Sibiu: Ora exactă după Frankfurt [1]

La Sibiu a fost inaugurat un sistem computerizat de corectare a orei, care permite corectarea mersului ceasurilor cu vechime de câteva secole, cu o precizie de o zecime de secundă pe lună.

Sibiul este, astfel, primul oraș din țară care a introdus un sistem computerizat de corectare a orei indicate de orologiile istorice din turnuri printr-o conexiune radio-satelit cu Institutul de Fizică Atomică din Frankfurt.

Sibiul are instalate două astfel de echipamente de o exactitate extremă în indicarea orei exacte, unul în Turnul Sfatului și altul în turnul Catedralei Evanghelice. Echipamentele instalate sunt formate dintr-o antenă care captează semnalele de oră exactă emise de Institutul de Fizică Atomică din Frankfurt, procesoare care prelucrează semnalele, le traduc în ora locală și servomotoare care transpun comenzile în mecansimele istorice ale orologiilor.

Pentru a realiza tuningul antenei și pentru a calibra mecanismele, specialiștii unei firme româno-austriece care a instalat sistemul au avut nevoie de o noapte, interval în care semnalul Institutului de Fizică Atomică să poată fi captat fără bruiajul din timpul zilei, provocat de sutele de aparate în funcțiune și de utilajele din Piața Mare.

Sistemul instalat în Turnul Sfatului din Sibiu, care a costat aproximativ 46 milioane lei, nu modifică aspectul mecanismului vechi al orologiului, care a fost reparat de mai multe ori de-a lungul timpului. Mecansimul actual este unul cu pendul, datând din secolul XIX.
Publicat de : Zella MOARCĂȘ
Data publicării: 08 Iun 2005 - 16:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4812&titlu=Sibiu__Ora_exacta_dupa_Frankfurt