Politicienii nostri nu dau doi bani pe Sofocle

     *  Deputatul Andreea Paul: "Nicio preocupare la guvern privind efectele unui faliment al Greciei"
       Intreaga Europa este in fierbere din cauza posibilului faliment al Greciei, insa politicienii nostri par sa fie in alta oala

. Ei sunt interesati mai mult de cresterea pensiilor si salariilor speciale, de problemele pe care le are Ponta in PSD, de plagiatul lui Oprea sau de numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia Serviciului de Informatii Externe.
     Poate ca ar fi fost util ca parlamentarii sa-l chestioneze pe Mihai Razvan Ungureanu care este planul lui, ca sef al SIE, pentru evitarea contagiunii in cazul declararii falimentului Greciei. Insa, din cauza boicotului PSD, acesta nu a putut fi chestionat de nici un fel la Comisia parlamentara pentru controlul SIE, asa ca nu stim daca are in vedere coordonarea elaborarii unui astfel de plan.
     Desi leul a coborat luni cu 2%, fiind una din monedele afectate de hotararea guvernului grec privind controlul capitalului, politicienilor nostri nu le-a pasat catusi de putin. Cu siguranta ca, daca se va intampla ceva, ei vor spune ca nu au fost preveniti asupra riscurilor situatiei sau vor arunca pisica in curtea BNR.
     "Guvernul si Parlamentul nu au dezbatut nici macar o data scenariile de contracarare a efectelor unui faliment elen, care pare acum inevitabil", ne-a declarat, ieri, deputatul liberal Andreea Paul. "Nu avem premier. Ce plan de actiuni sa aiba Romania pentru a combate efectele falimentului Greciei?", ne-a spus domnia sa.
     Parlamentarul a subliniat ca BNR a facut analize si are mai multe scenarii, mesajul public al Bancii Nationale fiind unul incurajator. Doamna Paul a continuat: "BNR este obligata sa calmeze pietele. Luand in calcul acest lucru, pot spune ca reactia Bancii Nationale este corecta. Dar bancile de investitii si agentiile de rating privesc cu ingrijorare efectele falimentului Greciei asupra Romaniei, Bulgariei si Ungariei".
     Andreea Paul ne-a mai declarat ca toata politica globala sta cu ochii pe Grecia si modul in care va reusi sa se inteleaga cu creditorii intrucat miza nu mai este demult una economica, ci geostrategica si chiar militara. Mai multe state au indemnat Grecia la un acord cu UE, fie prin reesalonarea datoriei, sau a dobanzilor, fie prin stergerea unei parti a datoriei.
     Duminica, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, a cerut convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Țarii (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra Romaniei, apreciind ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta economia Romaniei.
     Potrivit europarlamentarului, Grecia este al 6-lea investitor in Romania, cu investitii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 4,5% din totalul capitalului strain adus in economia locala, si apreciaza ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta moneda nationala si sistemul bancar. Victor Negrescu chiar a mentionat ca exista un risc de expunere sau chiar de faliment al celor patru mari banci elene aflate in Romania.
     "Presedintele Romaniei, care reprezinta tara noastra in Consiliul European, trebuie sa prezinte public situatia romanilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles si sa convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra Romaniei", a spus europarlamentarul.
     Dar Iohannis tace si pana acum nu a abordat subiectul Grecia, nici in mass-media, nici in CSAT. In schimb, ii cere demisia lui Ponta intr-un interviu pentru Financial Times, ignorand astfel problema greceasca. Este de suspectat ca Victor Ponta, la Istanbul, a fost mai aproape de problema greceasca si poate si-a configurat si o strategie in acest sens.
     Abia asteptam sa se intoarca. 

     Grecia ameninta ca da UE in judecata
     * Yanis Varoufakis: "Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam"
     Grecia a amenintat ca va da in judecata Uniunea Europeana (UE) ca sa blocheze excluderea tarii din zona euro si sa evite sufocarea sistemului bancar, potrivit Daily Telegraph. O actiune la Curtea Europeana de Justitie impotriva institutiilor UE ar fi o decizie fara precedent si ar complica situatia Greciei.
     "Guvernul grec isi va folosi toate drepturile legale", a afirmat ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, subliniind: "Primim consiliere si cu siguranta vom lua in considerare o actiune la Curtea Europeana de Justitie.
     Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru nu este negociabila".
     Declaratia a fost facuta dupa ce liderii europeni au avertizat ca Grecia va fi fortata sa iasa din uniunea monetara daca, la referendumul de duminica, alegatorii eleni resping masurile de austeritate propuse de creditorii internationali.
     Vicecancelarul german Sigmar Gabriel considera ca poporul grec nu trebuie sa isi faca iluzii cu privire la alegerea pe care o are de facut. "Trebuie sa fie foarte clar ce este in joc. In esenta, este vorba despre un da sau un nu pentru mentinerea in zona euro", a subliniat acesta.
     Oficialii greci iau in considerare sa dea in judecata si Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca aceasta institutie a decis sa inghete finantarea bancilor din Grecia, desi datoria institutiei este sa asigure stabilitatea financiara.
     Amintim ca, duminica, premierul elen Alexis Tsipras a decis sa convoace in 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.
     Anuntul a luat prin surprindere ministrii de finante din zona euro (Eurogroup), care au respins solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.
     Grecia trebuia sa plateasca ieri o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI si tot ieri urma sa expire programul international de finantare. Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a confirmat ca Grecia nu va plati transa catre FMI, ceea ce atrage intrarea oficiala a tarii in incapacitate de plata.
     Ieri, Grecia le-a trimis creditorilor o propunere pentru un nou acord de finantare pe doi ani, convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) si in paralel a facut un apel la restructurarea datoriilor.
     "Grecia ramane la masa negocierilor si incearca sa gaseasca o solutie viabila care sa ii permita sa ramana in zona euro", potrivit comunicatului de presa al Guvernului grec.
     In aceste conditii, presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a cerut organizarea unei teleconferinte a ministrilor de finante din zona euro, incepand cu ora 17.00 GMT (ora Romaniei 20.00), pentru discutii pe marginea propunerilor formulate de autoritatile de la Atena.
     Pana la inchiderea editiei, nu a fost publicat vreun rezultat al discutiilor.
     Datoria totala a Greciei este de 320 de miliarde de euro, din care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).
     Fitch a retrogradat bancile elene
     Fitch Ratings a retrogradat calificativele de credit ale principalelor banci elene - "Piraeus Bank" SA, "Eurobank Ergasias" SA, "National Bank of Greece" SA si "Alpha Bank" AE -, dupa ce banca centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital.
     Fitch a revizuit in scadere calificativele pe termen lung si scurt ale bancilor de la "CCC", respectiv "C", la "RD" (restricted default - intrare restrictionata in incapacitate de plata). Ratingurile de viabilitate au fost coborate de la "ccc" la "f", cu perspectiva "stabila".
     Specialistii Fitch considera ca bancile elene ar fi dat faliment si ar fi intrat in incapacitate de plata daca nu ar fi fost impuse restrictii asupra miscarilor de capital, tinand cont de retragerile masive din depozite si de decizia BCE de a nu majora linia de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni.
     Totodata, Standard & Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu o treapta, la "CCC-", afirmand ca premierul elen Alexis Tsipras pune in pericol stabilitatea economica a tarii, prin convocarea referendumului.
     Agentia de evaluare financiara considera ca exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro si ca falimentul tarii este inevitabil in urmatoarele sase luni, daca circumstantele nu se vor schimba. (A.V.)
     * 
     * Bancile, redeschise pentru pensionari
     Grecia redeschide astazi o mie de sucursale bancare, pentru achitarea pensiilor celor care nu folosesc cardurile, a anuntat Ministerul de Finante de la Atena.
     Sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii, iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.
     Ministerul de Finante a dat asigurari ca depozitele bancare sunt in siguranta.
     Pentru alte operatiuni, bancile grecesti vor fi inchise pe intreaga perioada a acestei saptamani, pana la referendum.
     * 
     * Germania, cel mai mare creditor al Greciei
     Grecia le datoreaza creditorilor oficiali suma de 242,8 miliarde de euro, iar Germania este de departe cel mai mare creditor, potrivit calculelor Reuters, informeaza Agerpres. Cifra include imprumuturile acordate in cadrul celor doua programe de asistenta cu guvernele europene si FMI, in valoare nominala de 220 de miliarde de euro pana acum, din care o parte au fost rambursate, precum si obligatiunile guvernamentale grecesti detinute de BCE si alte banci nationale din zona euro.
     Investitorii privati detin obligatiuni guvernamentale grecesti in valoare de 38,7 miliarde de euro. De asemenea, Guvernul grec a emis titluri de trezorerie pe termen scurt in valoare de 15 miliarde de euro, detinute in principal de bancile grecesti.
     BCE detine obligatiuni grecesti in valoare de aproximativ 18 miliarde de euro.
     * 
     Platforma de tranzactionare Tradeweb a oprit ieri tranzactiile cu unele obligatiuni ale Greciei, in urma unei notificari din partea autoritatii britanice de supraveghere financiara (FCA), in timp ce bursa din Luxembourg a sistat operatiunile cu 28 de tipuri de obligatiuni elene.
     Bursa din Luxembourg a oprit tranzactiile cu obligatiunile "National Bank of Greece", "Alpha Bank", "Eurobank", "Piraeus Bank", "Eurobank", "Hellenic Railways Organisation" si ale statului elen, conform Financial Times.
     * 
     Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF) a luat fiinta in iulie 2010, ca o entitate cu autonomie administrativa si financiara, al carei obiectiv este sa contribuie la mentinerea stabilitatii sistemului bancar elen.
     Fondul a devenit operational in 30 septembrie 2010, dupa ce a primit, pentru recapitalizarea bancilor elene, 50 de miliarde de euro din pachetul de salvare obtinut de Grecia in 2010, de la UE si FMI. HFSF a recapitalizat creditorii eleni cu bonduri ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (EFSF), pe care bancile le pot utiliza drept colateral pentru finantare directa de la Banca Centrala Europeana (BCE).
     In primavara lui 2013, HFSF si Banca Greciei au condus procesul de fuziune a zece banci din tara, care a generat patru institutii de credit "sistemice": National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank-Ergasias, Pireaus Bank. HSFS a cumparat toate actiunile si bondurile convertibile emise de banci, devenind cel mai mare actionar la institutiile de credit grecesti.
     HFSF a primit 48,2 miliarde de euro intre 2012 si 2014 pentru recapitalizarea bancilor elene. Bancile au utilizat peste 37,3 miliarde din acesti bani, restul de 10,9 miliarde fiind nefolositi. Astfel, la inceputul lui 2015, HFSF mai avea un capital tampon de 11 miliarde de euro in bonduri EFSF, pe care guvernul de atunci al Greciei intentiona sa-l transforme intr-o linie de credit preventiva. Dar, dupa schimbarea puterii in Grecia, in ianuarie anul acesta, suma de 10,9 miliarde de euro a revenit la fondul de salvare al zonei euro si poate fi utilizata daca bancile au nevoie de recapitalizare, in conditiile in care ministrii de finante din zona euro isi dau aprobarea.
     HFSF mai are rezerve de lichiditati de circa 856 milioane de euro - comisioane si venituri.
     Tot anul acesta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a aprobat transferul a 555 de milioane de euro de la HFSF catre statul elen.
     In 2014, fondul a avut venituri din dobanzi de 76,7 milioane de euro, fata de 167,6 milioane in 2013. Pierderile din deprecieri si provizioane au fost de 284 milioane de euro.

 

 link: Erste Group: "Nu exista aproape nici un indiciu ca ECE ar putea fi lovita in cazul Grexit"

 link: "Neplata datoriilor Greciei implica automat default-ul tarii"

 link: BBC: De ce este importanta tragedia greaca pentru tine?
 
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Iul 2015 - 05:26
 

Link știre