Legea Big Brother, girata de Iohannis, aviz favorabil in unanimitate, FARA DEZBATERI [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Cand presedintele gireaza un proiect de lege, in Parlament nu mai este nevoie de dezbateri

. Cel putin asa au gandit senatorii juristi, care au avizat, marti, proiectul de lege ”Big Brother”, cunoscut tehnic ca cel privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Mai exact, este vorba despre proiectul elaborat de Administratia Prezidentiala si convenit de presedintele Klaus Iohannis si liderii partidelor parlamentare, in urma consultarilor de la Cotroceni de la inceputul lunii mai.

Astfel, initiativa a fost semnata de toti liderii partidelor, Victor Ponta, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Kelemen Hunor si Varujan Pambuccian.  

"Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala. Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului. Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica, securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord", a transmis, la inceputul lunii mai, Administratia Prezidentiale.

Din acest motiv, proiectul de lege a primit aviz favorabil in doar cateva zeci de secunde, fara niciun fel de dezbatere. Senatul este, in acest caz, prima Camera sesizata, urmand ca proiectul sa ajunga, ulterior, pentru votul final, pe masa deputatilor.

Ce prevede proiectul legii „Big Brother”

O prima modificare este referitoarea la stabilirea unui termen clar de maximum 3 ani in care furnizorul unei retele de comunicatii electronice trebuie sa stearga sau sa anonimizeze datele.

”Datele de trafic referitoare la abonati si la utilizatori, prelucrate si stocate de catre furnizorul unei retele publice de comunicatii electronice sau de catre furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului trebuie sa fie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dar nu mai tarziu de trei ani de la data efectuarii comunicarii”, se arata in proiectul trimis de Iohannis la Parlament. De asemenea, ”prelucrarea datelor de trafic efectuata in scopul stabilirii obligatiilor contractuale ce privesc abonatii serviciilor de comunicatii cu plata in avans este permisa pana la implinirea unui termen de trei ani de la data efectuarii comunicarii”.

O alta modificare clarifica modalitatea de acces la date, modalitate care fusese reglementata prin legea securitatii cibernetice, declarate neconstitutionala, in lipsa unui mandat de la judecator si a unor temene clare.

In noul proiect, accesul la date de catre autoritati se face ”la solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal”. Solicitarile care sunt facute de organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale sunt supuse prevederilor legii 51/1991 privind siguranta nationala.

O noua prevedere precizeaza ca ”datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare solicitate conform alin 1 nu fac obiectul stergerii sau anonimizarii de catre furnizori, atunci cand solicitarea formulata in temeiul alineatului 1 este insotita de o notificare cu privire la necesitatea mentinerii lor, in scopul identificarii si conservarii probelor sau indiciilor temeinice, in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale, atat timp cat subzista motivele care au stat la baza solicitarii, dar nu mai mult de cinci ani de la data solicitarii sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari definitive a instantei de judecata”.

Un ultim paragraf face referire la faptul ca ”instantele de judecata, organele de urmarire penala sau organele de stat cu atributii in domeniu apararii si securitatii nationale notifica furnizorilor incetarea motivelor care au stat la baza solicitarii sau, dupa caz, pronuntarea unei hotarari judecatoreste definitive”.

CITESTE AICI PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL

Citeste si Marele consens de la Cotroceni: Iohannis a convins partidele sa isi asume noua lege „Big Brother”. Discutii Ponta - Iohannis despre ambasadori Citeste si Presedintele Iohannis a invitat partidele la consultari pe tema legilor de tip "Big Brother". Ce prevede proiectul prezidential Citeste si Ludovic Orban, despre proiectul lui Iohannis privind legea de tip ”Big Brother”: Probabil, vor fi consultari la Cotroceni peste doua saptamani Citeste si Presedintele Klaus Iohannis a trimis in Parlament un nou proiect de tip „Big Brother”. Cum ti-ar putea intra SRI in calculatorul de acasa
Publicat de : ---
Data publicrii: 24 Iun 2015 - 05:14
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=47910&titlu=Legea_Big_Brother__girata_de_Iohannis__aviz_favorabil_in_unanimitate__FARA_DEZBATERI