Cartoful atomic, sau de ce are sa cada guvernul Ponta atunci cand va cadea [1]

Toata lumea stie ca presedintele Romaniei nu are dreptul sa-l demita pe prim-ministrul unui guvern

. În fapt, este o jumatate de adevar. Cealalta jumatate este ascunsa in Constitutie. Este ascunsa acolo prin vointa clasei politice, care nu vrea sa aduca aceasta a doua jumatate in lumina opiniei publice. Nimeni si nimic nu-l impiedica pe presedintele tarii sa-l suspende pe premier, daca mai intai si presedintele, si Senatul, si Camera Deputatilor cad de acord sa ceara urmarirea penala a prim-ministrului pentru fapte comise in exercitarea functiei sale (Art.9, alin.2). Exista o astfel de fapta comisa de Ponta? Raspunsul este ca exista. Este vorba de stergerea unei datorii a statului Kazahstan catre statul roman in valoare de 400 de milioane de dolari, in contrapartida cu o promisiune inca neonorata a statului kazah: infiintarea unui fond de investitii.

Iata ce cauta Ponta la Baku, in pofida deciziei tuturor liderilor europeni importanti de a nu onora invitatia la acel eveniment sportiv suspectat de multe nereguli grave, in primul rand suspectat ca are la baza o decizie corupta a Comitetului Olimpic European.

Acolo, la Baku, Ponta a avut ocazia de a-si anunta partenerii din Kazahstan ca se afla pe punctul de a fi urmarit penal de DNA din pricina neinfiintarii acelui fond de investitii. Nu cred ca Victor Ponta, la ora actuala, isi da seama ca si la anterioara cerere de urmarire penala initiata de DNA, pentru o fapta comisa in exercitarea functiei sale de prim-ministru, Directia Nationala Anticoruptie era in ilegalitate, pentru ca numai presedintele, si Senatul, si Camera Deputatilor ar fi avut dreptul sa initieze acea cerere de urmarire penala.

Nu cred, de asemenea, ca Victor Ponta, daca stia sa interpreteze corect Art.9, alin 2 din Constitutie, a vorbit la Baku despre interpretarea acestui articol.

Dar e prea posibil sa fi facut acolo niste propuneri greu de refuzat in beneficiul Kazahstanului, ori in beneficiul unui alt stat care ar putea influenta deciziile kazahilor, in primul rand dorinta lor de a-si onora promisiunea privind infiintarea acelui fond de investitii. Zvonuri publice au aparut chiar in ziua prezentei lui Ponta la Baku: se vorbea despre intentia Guvernului de a privatiza inca 20% din actiunile detinute de statul roman la Petrom.

Afacerea Ponta-Kazahstan este un cartof atomic in biografia premierului roman. Daca acel contract va fi desecretizat, aceasta desecretizare va exploda si va lasa pe cer urmatoarele litere T-R-A-D-A-R-E. Literele vor fi vizibile si de la poli. Singura scapare a prim-ministrului nostru actual ar fi ca, inainte de desecretizare, kazahii sa puna banii in acel fond de investitii promis in schimbul stergerii datoriei de 400 de milioane de dolari.

Întelegeti? Ponta se afla intr-o cursa contra-cronometru. Cursa a devenit o capcana cu urmari penale in clipa in care s-a aflat ca acel contract nu prevede un calendar ferm al infiintarii acelui fond. Daca desecretizarea acelui contract va veni inaintea infiintarii acelui fond, Guvernul Ponta va cadea. Din punct de vedere juridic, prim-ministrul va fi salvat numai daca cererea de urmarire penala va fi initiata de DNA. Ar fi o procedura neconstitutionala.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Iun 2015 - 05:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48093&titlu=Cartoful_atomic__sau_de_ce_are_sa_cada_guvernul_Ponta_atunci_cand_va_cadea