Socialistii europeni, catre PSD: Schimbati-va! [1]

Intr-un interviu acordat departamentului romanesc al postului de radio DEUTSCHE WELLE, europarlamentarul socialist german Jo Leinen, presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Parlamentul European, recunoaste ca victoria lui Traian Basescu a fost o surpriza pentru Bruxelles, insa o considera a doua revolutie portocalie dupa cea din Ucraina.

In opinia lui Jo Leinen, alegerea presedintelui PSD “este o problema a social-democratilor romani si a Congresului acestora”. Dar, dupa cum spune el, “daca Europa ar putea da un sfat, acesta ar fi: este nevoie de o innoire a partidului in urma unui insucces in alegeri. Au existat doua infringeri electorale, iar uzanta este ca, intr-o asemenea conjunctura, sa tragi concluziile potrivite, politice si personale. Viitorul PSD ar putea arata mai bine daca forte proaspete ar prelua conducerea partidului si ar elabora un nou program politic”.
Intrebat de Deutsche Welle in mod transant daca “nu Iliescu, nu Nastase”, ci “o a treia solutie” ar fi valabila pentru sefia PSD, europarlamentarul socialist a raspuns: “A existat un dublu esec electoral. Pierderea alegerilor nu inseamna, in mod automat, renuntarea la vechea echipa, dar peste tot in Europa, dupa astfel de insuccese, au loc innoiri la nivelul conducerii unei formatiuni politice. Ceva a deranjat electoratul, altfel partidul (PSD - n.r.) ar fi cistigat. Problemele de politica sint intotdeauna identificate cu anumite persoane. Din perspectiva Bruxellesului, am recomanda instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizeaza un nou inceput”.

Jo Leinen recomanda colaborarea cu guvernarea D.A.

Jo Leinen explica, in continuare, relatia Internationalei Socialiste cu celalalt partid socialist din Romania, Partidul Democrat: “Dupa cum stim, PD a devenit membru al Internationalei Socialiste inaintea PSD, face parte de mult din familia social-democrata. Partidele-surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strins si cu incredere cu Basescu si cu PD. La Bruxelles s-a apreciat ca partidul este conservator, de dreapta. Eu cred ca, de fapt, face parte din spectrul nostru. Are multe puncte progresiste, inovatoare. Si marea familie a social-democratilor, din Suedia pina in Portugalia, din Polonia pina in Marea Britanie, contine o paleta larga de curente politice specifice fiecarei tari, legate insa de aceleasi idealuri”.
Leinen spune si ce ar trebui sa faca liderii IS in privinta relatiei cu PD si cu alianta din care acesta face parte: “Recomand social-democratilor europeni sa colaboreze la fel cu noua guvernare, precum au facut-o cu guvernul PSD condus de Adrian Nastase. Europa este foarte interesata de un progres al Romaniei, de o politica de succes in Romania. Este o tara care urmeaza sa devina, in doi ani, membra a Uniunii Europene”.

Victoria lui Basescu, “a doua revolutie portocalie”

Reprezentantul Internationalei Socialiste insista asupra semnificatiei victoriei in alegeri a ex-presedintelui PD: “Cistigarea alegerilor de catre Basescu a fost, evident, o mica surpriza. As spune chiar ca a fost a doua revolutie portocalie dupa cea din Ucraina. Se misca in acea zona a Europei ceva. Oamenii doresc o politica transparenta, in care pot avea incredere si, cred eu, eliminarea coruptiei in politica. Daca aceste mesaje ajung la cetateni si vor fi respectate de guvern, atunci Romania s-a inscris pe drumul cel mai bun pentru a deveni un partener de incredere in cadrul Uniunii Europene, cu un viitor mai bun in primul rind pentru tinara generatie”.
Cristian Oprea

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=48&titlu=Socialistii_europeni__catre_PSD__Schimbati_va_