Mihai Razvan Ungureanu, un sef SIE din eprubeta?

     "Hotararile de insemnatate istorica adoptate de Congresul al XIII-lea al PCR, inflacaratele indemnuri adresate tinerei generatii de catre tovarasul Nicolae Ceausescu in deschiderea lucrarilor forumului nostru pun in fata noastra, a elevilor utecisti, sarcini deosebite

. (...) Pe deplin constienti de sarcinile ce ne revin din Hotararile Congresului al XIII-lea al PCR, din indicatiile si orientarile secretarului general al partidului, tovarasul Nicolae Ceausescu, din documentele suspuse aprobarii Forumului tineretului, noi, elevii din judetul Iasi, ne angajam ca vom depune toate eforturile (...) pentru continuarea neabatuta a drumului ascendent pe care Romania s-a inscris in perioada de o efervescenta fara precedent inaugurata de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman" (Mihai Razvan Ungureanu, cuvantare in calitate de delegat al Organizatiei judetene Iasi a UTC, "Scanteia Tineretului", 19 mai 1985, p.3 - conform Adrian Majuru, "UTC+UASCR = continuitate la catedra Puterii", Cotidianul, 18 septembrie 2013).
     La numai 17 ani, lui Mihai Razvan Ungureanu i se prefigura un mare viitor. Dupa cum avea sa observe mai tarziu si Andrei Plesu,"diplomatia si politica in genere erau, pentru el, nu simple dexteritati anexe, conjuncturale, ci ingredientele unei vocatii. (..) Restul e destin. Si va fi, deopotriva, istorie, caci ii prevad autorului o traiectorie publica de ordinul exceptiei". In aceeasi lucrare (Mihai Razvan Ungureanu, "Intotdeauna loial. Note diplomatice pentru o Romanie moderna (2005-2007)", Editura Polirom, 2008), actualul ambasador al Romaniei in Germania Federala, Emil Hurezeanu, considera ca notitele fostului ministru de Externe sunt "farame din eforturile unui inalt demnitar dedicat, instruit si briliant si chiar imaginea in epura, ce-si asteapta dezvoltarile, a unui om de stat luminos si responsabil".
     *  Un amanunt uitat in CV-ul lui MRU: sponsorizarea de la Marc Rich
     La doar 24 de ani, ieseanul cu origini ceangaiesti Mihai Razvan Ungureanu primea "Premiul National" al Revistei 22, gazeta Grupului pentru Dialog Social (GDS), organizatie infiintata oficial la 30 decembrie 1989, la Intercontinental, cu sprijinul direct al lui Silviu Brucan si, ulterior, sustinuta financiar si de George Soros. Nu se stie, nici azi, pentru ce merite deosebite a primit tanarul absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi acest "Premiu National". Cert este ca, la scurt timp, Mihai Razvan Ungureanu primea o sponsorizare de la magnatul Glencore, Marcell David Rich, pentru a-si continua studiile postuniversitare la Oxford, la Centrul pentru Studii Evreiesti si Ebraice.
     De neinteles de ce acest amanunt lipseste din CV-ul oficial al actualului nominalizat la sefia Serviciului Roman de Informatii Externe, fostul cumparator al "Fortei Civice" si candidat prezidential in locul lui Nati Meir, fost prim-ministru, fost sef al SIE, fost ministru de Externe, fost membru al Consiliului de Conducere (CC) al Fundatiei Soros si Colegiului "Noua Europa", fost membru supleant al Comitetului Central (CC) al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) etc, etc, etc.
     Poate pentru ca, totusi, la ora aceea miliardarul si escrocul international cunoscut mai mult dupa numele de Marc Rich se afla in Top 10 al Listei FBI cu cei mai cautati infractori ai lumii de catre Statele Unite ale Americii. "Eram la New York in 1973 si lucram la «The New York Times» cand Marc Rich a devenit cel mai mare caz de evaziune fiscala din istoria Americii, intrand in vizorul lui Rudolf Giulianni, pe atunci procuror. Daca ar fi fost condamnat, Rich ar fi primit 300 de ani de puscarie, dar el a apucat sa fuga in Elvetia, de unde nu a mai revenit nici la inmormantarea propriei fiice in 1996", scria graficianul Eugen Mihaescu ("Portret in acvaforte. Mihai Razvan Ungureanu, de la Marc Rich la Klaus Iohannis", Ziaristi Online, 11 februarie 2015). Dar dincolo de toate aceste atribute, sterse - dupa aproape 30 de ani! - de Bill Clinton, dintr-un condei, pe 20 ianuarie 2001, in ultima sa zi de mandat prezidential, Marc Rich, care si-a facut mare parte din avere in Uniunea Sovietica si mai facuse afaceri si cu Ceausescu, si cu Gaddafi, si cu Castro, si cu Khomeini, a fost ramas cunoscut in lumea specialistilor si ca un "fixer" pentru Mossad, serviciul special de informatii israelian. Dupa ani, Clinton avea sa afirme ca regreta acest gest, stimulat, printre altii de primul-ministru al Israelului si de un fost sef al Mossadului (The Economist, 6 iulie 2013). In necrologul sau din The Guardin (26 iunie 2013) se afirma ca "regele marfurilor" (mai curand al contrabandei cu marfuri interzise) a fost chiar un sponsor generos al Mossadului.
     *  Rezervistii SRI: MRU lucreaza pentru o putere straina
     Revenit in tara, intr-o vacanta din 1995, Mihai Razvan Ungureanu se regaseste, simultan, intr-un "scandal" de crestere a notorietatii publice in cuplu, respectiv impreuna cu Horia Roman Patapievici, cautat, se spune, la domiciul de un anume "capitan Soare" al SRI. Rezervistii SRI de azi spun ca intregul scandal Patapievici a fost regizat de Virgil Magureanu, pentru a-l ridica din anonimat pe falsul persecutat, la randul lui o vedeta in eprubeta a GDS si Colegiului "Noua Europa" al rectorului Andrei Plesu (General (r) Aurel I. Rogojan, "Fereastra serviciilor secrete", Editura Compania, 2011).
      In acelasi timp, mult mai necunoscutul Mihai Razvan Ungureanu avea sa reclame, zgomotos, de la Iasi, o situatie similara. Doar ca acolo era vorba de o propunere de colaborare cu Serviciul Roman de Informatii. Ofiterul care a tratat chestiunea (intamplator un fost corespondent de razboi in Transnistria) a fost strasnic admonestat, de la Centrala SRI venind informatia ca "domnul Mihai Razvan Ungureanu este deja in atentia altor servicii". "Locotent-colonelul (retragere) Nicolae Ulieriu, fost sef al Biroului [ulterior Sectorul] de Presa al Serviciului Roman de Informatii, este si el unul dintre cei care au afirmat, cu subiect si predicat, ca prim-ministrul a avut si ar avea o relatie speciala cu un anumit serviciu strain. Domnul Ulieriu nu poarta decat vorbele auzite la ultimul sau loc de munca", scria, peste ani, generalul (r) Aurel Rogojan intr-un articol din Cotidianul ("Mihai Razvan Ungureanu si serviciile secrete straine", 6 aprilie 2013). "Daca Comisia parlamentara de control a SRI sau SIE vrea sa ma asculte, as putea spune lucruri interesante", a afirmat fostul purtator de cuvant al SRI. Cu toate acestea, comisiile in cauza nu au vrut sa auda aceste "lucruri interesante". Doar Eugen Mihaescu, pe cand era la Comisia de Politica Externa a Senatului, l-a intrebat daca are si cetatenie israeliana. Domnul Ungureanu a raspuns ca nu are pasaport israelian...
     *  Ungureanu, "pierdut in spatiu" de Basescu, regasit de Iohannis
     Toate acestea au fost cunoscute si de fostul presedinte Traian Basescu, atunci cand l-a numit ministru de Externe si, apoi, sef al SIE, in ciuda dezastrelor nationale savarsite de Ungureanu in pretinsa sa calitate de sef al diplomatiei romane. De abia dupa 10 ani de la propulsarea lui, in 2014, Basescu avea sa-i transmita lui Ungureanu, printr-un consilier prezidential, ca este un "orgolios, vanitos, frustrat si fripturist" de "2%" ("Cristian Hrituc, consilier prezidential: Mihai Razvan Ungureanu e pierdut in spatiu", HotNews, 15 ianuarie 2014). I-a trebuit un deceniu ca sa-si dea seama? Daca lua avertismentele presei in serios i-ar fi fost suficient un an-doi.
     Ca ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a fost o catastrofa. Printre "realizarile" sale: esecul Forumului "Marii Negre" (700.000 de euro aruncati in apele Dambovitei), catalogarea Romaniei ca "un nou land federal al Austriei" (Die Presse, 4 martie 2006), afirmatia ca basarabenii vorbesc "o varianta a limbii romane" si abandonarea romanilor din jurul granitelor, lobby pentru turnul miliardarilor Ofer- "Cathedral Plaza",- de langa Catedrala Sf. Iosif, ceea ce a dus la racirea relatiilor cu Vaticanul si Biserica Catolica, antagonizarea Bisericii Ortodoxe Romane dupa o minciuna enuntata la Moscova privind un mesaj secret al Patriarhului Teoctist catre Alexei al II-lea al Intregii Rusii, in contextul in care biserica rusa, ca si acum de altfel, prigonea preotii romanii din Basarabia, scandalul ingropat cu romanii arestati de americani in Irak, ceea ce a si dus la demiterea sa fortata, sabotarea negocierilor pentru Tezaurul romanesc de la Moscova, dupa cum a relevat recent profesorul Ioan Scurtu (BURSA, 6 ianuarie 2015) si, mai presus de toate, incercarea de a oferi Ungariei plocon imensa mostenire a lui Emanoil Gojdu, estimata la mai multe miliarde de euro, prin clonarea Fundatiei Gojdu, lasate de celebrul mecena tinerilor romani ortodocsi din Ardeal.
     Clonarea Fundatiei Gojdu in interesul Ungariei ne arata o filiatie "deschisa" a lui Mihai Razvan Ungureanu. Ulterior, ca prim-ministru timp de 72 de zile, s-a remarcat, conform afirmatiilor unui oficial ungur (Géza Szőcs, Index.hu, 29 mai 2015), cu agreerea reinhumarii cu fast la Odorheiu Secuiesc a ideologului fascist maghiar József Nyírő, acuzat de incitare la crime de razboi, ceremonie blocata de romani dupa declansarea unui scandal international. Sa amintim totodata si intentia de secesiune pe criterii etnice a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, ceea ce i-a adus, dupa demitere, in semn de recunostinta si consolare, titlul de Doctor Honoris Cauza al Universitatii din Pecs.
     *  Fundatia Gojdu, o afacere de miliarde de euro
     Afacerea Gojdu ramane insa ca o incununare nereusita a eforturilor sale de a devaliza Romania de miliarde de euro. Ziaristii acelor zile isi amintesc cum, dupa ce se incercase pana si interzicerea in Senat a Mitropolitului Laurentiu Streza, administratorul de facto al Fundatiei Gojdu, la Camera Deputatilor totul a depins de un singur vot, pe care Dumnezeu l-a dat in favoarea Romaniei. Asa a cazut Ordonanta de Urgenta a lui Mihai Razvan Ungureanu si Calin Popescu Tariceanu, primul-ministru care, pe-atunci, se casatorise la Budapesta, dupa ce se convertise la catolicism si in timp ce se afla in relatii directe cu fostul sef al rezidentei de spionaj maghiare in Romania, Rudas Erno ("Toti spionii unguri ai premierilor romani. Azi, Rudas Erno, asociatul "si" in afaceri al premierului Tariceanu", Ziaristi Online, 4 august 2011). Culmea, presedintele "Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu" urma sa fie, prin insusi actul supus ratificarii, celebrul fals doctor in istorie al Universitatii Central Europene deschise de Soros la Budapesta, Sorin Antohi, dovedit si ca turnator ordinar al Securitatii.
     Predarea Fundatiei Gojdu, pe tava, Ungariei, desi contestata adeseori de Mihai Razvan Ungureanu sau acolitii sai prin sofisme "savante", a fost devoalata chiar in plenul Camerei Deputatilor, printr-o document oficial remis inainte de vot de Mitropolitul Bartolomeu Anania, in numele reintemeietorilor Fundatiei, ierarhii ortodocsi din Mitropoliile Transilvaniei si Banatului. Mitropolitul Anania arata, la punctul 5 al actului prin care se impotrivea tentativei lui Ungureanu: "Se pretinde ca Fundatia Publica (pe care Ministerul nostru de Externe o numeste "Romano-Ungara") are la baza principiul paritatii. Iata insa si opinia partenerilor, asa cum reiese din stenograma sedintei din 21 noiembrie 2005 a Parlamentului ungar, cand noua Fundatie a fost ratificata, cu voiosie, in numai un sfert de ora, cu 107 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si sapte "abtineri" (citam in traducere romaneasca). Németh Zsolt, deputat: "Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme [...] este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungariei conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat problema averii Gojdu". De partea sa, Bársony András, secretar de stat in Ministerul de Externe, afirma: "Gozsdu Manó, nobil ungur de nationalitate romana, in testamentul sau datat 4 noiembrie 1869, isi lasa intreaga avere acelor romani din Ungaria si Transilvania care sunt de religie ortodoxa rasariteana. [...] La 20 octombrie 2005 s-a semnat Acordul Guvernelor Republicii Ungare si Romaniei asupra infiintarii Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. Pe baza Acordului, fundatia a fost infiintata ca fundatie publica ungara, competenta si functionarea sa ii revine Republicii Ungare si urmeaza sa fie inregistrata la Tribunalul Capitalei. [...] In virtutea Acordului, actul constitutiv al Fundatiei va fi elaborat pe baza normelor de drept din Ungaria". ("Emanoil Gojdu: Romane, nu ma trada!", Ziaristi Online, 7 decembrie 2012).
     *  Razboiul continua
     Conform MAE de azi, lucrurile sunt clare. Redobandirea Mostenirii Gojdu - in principal prin revendicarea de catre Fundatia Gojdu de la Sibiu, care, insa, pare blocata din motive necunoscute - se bazeaza pe "Acordul intre Romania si Ungaria privind reglementarea definitiva a afacerilor interesand Fundatia Gojdu, semnat la 27 octombrie 1937". In baza acestui Acord, Ungaria se obliga sa predea Romaniei "intreg patrimoniul Fundatiunii Gojdu care se regaseste pe teritoriul Ungariei, cu toate drepturile si obligatiunile aferente, si aceasta pentru ca zisul patrimoniu sa fie pus la dispozitia organului reprezentand Fundatiunea" (Document MAE publicat de Dan Tanasa, 30 martie 2015).
     Cu toate acestea, oficialii MAE ungar sustin si azi ca ei respecta Acordul din 2005 dintre Calin Popescu Tariceanu si Ferenc Gyurcsany, pentru ca a fost aprobat de Parlamentul de la Budapesta, dupa cum rezulta dintr-un recent "reportaj" perfid al ProTv, in care ni se explica, "deontologic", ce mare pierdere a fost pentru Romania ca nu a ratificat Acordul dintre Ungureanu si Ungaria, ceea ce arata ca nici azi nu s-a renuntat la intentia de a se relua "tratativele" in acest sens ("Romania a pierdut un tezaur fabulos prin votul parlamentului. Fundatia Gojdu, creata de un filantrop, irosita de politicieni" - e vorba de Parlamentul Romaniei si politicienii romani - nota noastra, ProTv, octombrie 2014).
     Noua pozitie de sef (din nou) la SIE i-ar permite cu siguranta lui Mihai Razvan Ungureanu sa traga toate sforile necesare pentru a inchide diferendul cu Ungaria intr-o maniera favorabila investitorilor de la Curtile Gojdu din Budapesta. Aceasta, desigur, daca propunerea lui Klaus Iohannis pe final de sesiune parlamentara si pe fondul unui conflict deschis cu PSD, nu este destinata de fapt decat respingerii prin vot a numirii, daca tinem cont de faptul ca, potrivit sefului Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, Mihai Razvan Ungureanu "este prototipul demnitarului creat in eprubeta" ("Premierul din epubeta", Dan Mihalache, 7 februarie 2012). In eprubeta cui?, aceasta este intrebarea. 

     PS: Pentru adevarul istoric si memoria unui indragit roman, este vorba de muzicianul trupei Compact, Teo Peter, trebuie amintit si ca, potrivit deputatului Ion Stan, fost sef al Comisiei parlamentare de control a SRI, Mihai Razvan Ungureanu a fost responsabil cu musamalizarea accidentului care a dus la moartea lui Teo Peter, ucis in realitatea de o cu totul alta persoana decat cea declarata, respectiv puscasul marin Christopher Van Goethem (Declaratie politica Ion Stan, 12 iunie 2012, Parlamentul Romaniei).

   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Iun 2015 - 05:31
 

Link ştire