O specie de rațe de pe Lacul Techirghiol este protejată de un proiect comunitar [1]

Direcția Apelor Dobrogea – Litoral și Consiliul Local Techirghiol împreună cu Societatea Ornitologică Română au lansat astăzi, în cadrul finanțării “Life Natura”, proiectul „Asigurarea condițiilor pentru iernatul speciei Branta Rufficolis pe Lacul Techirghiol“.

Cu această ocazie s-a inaugurat un centru de informare care va facilita participarea și informarea publicului la activitățile derulate în cadrul proiecului. Mai exact, de aici se pot obține informații pivind importanța protejării speciei “Branta Rufficolis”, avantajele societății civile din protejarea speciei amintite și a biodiversității în general, dar și informații privind activitățile turistice.

Proiectul a demarat în luna septembrie a anului 2004, iar valoarea lui este de 657.028 Euro, din care 75% reprezintă fonduri comunitare urmând ca restul banilor să reprezinte cota de participare a beneficiarului și partenerilor. Benficiarul proiectului este administratorul lacului – Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, iar partenerii în cadrul acestuia sunt Societatea Ornitologică Română și Primăria Techirghiol.

Proiectul se va desfășura pe o perioada de 3 ani, iar scopul principal este de a proteja specia Branta Rufficolis prin îmbunătățirea calității apei Lacului Techirghiol. În acest sens, o componentă principală a proiectului este crearea unui sistem de monitorizare a lacului sărat, prin amplsarea a 2 stații de automate, în punctele Baraj Techirghiol și Băi Reci Eforie Nord, prevăzute cu senzori de măsurare a parametrilor fizico-chimici a apei, date ce se transmit către Dispeceratul DADL în vederea analizării și stocării acestora. Precizăm că prin acest proiect Lacul Techirghiol va fi declarat arie protejată pe site-ul RAMSAR al Comunității Europene, alături de Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Lacul Techirghiol reprezintă o locație prioritară pentru conservarea a două specii amenințate la nivel global (Branta ruficollis și Oxyura leucocephala), precum și a altor specii europene. În timpul iernii, lacul este utilizat ca loc principal de cuibărit de către Branta ruficollis, deoarece apa nu îngheață. Numărul maxim de gâște numărate pe Lacul Techirghiol a fost de 27.000 de exemplare în ianuarie (31% din populația la nivel mondial). În medie, 11.800 de exemplare de astfel de păsări (13,4% din populația la nivel mondial) sunt prezente doar în această locație în luna ianuarie, când populația de gâște se concentrează aici. De asemenea, lacul reprezintă și o zonă importantă de staționare a speciilor migratoare în drumul lor din Rusia către Africa.


Publicat de : Loredana ȘTEFAN
Data publicării: 07 Iun 2005 - 17:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4775&titlu=O_specie_de_rate_de_pe_Lacul_Techirghiol_este_protejata_de_un_proiect_comunitar