Scandal in PSD din cauza numirii lui Ungureanu la SIE, Coalitia de guvernare ”se gandeste pana maine” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Coalitia de guvernare nu a ajuns la un numitor comun in privinta votului ce urmeaza sa fie dat maine in plenul reunit referitor la propunerea presedintelui Iohannis ca Mihai Razvan Ungureanu sa ajunga seful SIE

. Daca Gabriel Oprea si-a mentinut pozitia ca va vota pentru Ungureanu, PSD si ALDE nu si-au definit clar strategia, discutia finala urmand sa aiba loc maine dimineata. Acestia nu stiu daca sa boicoteze votul, daca sa participe la el sau sa incerce amanarea lui. 

Pesedistii s-au certat in sedinta grupurilor reunite din Parlament pe strategia ce trebuie urmata in cazul votului pentru Mihai Razvan Ungureanu la SIE, multi social-democrati cerand amanarea votului. Propunerea fusese avansata si in sedinta Biroului Permanent National, iar votul urma sa fie amanat printr-o solicitare de modificare a legii SIE. Cum problema nu a fost transata la BPN, ci s-a decis doar ca PSD nu va vota pentru Mihai Razvan Ungureanu, solutia urma sa fie stabilita in forul legislativ. 

In Parlament, la sedinta Birourilor Reunite s-a decis ca votul pentru Mihai Razvan Ungureanu, propus la SIE de presedintele Iohannis, sa aiba loc maine. 

Pesedistii s-au infuriat cand au auzit de decizia luata de colegii lor din conducerea Parlamentului si le-au cerut socoteala in sedinta de grup. Senatorul Serban Nicolae i-a reprosat lui Valeriu Zgonea ca a gresit strategia si ca pesedistii vor pati la fel ca in momentul votarii Strategiei de Aparare. 

In schimbul de replici, Nicolae i-a reamintit lui Zgonea ca se afla pe scaunul de presedinte al Camerei Deputatilor datorita colegilor de partid si ca nu poate decide singur. 

Valeriu Zgonea a incercat sa le explice ca si daca se amana votul in cazul Mihai Razvan Ungureanu, liberalii vor cere convocarea unei sesiuni extraordinare, iar votul nu poate fi amanat la infinit.

Ultima speranta a pesedistilor ca Ungureanu sa nu ajunga seful SIE este ca maine sa nu existe cvorum, 278 de parlamentari, care sa voteze propunerea presedintelui Iohannis. Daca 278 de parlamentari voteaza maine, indiferent daca vor exista si voturi impotriva, daca cele pentru sunt majoritate, Mihai Razvan Ungureanu va deveni oficial noul sef al SIE.

Liviu Dragnea a declarat astazi la finalul sedintei conducerii PSD ca se simte o lipsa de autoritate si de leadership in partid. 

Mai exact, legea SIE prevede ca „conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei”, iar Constitutia ca Parlamentul este cel care numeste sefii serviciilor, la propunerea presedintelui.

De altfel, in februarie acest an, presedintele CCR, Augustin Zegrean, semnala deficienta. „Au descoperit problema in 2006, cand l-au numit pe Saftoiu, dar, pentru ca actele erau deja facute, au mers asa in continuare si nu au mai modificat nimic. Este o lipsa acolo, un vid. Legea trebuie refacuta acolo. Cineva trebuie sa puna acolo in text, ca nu poti sa folosesti Constitutia ca unealta de lucru”, a declarat el, pentru sursazilei.ro.

La finalul sedintei conducerii PSD, Rovana Plumb, care ii tine locul la partid lui Victor Ponta, a anuntat doar ca social-democratii nu sustin propunerea lui Klaus Iohannis pentru sefia SIE.

„PSD nu il sustine pe Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE), urmand ca parlamentarii social-democrati sa decida, luni dupa-amiaza, daca vor acorda un vot negativ sau nu se vor prezenta la vot. "PSD nu sustine nominalizarea facuta de catre presedintele Klaus Iohannis din urmatoarele motive: 1) O nominalizare facuta intr-un mod total netransparent, fara sa existe o consultare; 2) PSD nu renunta la principiul ca un partid sa nu aiba toata puterea; 3) Aceasta nominalizare a lui Ungureanu fost, din punct de vedere politic, trecuta prin votul Partidului Social-Democrat in calitatea sa de prim-ministru (din 2012-n.r.), iar PSD a considerat ca nu poate reprezenta interesele tarii", a spus Plumb. 

 

 

Citeste si Aparitie-surpriza la PSD. Cine a venit la sedinta in care pesedistii decid cum vor vota in cazul lui MRU la SIE Citeste si Gabriel Oprea: „Am vrut sa fiu directorul SRI”. Ce spune despre George Maior
Publicat de : ---
Data publicrii: 30 Iun 2015 - 05:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48108&titlu=Scandal_in_PSD_din_cauza_numirii_lui_Ungureanu_la_SIE__Coalitia_de_guvernare_ase_gandeste_pana_mainea