Cumnatul lui Sebastian Ghita, la DNA Ploiesti [1]

Cumnatul deputatului Sebastian Ghita, Cristian Anastasescu, prin care parlamentarul ar controla firma Asesoft, s-a prezentat miercuri dimineata la DNA Ploiesti, el declarand ca nu a fost citat, ci a venit de bunavoie

. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca Anastasescu este audiat in dosarul lui Iulian Hertanu in calitate de martor, Sebastian Ghita fiind urmarit penal in acest dosar alaturi de mai multe persoane printre care deputatul Vlad Cosma si presedintele suspendat al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.

UPDATE Anastasescu a declarat la iesirea de la DNA Ploiesti ca sechestrul instituit de procurori pe conturile firmei Asesoft International a pus societatea "pe butuci".

Tot in cursul zilei de miercuri, la DNA Ploiesti se vor prezenta, in calitate de martori, alte trei persoane, apropiati lui Sebastian Ghita, prin care, conform anchetatorilor, parlamentarul ar controla o parte dintre firmele pe conturile carora s-a pus sechestru in dosarul in care Ghita este acuzat, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Acestea sunt Alexandru Iacobescu, caruia Sebastian Ghita i-a imprumutat, potrivit declaratiei sale de avere, depusa in iunie 2014 la Camera Deputatilor, in nume personal, 90.300.000 de euro si 4.000.000 de dolari, fratele acestuia, Vlad Iacobescu, si Gabriel Marian Anghel, prin care, conform unor surse judiciare, Ghita ar controla firma Glar Construct SRL.

Acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat in dosarul lui Iulian Hertanu, lui Sebastian Ghita i s-a adus la cunostinta miercurea trecuta ca este urmarit penal si pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

Procurorii i-au interzis in cadrul controlului judiciar sa paraseasca Ploiestiul, sa vorbeasca cu premierul Victor Ponta, sa-si exercite mandatul de parlamentar si au extins sechestru.

"În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal – prin traficarea influentei – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost “spalati” printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A. Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spalare” se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei.", arata DNA intr-un comunicat transmis saptamana trecuta.


Publicat de : ---
Data publicării: 02 Iul 2015 - 05:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48165&titlu=Cumnatul_lui_Sebastian_Ghita__la_DNA_Ploiesti