Victor Ponta a fost pedepsit pentru parasirea salii de sedinte [1]

Secretarul Camerei, pesedistul Victor Ponta, a fost pedepsit de Comisia juridica, de disciplina si imunitati cu interdictia de a participa la urmatoarea sedinta in plen a forului legislativ. Sanctiunea este o premiera in activitatea Camerei.

El a fost "judecat", ieri, si gasit vinovat pentru incalcarea Regulamentului institutiei, avand in vedere ca si-a parasit locul de la prezidiu inainte de incheierea regulamentara a sedintei. Lipsind de la o sedinta a Camerei, Victor Ponta pierde mai mult de un milion din indemnizatie. Sanctiunea primita de Ponta este si mai aspra, intrucat acesta se va gasi in imposibilitatea de a mai imparti banca parlamentara, chiar si pentru o zi, cu Daciana Sarbu. "Procesul" la care a fost supus deputatul PSD a fost punctat de numeroase interventii, nu de putine ori acide, pro si contra pedepsirii tanarului pesedist, sustinatorii excluderii acestuia de la o sedinta pledand pentru necesitatea de a da un exemplu. Unii membri ai Comisiei juridice au avut chiar pozitii radicale pe aceasta tema. Liberalul Petre Ungureanu i-a administrat un perdaf zdravan lui Victor Ponta: "Cand partidul v-a desemnat secretar al Camerei, trebuia sa uitati tot ce stiati: mistocareala, spiritul histrionic, interesele de partid. Mi-e jena si transpir cand, de la tribuna, oameni ca dv. ii fac sa roseasca pe cei care ii trimit in Parlament", a spus Ungureanu. In rolul de aparator al tanarului pesedist s-a angajat Cristian Dumitrescu, purtator de cuvant al grupului PSD din Camera si secretar al Comisiei juridice. Dumitrescu i-a reprosat presedintelui de sedinta, Sergiu Andon, ca i-a permis deputatului PNL sa faca asemenea afirmatii si a incercat sa-i dea lui Petre Ungureanu o replica usturatoare: "Ati dat dovada de primitivism politic". Dupa ce spiritele s-au temperat, cele doua tabere au continuat sa pledeze pentru sanctionarea sau iertarea lui Ponta. In tot acest timp, acuzatul se foia pe scaunul sau si-si arata, din cand in cand, zambitor ingrijorarea ca sedinta prelungita il impiedica sa ajunga la Birourile Permanente reunite, unde "votul conteaza". Avocatii apararii au tinut sa sublinieze ca Ponta nu a fost primul secretar al Camerei care a plecat de la o sedinta, liberalul Cristian Busoi facand un gest similar la inceputul sesiunii. Dincolo de disputele legate de gestul lui Victor Ponta, deputatii au avansat ideea modificarii Regulamentului Camerei, astfel incat, pe viitor, situatii similare sa poata fi sanctionate prompt. In cele din urma, noua parlamentari au votat pentru pedepsirea reprezentantului PSD, sase au votat impotriva si cinci s-au abtinut.
Publicat de : Bogdan COSTACHE
Data publicării: 08 Iun 2005 - 09:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4792&titlu=Victor_Ponta_a_fost_pedepsit_pentru_parasirea_salii_de_sedinte