Efectul Omar asupra trandafirilor [1]

O mulțime de personaje în cătarea unui autor. Este un caz cu autor necunoscut, care răspunde la numele Omar Hayssam, dar pe care nimeni nu și-l mai amintește.

Spectacolul, pus de câteva săptămâni pe scena bucureșteană de regizorul Mircea Geoană, are un succes nebun la presă. Cu note tragice, transmise de ochii triști și fruntea îngândurată a lui Cristian Diaconescu, dar și comice, desprinse din replicile exaltate ale lui Antonie Iorgovan, show-ul rămâne un show și nimic mai mult. Cazul Hayssam nu va rezolva corupția din PSD, dar pare a-i rezolva lui Mircea Geoană niște probleme cu adversarii din partid.

Astăzi ar urma să se reunească celebra Comisie de integritate morală, care să redeschidă cazul Hayssam. În ciuda atmosferei inchizitoriale pe care o degajă, această structură din PSD n-a găsit, până acum, nici un prieten demn de a fi ars pe rug, de-al lui Omar. Dosarul a ajuns la Doru Giugula, responsabil cu moralitatea la București, care a audiat și el ce a putut. O Nora Rebreanu, un Petre Sălcudeanu, niște pesediști mai mici – și cercul celor care „au relaționat” cu Omar Hayssam s-a închis aici. Drept pentru care s-a constatat că nici un pesedist bucureștean nu l-a cunoscut cu Hayssam. Se făcea că, într-o zi, Omar s-a pogorât în PSD, și-a plătit cotizația în avans, și-a luat carnetul de partid și dus a fost. Doar unii inițiați ai politicii înalte aveau să-l mai zărească din când în când, „dar doar câteva minute”. Semne ale prezenței lui Omar s-au raportat ulterior pe Calea Victoriei, la Dan Ioan Popescu, la Cotroceni, la Ioan Talpeș, la AVAS, la Mircea Ursache, iar unii l-au văzut chiar pe cer, în avion, lângă Ion Iliescu. Aceștia ar fi doar câțiva dintre martorii cu care Comisia ar fi trebuit să înceapă audierile, pe care să le extindă apoi în Ilfov, la Gabriel Oprea, în Buzău, la Ion Vasile, sau în Bacău, la Viorel Hrebenciuc. Dar cum i-ar sta lui Giugula să-l ia la întrebări pe șeful său suprem, Dan Ioan Popescu?!

Investigația pasată de centru la organizația din Capitală nu a rezolvat nimic. Nici nu avea cum, pentru că, în partid, ancheta ordonată de Geoană a fost înțeleasă ca o reglare de conturi, nicidecum ca un demers serios și obiectiv. Aversiunea fidelilor lui Dan Ioan Popescu față de Mircea Geoană a crescut, după ce primii luați la întrebări au fost pesediștii bucureșteni. Ei s-au plâns că președintele partidului le-a aruncat în mâini un cartof fierbinte, din răzbunare, pentru că a fost alungat după alegerile locale. Mircea Geoană a mimat inocența, când a spus că începe ancheta cu Bucureștiul pentru că Hayssam era membru al acestei organizații. Comisia a pierdut timp încercând să afle „cheia problemei”: cine l-a adus pe Omar în PSD. Dar asta era întrebarea? Sau ce lideri marcanți ai PSD l-au ajutat în afacerile cu statul și i-au dat o notă de onorabilitate, împingându-l în anturajul lui Ion Iliescu?!

În consecință, în lipsa rezultatelor concrete, care nu aveau cum să apară fără ca PSD să se zguduie serios la vârf, partidul nu a oferit altceva decât clasicul spectacol al unor răfuieli personale. În această notă se citesc și declarațiile înfierbântate ale lui Antonie Iorgovan, care, frustrat de anii de umilință sub domnia lui Adrian Năstase, amenință că rade tot, de la primari la președinții partidului, deoarece Comisia de integritate „este și Poliție, și Parchet, și Tribunal, și servicii secrete”. Ce arsenal, la mâna lui Diaconescu și Iorgovan! Și ce risipă de energie și muniție să tragă cu tunul în muște!
Publicat de : Florin Negruțiu
Data publicării: 08 Iun 2005 - 09:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4801&titlu=Efectul_Omar_asupra_trandafirilor