP pentru gandul.
„Subliniem ca Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate nu au competenta legala de a se pronunta cu privire la caracterul stiintific al lucrarilor elaborate si publicate de catre detinuti”, se arata in raspunsul respectiv.
De altfel, din comisia de liberare conditionata formata la nivelul fiecarui penitenciar, nu face parte nicio persoana calificata sa decida asa ceva, ea fiind compusa din judecatorul de supraveghere a privarii de libertate (presedintele comisiei), directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii, directorul adjunct pentru educatie si un consilier de probatiune.
Responsabilitatea fata de „caracterul stiintific” al lucrarii o poarta cadrul didactic universitar, profesor sau conferentiar specializat in domeniul abordat de lucrarea respectiva, care trebuie sa depuna o hartie semnata la penitenciar, prin care atesta ca a coordonat lucrarea unui detinut si ca aceasta indeplineste rigorile stiintifice. Acest cadru didactic trebuie crezut insa pe cuvant, neexistand niciun alt filtru de control. De altfel, profesorii coordonatori ai lucrarilor detinutilor sunt tinuti la secret, numele lor facand parte din dosarele personale ale detinutilor, deci neputand fi aflate de public decat daca si cand scrierile detinutilor sunt publicate (se practica tiraje mici, de cateva zeci de exemplare, care sunt cumparate integral de detinuti).
Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti considera ca acest sistem este viciat, conducand la o „decizie arbitrara” in ce priveste liberarea conditionata a detinutilor.
„Comisia de etica a constatat (…) ca exista o imperfectiune majora a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie. Faptul ca girul unui profesor universitar, dar si ca publicarea unei lucrari la o editura acreditata CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formata din nespecialisti sa decida ca lucrarea publicata are caracter stiintific, mareste arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substantiala a pedepsei. In lumea academica a cercetarii, caracterul stiintific al unei lucrari este acreditat mult mai profesionist si cu instrumente mai rafinate”, a aratat Comisia de Etica din Universitatea Bucuresti, intr-un comunicat de presa, cu ocazia anuntului ca va infiinta o comisie de ancheta formata din specialisti, in cazul cartii fostului detinut Gheorghe Copos, acuzat de plagiat.
Cine sunt cei 73 de „oameni de stiinta” din puscariile Romaniei
Gandul va prezinta mai jos cine sunt detinutii, unii dintre ei liberati conditionat intre timp, care au scris lucrari stiintifice in perioada 2014 – iunie 2015, in ordinea numarului de carti scrise. Numele lor au fost aflate de gandul pe baza titlurilor lucrarilor furnizate de ANP, in numar de 157. Un numar de 24 dintre aceste lucrari nu au putut fi gasite in sursele publice existente, insa gandul a descoperit in plus mai multe lucrari care nu se aflau pe lista furnizata de ANP. Facem precizarea ca nu este obligatoriu ca aceste carti sa fi fost scrise toate in vederea folosirii la liberarea conditionata, insa ele au fost scrise in perioada de detentie mai sus mentionata.
1. Nicolae Vasilescu, zis „nea Jack”, deputat: 9 carti
Fost deputat PSD ales in Dolj, Vasilescu se afla la al treilea mandat de deputat cand a fost arestat. Inginer constructor, provenind din Partidul Romania Mare, Vasilescu a studiat si Dreptul, la Universitatea Bioterra. In decembrie 2013, el a fost condamnat definitiv pentru trafic de influenta, la 2 ani de inchisoare. Procurorii DNA l-au acuzat ca a cerut 2 milioane de lei de la un om de afaceri, pentru a interveni la primarii din judetul Constanta pentru a-i debloca platile pentru contracte publice. Poreclit „nea Jack” sau „nea Geaca”, conform portalului instantelor de judecata, Vasilescu s-a dovedit un om increzator in puterea sa: comisionul cerut de el reprezenta 40% din suma totala a contractelor – 5 milioane de lei.
In puscarie, „nea Jack” a fost coleg de celula cu fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, un „scriitor” prolific si el. De altfel, colegul de dosar al fostului deputat, cantaretul Lupsa Realini de la formatia „Gaz pe foc”, a recurs si el la metoda publicatului din puscarie, pentru a-si scurta pedeapsa.
Nicolae Vasilescu a publicat in perioada 2014-2015, cand se afla in puscarie, nu mai putin de 9 carti, toate la aceeasi editura – Editura Sitech, din Craiova, locul preferat al multor detinuti publicisti: „Alegerile europarlamentare – constituirea dimensiunii parlamentare a sistemului institutional al Uniunii Europene” (2014), „Etica parlamentara – conflicte de interese, incompatibilitati si ineligibilitati, imunitati si privilegii” (2014), „Romania si China – fotografia de azi a unei vechi si frumoase prietenii” (2014), „Votul in Europa – modalitati de exercitare a dreptului la vot” (2014), „Antagonisme politice – opozitia politica, conflicte si fenomene politice, deciziile cu suport „intelligence”” (2014), „Disciplina electorala – autoritati electorale si modele de reglementare in statele membre ale UE” (2014), „Finantarea partidelor politice – practica europeana in domeniul finantarii partidelor si campaniilor electorale” (2014), „Functionarul public european – spatiul administratiei locale europene si modele ale functiei publice” (2014), „Referendumul european – instrumentul democratiei participative a cetatenilor” (2014).
La fix un an de la incarcerare, Vasilescu a primit unda verde pentru liberarea conditionata, de la Comisia Penitenciarului Pelendava (Craiova), unde era inchis. Din pedeapsa totala, comisia l-a scutit de 125 de zile de inchisoare (mai mult de 4 luni), „ca urmare a muncii prestate”, condamnatul participand de asemenea „la programele si activitatile educative, manifestand interes pentru acestea”, arata motivarea Judecatoriei Craiova, care i-a respins cererea de liberare, consultata de gandul.
Magistratii craioveni au considerat insa ca nu reies „dovezi temeinice de indreptare” a condamnatului Vasilescu, astfel ca au decis ca „nea Jack” sa mai stea in inchisoare, dat fiind si faptul ca „este in executarea unei pedepse pentru savarsirea unor infractiuni de mare risc pentru societate, respectiv o infractiune de coruptie, savarsita dintr-o pozitie importanta in aparatul legislativ”. Judecatorii au decis ca liberarea conditionata a lui Nicolae Vasilescu sa fie discutata din nou la Comisia de la penitenciar, dupa data de 1 iunie 2015.
Cartile scrise de „nea Jack” in puscarie nu l-au ajutat nici la instanta superioara, la Tribunalul Dolj, unde Vasilescu a contestat decizia Judecatoriei Craiova. Tribunalul Dolj a tinut seama de cele 4 „lucrari stiintifice” si de cele 5 „volume de studii documentare” scrise de „nea Jack” in puscarie, insa a dat dreptate primei instante.
Vasilescu nu s-a lasat. S-a mutat la alt penitenciar, schimband in acest fel si instanta unde putea cere liberarea conditionata. Din Penitenciarul Gaesti, judetul Dambovita, „nea Jack” a cerut din nou liberarea, in aprilie 2015, la Judecatoria Gaesti. Nici aici nu a avut noroc din prima, pentru ca magistratii i-au respins iar cererea, observand ca instantele de la Craiova au fixat ca termen de rediscutare a liberarii sale conditionate data de 1 iunie 2015. S-a considerat deci ca solicitarea lui „nea Jack” este prematura.
Pe 2 iunie, Vasilescu a sesizat din nou instanta de la Gaesti, care i-a aprobat cererea pe 5 iunie. Fostul deputat mai are de asteptat insa pana pe 9 iulie, pentru o decizie definitiva.
2. Dinel Staicu, om de afaceri: 7 carti
Omul de afaceri care a condus SIF Oltenia si a patronat Universitatea Craiova si-a schimbat numele din Staicu in Nutu si a disparut din tara dupa ce a fost condamnat la 7 ani de inchisoare in 2011, pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor printr-un credit fraudulos de 5 milioane de euro. A fost prins in Ungaria, la Mako. Un complet din care a facut parte si judecatoarea Veronica Carstoiu a decis insa sa desfiinteze aceasta sentinta, admitand recursul in anulare al lui Dinel Staicu, astfel ca omul de afaceri a scapat atunci pe moment de puscarie.
Nu pentru mult timp, caci in 2013 DNA l-a trimis in judecata pe Dinel si pe judecatoarea Carstoiu, pentru ca acesta a mituit-o cu 630.000 de euro, pentru a obtine sentinta salvatoare. In 2014, Dinel Staicu a primit 5 ani de inchisoare pentru dare de mita.
De cand se afla in inchisoare, Dinel Staicu scrie, publicand pana acum 7 carti la editura craioveana Sitech: „Reforma bancara si fiscala” (2014), „Creditul social fiscalizat, factor mobilizator de relansare a economiei de piata” (2014), „Concept atipic si inedit sub impactul globalizarii economice” (2014), „Raportul de cauzalitate intre creditare si criza economico-financiara” (2015), „Piata de capital fiscalizat” (2015), „Foreign Policy” (2015), „Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii” (2015).
3. George Becali, om de afaceri: 5 carti
Fostul finantator al echipei Steaua Bucuresti, omul de afaceri din Pipera si-a publicat toate cartile scrise in detentie la Editura Saeculum I.O., din Bucuresti. Una dintre ele, o colectie de fotografii si memorii de la Muntele Athos, se gaseste si la vanzare, cu un pret care ajunge si la 40 de lei.
Gigi Becali a avut de executat o pedeapsa de 3 ani si sase luni, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in dosarul „Valiza” (banii platiti de Becali, 1,7 milioane euro, catre jucatorii Universitatii Cluj, pentru a castiga meciul cu CFR Cluj, care ar fi castigat campionatul daca batea in acel meci) si in dosarul sechestrarii hotilor care i-au furat masina. Becali a stat in inchisoare aproape 2 ani, fiind liberat conditionat in aprilie 2015.
Cele 5 carti ale lui Becali: „Becali si Steaua” (2014, 272 de pagini), „Becali si politica. Inceputurile” (2014, 500 de exemplare, 176 de pagini), „Muntele Athos, patria ortodoxiei” (2014, 175 de pagini), „Becali. Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei” (2015, 500 de exemplare, 206 pagini)”, „Iubirea milostiva si mantuitoare” (2014).
In 2015, Becali reediteaza „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, la Schitul romanesc Prodromul, de la muntele Athos din Grecia.
4. Ioan Berghezan, procuror: 5 carti
Foto: turnulsfatului.ro
Berghezan a fost procuror al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia si a condus Parchetul Tribunalului Sibiu. In 2012, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. El a luat 40.000 de euro mita de la un om de afaceri brasovean, Matei Marian Nicolae, primind banii intr-o benzinarie. Suma initiala ceruta drept mita a fost de 50.000 de euro. Afaceristul dorea ridicarea interdictiei de a parasi tara, intr-un dosar in care era anchetat.
Procurorul Berghezan a publicat 5 carti in 2014, toate la Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu: „Procesul managerial juridic din Romania in contextul european si international al autoritatii judiciare”, „Managementul resurselor umane in cadrul sistemului judiciar”, „Managementul comunicarii”, „Drepturile si libertatile fundamentale ale omului”, „Delincventa juvenila”.
Lui Berghezan i s-a respins cererea de liberare conditionata in decembrie 2014, insa in iunie 2015 fostul procuror a fost liberat conditionat, prin decizia Tribunalului Hunedoara.
5. Gheorghe Copos, om de afaceri: 5 carti
Fondatorul Ana Group si fostul patron al clubului Rapid Bucuresti, Copos a fost liberat conditionat dupa ce a executat mai putin de o treime din pedeapsa, adica un an si doua luni de inchisoare. Copos a fost condamnat la 3 ani si 8 luni de inchisoare in Dosarul Transferurilor si la 4 ani in Dosarul Loteria. In primul dintre dosare, in care a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie 2014, George Copos a fost gasit vinovat de implicarea in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. In al doilea dosar, Copos era acuzat ca a facut afaceri ilegale cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului roman de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa inchiriere a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.
In inchisoare, Copos a scris 5 carti, pentru care au girat trei profesori universitari – Stelian Brezeanu de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, Marin Andreica de la ASE si Romulus Andreica de la Academia Comerciala din Satu Mare, institutie de invatamant a Fundatiei cu acelasi nume, condusa de Marin Andreica.
Este vorba despre: „Tasnadul medieval”, Editura Niculescu (2014, 110 pagini, prefata de Stelian Brezeanu), „Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, Editura Niculescu (2014, 119 pagini, prefata de Stelian Brezeanu), „Franciza vs management in industria hoteliera”, Editura Niculescu, (2014, 119 pagini, prefata de Marin Andreica), „Turismul - vector de interculturalitate”, Editura Niculescu (2014, 119 pagini, prefata de Romulus Andreica), „Turismul european durabil si provocarile lui”, Meteor Press (2014, 144 pagini, postfata de Marin Andreica).
6. Nicolae Cristea, fost director al Loteriei Romane: 5 carti
Fostul sef al Loteriei Romane si colegul de dosar al lui Gheorghe Copos, Cristea este cel care a girat pentru afacerile lui Copos cu Loteria. El a fost acuzat ca l-a ajutat pe Copos semnand pentru afacerea cu cele 38 de spatii comerciale pe care acesta le-a vandut catre Loterie. Cristea a mai semnat si o sponsorizare de 800.000 de dolari catre Rapid, echipa unde Copos era actionar, precum si un panou publicitar la stadionul Giulesti, contra 175.000 dolari pe an, timp de 5 ani, pret supraevaluat. In 2014, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, in dosarul „Loteria”, alaturi de Copos.
Cristea a publicat sau se pregateste sa publice 5 carti in 2015. Cu una a dat gres, publicand-o la o editura neacreditata CNCSIS (care deci nu conteaza la liberarea conditionata) – Rawex Coms, asa ca acum o publica din nou, la Editura Sedcom Libris din Iasi, sub girul unui lector universitar de la ASE, Vladimir Aurelian Enachescu.
Cartile lui Cristea: „Lumea loteriilor – retrospectiva loteriilor europene si mondiale”, Meteor Press (2015), „Politici comerciale strategice in tarile dezvoltate”, Meteor Press (2015), „Istoria loteriei in Romania”, Meteor Press (2015), „Politici comerciale strategice in tarile dezvoltate”, Meteor Press (2015), „Particularitatile tranzactiilor transfrontaliere”, Rawex Coms apoi Sedcom Libris, (2015).
7. Stefan Radulescu, om de afaceri: 5 carti
Fostul partener de afaceri al lui Gelu Tofan, Radulescu a fost condamnat, apoi achitat pentru delapidarea firmei Tofan Trans a lui Tofan. Radulescu a fost acuzat de Tofan si ca a pus la cale o bataie primita de Tofan in 2005, cu ranga in plina strada, insa a fost achitat. Pentru bataie a fost condamnat doar o alta persoana, care a murit in mod suspect in penitenciar, conform lui Gelu Tofan. In 2012, Radulescu a fost condamnat in alt dosar, pentru delapidarea fabricii de mobila Mobins, primind 5 ani de inchisoare.
De cand sta in inchisoare, Stefan Radulescu a scris sau se pregateste sa publice: „Multiculturalitatea in turism – studiu de caz America”, Editura CD Press (2014), „Arbitrajul electronic”, Editura Noua (2014), „Securitatea nationala in era globalizarii”, Editura Noua (2015), „China si Japonia in economia mondiala”, Editura Noua (2015), „Eficienta politicii fiscale a SUA si UE in combaterea efectelor crizei economice”, Editura Noua, 2015.
8. Dan Voiculescu, om de afaceri: 5 carti
Profesor doctor in economie si autor de carti si inainte de a fi condamnat la inchisoare, fondatorul grupului media Antena si al Partidului Conservator scrie masiv din detentie. El a fost condamnat la 10 ani de inchisoare in 2014, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, fiind acuzat de spalare de bani in urma careia s-a produs un prejudiciu de 60 de milioane de euro statului.
In detentie, Voiculescu a scris sau se pregateste sa publice: „Dezvoltare economica durabila”, Editura Monitorul Oficial (2014, prefata de profesor Ovidiu Rujan, ASE), „Economia romanesca – realitati si perspective de dezvoltare”, Editura Bibliotheca, Targoviste (2015, prefata de Ilie Serbanescu), „Omenirea, incotro?”, Editura Niculescu (2014, prefata de Corina Voiculescu, fiica sa), „Investitiile straine directe – vector al dezvoltarii economice”, Editura Niculescu, (2015), „A patra cale”, Editura Bibliotheca, Targoviste, (2015).
9. Gheorghe Mencinicopschi, doctor biolog: 4 carti
Profesor universitar doctor in biologie, Mencinicopschi a fost directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In 2014, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare in dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA, pentru complicitate la infractiunea de stabilire a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a institutului, abuz in serviciu si fals in inscrisuri.
Autor al mai multor carti despre alimentatie, „Menci” a scris in inchisoare patru carti, publicate la Editura Medicala: „Alimentatia si patogeneza bolilor cardiovasculare” (2015), „Cerealele glutenice si boala celiaca sau Cand graul poate sa ne imbolnaveasca” (2015), „Carente nutritionale si bolile cronice” (2015), „Bolile informationale – patogeneza genetico-epigenica” (2015).
10. Cornel Penescu, om de afaceri: 4 carti
Fostul patron al echipei FC Arges, patronul lantului de magazine PIC, controleaza si Arges TV prin fiul sau. Penescu a fost condamnat in 7 dosare penale si sta inchis din 2013, primind pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de inchisoare. Dosarele lui Penescu cuprind o spaga data arbitrilor din Liga I, coruptie cu fonduri europene in dosarul Zeus al fostului presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu (PSD) si mita data primarului Craiovei Antonie Solomon.
Cartile lui Penescu, scrise in detentie, acopera domeniul jurnalismului si sunt publicate la Editura Sitech din Craiova: „Managementul mass-media. Sedinta de redactie in presa locala” (2014), „Comunicarea in spatiul public - Relatia dintre jurnalisti si specialistii in relatii publice” (2015), „Presa online din Arges - pasi timizi catre o presa a viitorului” (2015), „Jurnalismul de investigatie si particularitatile sale in presa locala romaneasca” (2015).
11. Dragos Virgiliu Oprea, condamnat pentru viol: 4 carti
Condamnat pentru viol, in 2013, la 7 ani de inchisoare. Conform Cancan, Oprea si-a violat fosta iubita intr-un apartament din Bucuresti si a fortat-o sa pozeze in ipostaze porno, amenintand-o ca va publica pozele. La fel ar fi procedat si cu a doua victima, unei a treia fete instanta neadmitandu-i plangerea de viol, pentru ca a inregistrat-o prea tarziu. Prima instanta l-a pus pe Oprea sa plateasca celor doua fete despagubiri totale de 476.000 de lei, insa Tribunalul Bucuresti a redus drastic despagubirile: o fata a primit 6.000 de lei, iar cealalta 5.500 de lei.
Cartile lui Oprea, publicate la Editura Sitech din Craiova: „Evaziunea fiscala in Romania” (2014), „Impactul auditului intern asupra activitatii economico-financiare in sectorul public” (2014), „Analiza indicatorilor gestiunii financiare” (2015), „Studiu privind evolutia veniturilor bugetului de stat al Romaniei” (2014).
12. Constantin Tiberiu (Tibi) Patru, jurnalist: 4 carti
Fost ziarist din Craiova si patron de publicatie, Tibi Patru a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in 2013, pentru inselaciune, fals si spalare de bani, in cazul unei achizitii fictive de echipamente tipografice. El fusese trimis in judecata din 2006. Inainte sa fie condamnat, Patru a mai scris 3 carti.
A scris sau se pregateste sa publice 4 carti, toate la Editura Sitech din Craiova: „Povestea presei”, (2014), „Politici si influente in arealul oltenesc – studiu de personalitate al politicianului istoriei recente” (2014), „Evolutie tehnologica si involutie deontologica in televiziune – studiu introductiv in comunicarea vizuala a ultimului sfert de veac” (2015), „A patra putere si impactul ei asupra democratiei din Romania postdecembrista – ultimii boemi” (2015).
13. Gheorghe (Gica) Popescu, fotbalist, om de afaceri: 4 carti
Fostul capitan al Nationalei de fotbal a Romaniei a scris 4 carti in inchisoare, toate despre sport si fotbal. In 2014, a fost condamnat la 3 ani si o luna de inchisoare, in Dosarul Transferurilor, pentru spalare de bani si evaziune fiscala, el lucrand pentru firma de impresariat a fratilor Becali, condamnati si ei in acelasi dosar. Ancheta a vizat efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
Cartile lui Gica Popescu au fost publicate la Editura Fundatia Scrisul Romanesc din Craiova: „Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti” (2014), „Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar” (2014), „Personalitatea sportivului” (2014), „Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara” (2014).
14. Dumitru Rebegea, judecator: 4 carti
Fost sef al sectiei Penale a Tribunalului Prahova, judecatorul Rebegea a fost condamnat in 2013 la 5 ani si 6 luni de inchisoare, pentru luare de mita si favorizarea infractorului. Procurorii DNA l-au acuzat ca a luat mai multe spagi prin intermediul iubitei sale, avocata, care il alinta „Marinus de Plus”, conform stenogramelor din dosar, citate de EVZ. Rebegea a luat spaga 25.000 de euro sa-l scoata din arest preventiv pe interlopul ploiestean „Austrianu”, conform DNA, precum si 20.000 de euro de la liderul clanului Ghenosu, pentru a-l lasa in libertate, conform motivarii instantei, citate de EVZ.
Cartile judecatorului Rebegea au fost sau sunt in curs de publicare la Editura Bibliotheca din Targoviste: „Actiunea civila in procesul penal” (2014), „Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate” (2015), „Masurile preventive in procesul penal” (2015), „Revizuirea in dreptul procesual penal roman” (2015).
15. Remus Virgil Baciu, vicepresedinte ANRP: 4 carti
Fost vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si avocat, Remus Baciu a fost condamnat in 2014 la 5 ani de inchisoare, pentru trafic de influenta, dupa ce a fost prins luand mita aproape 100.000 de euro, in flagrant, pentru urgentarea restituirii unui imobil. Baciu, 37 de ani, este doctor in stiinte juridice, absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti. Baciu a lucrat de-a lungul timpului atat cu administratia PSD, cat si cu PNL si PDL: a fost consilier personal al ministrului Sanatatii Daniela Bartos, consilier la cancelaria premierului Adrian Nastase, apoi a devenit secretar de stat pentru aplicarea legilor despagubirilor, in guvernele Nastase si Tariceanu. In 2005 a fost numit de Tariceanu vicepresedinte la ANRP, functie pe care a ocupat-o pana in 2014, lucrand deci si sub guvernul PDL.
Cartile lui Baciu: „Dreptul afacerilor: teste-grila si spete: partea generala” (Editura Universul Juridic, 2014), „O perspectiva juridica asupra datoriilor suverane” (Editura Sitech, 2015), „INCOTERMS 2010 Drepturile si obligatiile partilor” (Editura Universul Juridic, 2015), „Dreptul si noile provocari globale” (Editura Sitech, 2015).
16. Dan Pasat, deputat: 3 carti
Fost deputat PDL de Giurgiu, Pasat a fost condamnat la 3 ani de inchisoare in 2013, pentru santaj si coruptie. El a facut presiuni fizice si psihice asupra reprezentantilor unor firme si asupra unor primari, pentru a ceda lucrari publice catre firma controlata de el, Prod Invest. Pasat a obtinut foloase necuvenite de 1,8 milioane de lei, conform DNA.
Cartile lui Pasat, scrise in detentie: „Aspecte teoretice si de practica judiciara privind infractiunile de coruptie” (Editura BREN, Bucuresti, 2014), „Criminalitatea informatica” (Editura Sitech, Craiova, 2014), „Coruptia ca fenomen si infaptuirea justitiei” (Editura Sitech, Craiova, 2015).
Pe 19 iunie 2015, lui Dan Pasat i-a fost admisa cererea de liberare conditionata din Penitenciarul Gaesti, urmand ca sentinta definitiva sa fie data de Judecatoria Gaesti pe 23 iulie.
17. Maximilian Balasescu, procuror: 3 carti
Fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov, Max Balasescu a fost condamnat in 2013 la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita. Alte doua persoane care intermediau spaga au fost prinse de procurorii DNA cu 100.000 de euro, pentru Balasescu. Spaga urma sa fie primita in ancheta vrajitoarelor Vanessa si Melissa, care o pacalisera pe Oana Zavoranu. ANI l-a acuzat de asemenea pe Balasescu ca nu poate justifica 37.000 de euro din avere.
Cartile fostului procuror Balasescu, scrise in detentie si publicate la Editura Hamangiu din Bucuresti: „Criminalitatea organizata sau pluralitatea constituita de infractori in reglementarea legislatiei penale anterioare si a Noului Cod penal” (2014), „Reabilitarea – Cauza care inlatura consecintele condamnarii in reglementarea noului Cod penal” (2015), „Liberarea conditionata in reglementarea noului Cod penal si a Legii nr. 254/2013” (2015).
In martie 2015, Balasescu a fost liberat conditionat prin decizia Tribunalului Ilfov.
18. Sorin Rosca Stanescu, senator si jurnalist: 3 carti
Fostul patron al ziarului Ziua si fost senator PNL, SRS a fost condamnat in 2014 la 2 ani si 4 luni de inchisoare, in dosarul Rompetrol-Patriciu, privind manipularea pietei de bursa, pentru utilizarea de informatii privilegiate pe bursa si pentru constituire de grup infractional organizat. In prima zi de listare la bursa a Rompetrol, SRS a beneficiat de informatii privilegiate privind actiunile Rompetrol, de la Dinu Patriciu.
Fostul ziarist si-a publicat cartile din inchisoare la Editura BREN din Bucuresti: „Analiza vietii politice din Romania 2014-2015” (2015), „Un sfert de secol de presa postcomunista” (2015), „Criza financiara a presei scrise in Romania” (2015).
In mai 2015, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a aprobat liberarea conditionata a lui Sorin Rosca Stanescu din Penitenciarul Jilava, decizia fiind mentinuta definitiv de Tribunalul Ilfov, pe 25 iunie. Avocatii lui SRS au invocat cele trei „lucrari stiintifice” in fata judecatorului, pentru a demonstra reabilitarea fostului jurnalist.
19. Antonie Solomon, primar, senator PP-DD: 3 carti
Fostul primar al Craiovei din partea PDL, apoi senator PP-DD, Antonie Solomon a fost condamnat in 2013 la 3 ani de inchisoare, pentru luare de mita. El a luat 50.000 de euro de la Cornel Penescu, patronul argesean al lantului de magazine PIC.
In detentie, Solomon si-a publicat cartile la Editura Sitech din Craiova: „Consideratii privind comertul exterior al Romaniei in a doua jumatate a secolului XX (2014), „Principii europene in administratia publica” (2014), „Politica comerciala a Romaniei ca tara membra a Uniunii Europene (2014).
La iesirea din inchisoare, in decembrie 2014, cand a fost liberat conditionat, Antonie Solomon a declarat ironic ca a scris doua carti in detentie: „Un scorpion in lumea viperelor” si „Primaria – dragostea si pacostea vietii mele”.
20. Sorin Apostu, primar: 3 carti
Fostul primar PDL al Clujului a fost condamnat definitiv in 2014, la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru luare de mita. Procurorii DNA aratau ca Sorin Apostu a obtinut mita sau foloase necuvenite de 545.717 lei, echivalentul a 127.052 de euro. Potrivit DNA, banii proveneau de la reprezentantii unor firme care aveau contracte cu primaria Cluj-Napoca sau cu regii aflate in subordinea Consiliului local Cluj-Napoca. In activitatile de coruptie ale lui Apostu a fost implicata si sotia sa, Monica Apostu, avocat la Cluj, banii de mita fiind primiti prin intermediul biroului ei de avocatura, sub forma de contracte fictive de consultanta.
Absolvent de medicina veterinara la Bucuresti si doctor in „tehnologia si expertiza alimentelor”, Apostu era profesor universitar de microbiologia produselor alimentare, boli transmisibile prin alimente la om si managementul sigurantei alimentare, inainte de a intra in puscarie, cand de altfel a si scris trei carti.
Cartile sale scrise in detentie si aparute la Editura Risoprint din Cluj: „Controlul calitatii carnii si produselor din carne” (2014), „Controlul calitatii pestelui, batracienilor si a fructelor de mare” (2015), „Norme de igiena in unitatile de alimentatie” (2015).
21. Bogdan Popovici, om de afaceri: 3 carti
Om de afaceri care controla firmele prin care s-au incasat banii stransi in concursul-paravan „Trofeul Calitatii”, folositi ulterior la finantare campaniei electorale a lui Adrian Nastase. Popovici, un apropiat al fostului premier si membru al CFSN, conform DNA, a plimbat banii prin firmele sale, printre care Media On si Forum Invest, pentru a le pierde urma. Prejudiciul total in acest dosar, in care a fost condamnat si Adrian Nastase, s-a ridicat la aproape 70 de miliarde de lei vechi. Popovici a fost condamnat in 2012 la 6 ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, spalare de bani si fals in inscrisuri, toate in forma continuata.
In inchisoare, Popovici a publicat sau a anuntat ca publica trei carti, toate la Editura Sitech din Craiova: „Viziune 2020: oportunitati de business in tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) – apa, hrana, securitate alimentara” (2015), „Dubai 2020 – exceptionalismul pietei imobiliare, model si motor de dezvoltare” (2015), „2025 – organizarea evenimentelor economice – modele” (2015).
22. Eugen Bradean, director la Hidroelectrica: 3 carti
Membru in Directoratul Hidroelectrica si director de trading, Bradean a fost condamnat in 2014 la 3 ani de inchisoare pentru complicitate la luare si dare de mita. Procurorii DNA arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in luna octombrie Ioan Mihaila, in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica si consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, a promis suma de 1.400.000 de euro unui alt membru din acelasi consiliu (denuntatorul in cauza, Remus Vulpescu), pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea unui contract bilateral pentru o perioada de patru ani, prin care Hidroelectrica sa vanda o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj. Promisiunea de mita s-a facut prin intermediul lui Eugen Bradean, el urmand sa si avizeze contractul respectiv.
Cartile scrise de Bradean in inchisoare, publicate la Editura Sitech, Craiova: „Vectorii economici ai Romaniei in urmatorul deceniu” (2014), „Vectorii economici ai Romaniei in urmatorii 20 de ani” (2014), „Rolul institutiilor financiare in stabilitatea economica a unei tari” (2015).
In iunie 2015, Judecatoria Gaesti i-a aprobat liberarea conditionata din Penitenciarul Gaesti lui Bradean, o decizie definitiva urmand sa fie luata pe 30 iulie.
23. Marius Bogdan Diaconescu, judecator: 3 carti
Fost judecator la Tribunalul Dolj, Diaconescu a fost condamnat in 2014 la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru luare de mita. El a primit 15.000 de euro spaga de la trei persoane judecate pentru inselaciune, pentru a le aplica pedepse mai blande si a le judeca in stare de libertate. Judecatorul le-a scazut pedepsele de la 5 la 4 ani de inchisoare.
Cartile judecatorului, publicate la Editura Sitech din Craiova, dupa ce initial una a fost publicata si la Editura Hoffman din Caracal, care nu este acreditata CNCSIS, deci nu este luata in considerare la liberarea conditionata: „Amnistia si gratierea in dreptul penal romanesc” (2014), „Dreptul la aparare si mijloacele de proba in procesul penal” (2015), „Participantii in procesul penal” (2014).
24. Adrian Ienea, medic: 3 carti
Medic din Brasov, angajat la Casa de Pensii Sibiu, la biroul de expertiza medicala, Ienea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare in 2014, pentru luare de mita. Ienea ar fi luat spaga intre 50 si 300 de lei de la peste 150 de persoane, conform procurorilor citati de presa locala. In final, instanta a decis sa-i confiste lui Ienea doar „600 lei, 300 euro, o punga de cafea si o ciocolata”.
Cartile scrise de medic, aparute la Editura Etna din Bucuresti: „Totul despre concedii medicale si alte indemnizatii de asigurari sociale de sanatate” (2014), „ECG redusa la esenta” (2014), „Elemente de demografie si sanatate publica” (2015).
In mai 2015 Judecatoria Deva i-a aprobat liberarea conditionata.
25. Valerian Nica, director Parcul Industrial Ploiesti: 3 carti
Valerian Nica, fost Sfarloaga, a fost condamnat in 2011 la 5 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, dupa ce in perioada 2004 – 2005 a vandut in mod ilegal catre o societate comerciala din Ploiesti un teren cu suprafata de 28,6 hectare, la un pret subevaluat, prejudiciind parcul industrial cu 1.980.000 de euro. Terenul a fost cumparat pe 17 martie 2005, iar a doua zi, pe 18 martie 2005, o parte din terenul respectiv a fost vandut altei firme la un pret mult mai mare. Afacerea a atras atentia Curtii de Conturi, care a sesizat DNA in acest caz. Ar fi vorba de firma Baumaister, conform presei locale.
Cat a stat in inchisoare, doar in 2014 a scris trei carti: „Monografia orasului Campina” (Editura Mega, Cluj, 2014), „Trovantii, intre mit si realitate” (Editura Estfalia, Bucuresti, 2014), „Comunicarea in institutiile publice – metode moderne si strategii” (Editura Estfalia, Bucuresti, 2014).
Nica a fost liberat conditionat in ianuarie 2015.
26. Gilio Roza, om de afaceri: 3 carti
Omul de afaceri face parte din grupul Loteria, alaturi de Copos si Nicolae Cristea, scriitori prolifici si ei, din spatele gratiilor. Fost director economic la Ana Electronic si vicepresedinte al CA al Ana Group, firmele controlate de Copos, Gilio Roza a fost si el condamnat in 2014 la 4 ani de inchisoare in acest dosar. El a ajutat firmele lui Gheorghe Copos in contractele cu Loteria Romana, prin care s-au inchiriat cele 38 de spatii de la Copos.
Cartile sale, publicate din inchisoare la Editura Meteor Press din Bucuresti: „Promovarea produselor si serviciilor bancare si politica de distributie a acestora” (2015), „Controverse actuale privind tratamentul fiscal al fuziunii prin absorbtie” (2015), „Metode si indicatori de baza in analiza financiara” (2015).
27. Florentin Scaletchi, activist: 3 carti
Presedinte al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Scaletchi a fost condamnat la 6 ani de inchisoare in 2013, pentru luare de mita. El a luat 24.000 de dolari pentru a influenta magistrati de la ICCJ. Fost capitan de nava pe vremea lui Ceausescu, a vrut sa fuga cu un mineralier din tara si a fost condamnat la moarte, insa a scapat doar cu puscarie, executand aproape 5 ani inainte de 1989.
In detentie, in perioada monitorizata de gandul, Scaletchi a scris trei carti publicate la Editura BREN din Bucuresti: „Protectia juridica a drepturilor omului” (2014), „Societatea civila din Romania (2014), „Jertfele uitarii” (2014).
Anterior, in 2013, Scaletchi a mai scris 2 carti, tot din puscarie.
Scaletchi a fost eliberat din Penitenciarul Gaesti, in septembrie 2014, dupa doar un an si jumatate de detentie, dupa ce s-a judecat indelung pentru a i se recunoaste si scadea din pedeapsa timpul petrecut in inchisoare inainte de 1989.
28. Stefan Catalin Banica, politist: 3 carti
Fost ofiter de politie judiciara la IPJ Dolj, Serviciul de Investigare a Fraudelor, Banica a fost condamnat in 2014 la 3 ani si 4 luni, pentru luare de mita, trafic de influenta si fals. El a luat spaga 1.000 de euro de la un grec care avea o afacere cu „pacanele” in Craiova, apoi a luat 1.000 de lei lunar de la alti doi afaceristi care aveau „pacanele”, timp de trei ani, intre 2006 si 2008, conform DNA. Politistul Banica nu s-a limitat la a lua mita, ci si-a instalat propriile „pacanele” aduse din Italia in incintele unor firme din Slatina, Craiova si Drobeta Turnu Severin, castigand 12.000 lei pe luna, conform DNA. Totalul foloaselor necuvenite constatate de procurori se ridica la 170.000 de lei.
In inchisoare, Banica a publicat trei carti la Editura Sitech din Craiova: „Contractul administrativ” (2015), „Procedura incheierii si executarii contractelor administrative” (2015), „Contenciosul administrativ” (2015).
29. Adrian Nastase, prim-ministru: 2 carti
Fostul prim-ministru este un scriitor consacrat, atat in libertate cat si in inchisoare, de unde a mai scris atunci cand a executat pedeapsa primita in dosarul „Trofeul Calitatii”. In perioada monitorizata de gandul, 2014-2015, Adrian Nastase a stat in puscarie 9 luni, dupa ce a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru santaj si luare de mita, in dosarul „Zambaccian”. Judecatorii i-au aplicat un spor de pedeapsa de 6 luni si i-au contopit pedepsele din cele doua dosare, astfel ca fostul premier a putut parasi inchisoarea relativ repede in raport cu pedeapsa primita, in august 2014.
In dosarul „Zambaccian”, sotia sa Dana Nastase a primit 3 ani cu suspendare. Adrian Nastase a fost acuzat de procurorii DNA in acest caz ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, a primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.
Lucrarile scrise de Nastase cat a stat in puscarie in 2014: „Cele doua Romanii” (Editura Niculescu, 2014, prefata de Bogdan Teodorescu, consultant PSD), „Imunitatea parlamentara in Romania si in Europa” (articol de opinie publicat in Revista Romana de Drept European nr. 2/2014, in luna august 2014. Directorul acestei publicatii acreditate CNCSIS este Andrei Popescu, judecator la Tribunalul Curtii Europene de Justitie din Luxemburg, fost secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene pe vremea lui Nastase si director in Consiliul Legislativ).
30. Nicolae Mischie, fost baron PSD: 2 carti
Fost presedinte PSD al Consiliului Judetean Gorj, fostul „baron” Mischie a fost condamnat in 2013 la 4 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si luare de mita. In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-a cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie din judet. Mocanu s-a autodenuntat in 2004. Mischie mai avea o condamnare pentru o arma adusa in tara din Elvetia, fara sa o declare la vama.
Nicolae Mischie a scris doua carti in inchisoare, publicate la Editura Academia Brancusi din Targu Jiu. Una este prefatata de profesorul doctor in geografie Marin Carciumaru, de la Universitatea Valahia din Targoviste: „Constructia europeana si crestinatatea” (2014, prefata de Carciumaru, care conduce doctorate in istorie) si „Godinesti – file de istorie (monografie)” (2014).
In iunie 2014, Nicolae Mischie a fost liberat conditionat.
CITESTE AICI CINE SUNT CEILALTI 43 DE CONDAMNATI CARE AU SCRIS CARTI DIN SPATELE GRATIILOR.
Citeste si BIBLIOTECA PENTRU HOTI. Cine sunt cei 73 de „scriitori” din inchisorile Romaniei - partea a doua
Citeste si BIBLIOTECA INFRACTORILOR. Cum se scrie o „lucrare stiintifica” din puscarie: „Majoritatea insaileaza, iar insailarile astea urmeaza sa fie completate de cineva. Nu e niciun comitet stiintific nicaieri”
Citeste si Universitatea din Bucuresti creeaza o comisie de expertiza pentru a analiza cartea scrisa de Copos in inchisoare
Publicat de
:
---
Data publicrii: 02 Iul 2015 - 05:34